Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Pomimo ustawienia SAGU w zakresie 12-15% skoku amortyzatora (w moim przypadku 120 mm), single, które odwiedzam, często powodują wykorzystanie całego skoku amortyzatora. Od początku amortyzator pracował liniowo i brakowało mi progresywnego działania zawieszenia. Dlatego zdecydowałem się na montaż tokenów w komorze powietrznej, aby zwiększyć progresję pracy amortyzatora.

Gdzie mogę kupić odpowiednie tokeny do mojego amortyzatora? - Manitou Machete Comp

Napisano (edytowane)

Aj, spodziewałem się, że zabawa będzie nieco tańsza. Z znalezionych informacji szukam tłumika ABS+ 141-26532-K002_MANITOU - obecnie najtaniej znalazłem tutaj Manitou Minute/Tower Expert ABS+ Damper W/ Knob, 2011+ - Modern Bike
Z manetki w ogóle nie korzystam, więc mogę ją spisać na "straty".

Zastanawiam się, czy rzeczywiście po zmianie otrzymam to czego mi brakuje ;).

Edytowane przez afly
Napisano
2 godziny temu, KSikorski napisał:

Ja przerabiałem analogiczne zagadnienie w markhorze. ABS+ zrobił robotę .

Części do Manitou w dobrej cenie miewa bike flix z Krakowa.

Możesz podrzucić link do sklepu lub dokładniejszą lokalizację? Nie udało mi się znaleźć sklepu pod nazwą "Bike Flix" z Krakowa.

Napisano (edytowane)

Również szukałem możliwości w tym kierunku, Manitou oferuje do swoich amortyzatorów jeden typ sprężyny (pomijając R7 gdzie jest stalowa lub tytanowa).

Z znalezionych informacji, podobno sam tłumik nie zmienia charakterystyki sprężyny powietrznej ani progresywności skoku, którą przede wszystkim reguluje objętość i ciśnienie powietrza oraz tokeny.

Edytowane przez afly
Napisano

Jeśli negatywna sprężyna jest stalowa w tym widelcu, a Manitou nie oferuje IVA do tego modelu to pewnie możesz poeksperymentować z dolaniem oleju do komory pozytywnej.

Napisano

Zaproponowane rozwiązanie powyżej jest dalej pół-środkiem. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje się wymiana tłumika na ABS+. Będę polował na zestaw w okolicy 200zł.

Napisano (edytowane)

Tylko wymiana tłumika nie do końca rozwiąże problem zbyt liniowej sprężyny, ale też nie zaszkodzi. Ludzie ABS chwalą, zwłaszcza Ci, którzy chcą się pobawić tuningiem.

Edyta dodaje, że jest wersja ABS+ z HBO, pytanie tylko czy da się ją zainstalować w Twojej Meczecie.

Edytowane przez Maciorra