Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w tytule jak obchodzicie się ze swoimi bibsami, koszulkami, kurtkami.

Ja do tej pory w pralce tryb odzieży sportowej w 30 st, jak wkładka nie puszcza to 60 st. Jechałem na kapsułach ariela kolor.

Z racji że dokupiłem trochę odzieży na szosę chciałem podejść to tematu od nowa.

Nowe spodenki to też nowe nie rozciągnięte wkładki.

Jaki płyn do odzieży technicznej w większych pojemnościach polecacie?

Widziałem Nikwaxa Basewash w 5l.

Napisano

Żona mówi,ze własnie w takim trybie pierze: odziez sportowa 30 stopni i obniżone obroty wirowania.

O płynach i proszkach nic nie wiem. Ale prane w wyżej wymieniony sposób służą sporo czasu i nie wygląda aby coś się z nimi działo.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Przecietny napisał:

Żona mówi,ze własnie w takim trybie pierze: 

O płynach i proszkach nic nie wiem. 

Prawdziwy z ciebie samiec alfa 🤣. Ale co zrobić skoro obsługa pralki wymaga doktoratu...

1 godzinę temu, pierotez napisał:

Jak w tytule jak obchodzicie się ze swoimi bibsami, koszulkami, kurtkami.

Specyfików jest od groma, wszystkie przyzwoite. Ważne żeby nie przekraczać 30 stopni i 800 obrotów przy wirowaniu.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 2
Napisano
10 minut temu, KNKS napisał:

🤣

Specyfików jest od groma, wszystkie przyzwoite. Ważne żeby nie przekraczać 30 stopni i 800 obrotów przy wirowaniu.

OK! 800 nie przekraczam ;)

Indesit właśnie padł a nowa stara whirlpool nie ma trybu sportowego a więc delikatny 30st.

Co do proszków zmienię na dedykowane środki do technicznych oraz przestanę używać płynów do płukania ponieważ wkładki miałem mocno ściechane. 

Napisano
31 minut temu, KNKS napisał:

Prawdziwy z ciebie samiec alfa 🤣. Ale co zrobić skoro obsługa pralki wymaga doktoratu...

Kiedyś słyszałem tekst, że pralka jest po to żeby kobieta też mogła się realizować jako programistka XD

Napisano
27 minut temu, pierotez napisał:

oraz przestanę używać płynów do płukania ponieważ wkładki miałem mocno ściechane. 

Środki do płukania to chyba największe przekleństwo dla odzieży technicznej. Radzę zaniechać.

Napisano
25 minut temu, pierotez napisał:

przestanę używać płynów do płukania

Płyny do płukania zatykają naturalne pory w tkaninach oddychających, szczególnie tych z membranami.

Perwoll Sport jest niezły. Równie dobrze można używać Białego Jelenia Hipoalergicznego. Bardzo bezpiecznym środkiem do prania absolutnie wszystkiego, łącznie z membranami, merino itd. jest szare mydło w płynie.

Napisano

Tak, jak mi brakowało kiedyś nikłoksa do membran to tarłem na tarce białego jelenia w kostce właśnie.

A słyszeliście kiedyś o polskim bilu od libelli?

Jest jeszcze jakiś lenor.

Napisano (edytowane)

Płyn Lovella do prania dziecięcych ciuchów , program - " pranie codzienne " 1godz i 15 minut  , wirowanie na 1400 , temperatura 30 . Tak piorę syntetyki łącznie z pasem   od HR.    Koszulkę kolarską i inne z wełny piorę w Nikwax Wool Wash program -" wełna" , 40 minut, wirowamie 800, temperatura 30. Nie używam płynów do płukania  ani innych specyfików zmiękczająco - wybielających 😁 U mnie doktorata z pralki i innych agd robię ja , żona robi za asystentkę. 😉

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Nie rozumiem o co Ci chodzi, że sam powinienem sobie prać?

Każdy jest od innych spraw, żona nie serwisuje sama swojego roweru.

Można powiedzieć,że u Nas panuje klasyczny podział obowiązków.

Napisano

Ja do prania odzieży sportowej używam żelu do prania Persil, temperatura 30°C, żadnych płynów do płukania. O tych obrotach max. 800 nie wiedziałem ale tryb sportowy w mojej pralce takie ma zaprogramowane i się nawet dziwiłem, że takie niskie. Ciekawostka - moja pralka sama dobie zasysa płyn do prania i płukania i w trybie sportowym tego płynu nie zasysa w ogóle, więc albo używam kapsułek do prania Persil albo ustawiam tryb krótki i zmieniam temp. na 30°C i żeby zasysała tylko płyn do prania, bez płynu do płukania 

Napisano
10 godzin temu, Eathan napisał:

Masz na myśli ten płyn do prania ?

Tak. Ale zmienili opakowanie i teraz ma inne kolorki. Tylko że nie zalecają go do wełny więc pranie merino odpada.

• +1 pomógł 1