Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam dwóch amortyzatorów przednich pod koło 27.5.i 29 do ramy mtb. Chciałbym żeby to był amortyzator powietrzny i budżetowy. Proszę o poradę jaki model wybrać, który ma dobry stosunek ceny do swojej pracy. Przeznaczenie- niedzielne wycieczki. Skok 80-100 będzie ok. Amortyzatory.bede kupować używane i chciałbym kupić coś taniego i względnie dobrego.

Napisano

Używany amortyzator to ryzyko, bo dopiero po rozebraniu go dowiesz się, w jakim faktycznie jest stanie i ile będziesz musiał zainwestować, żeby doprowadzić go do porządku.

Poluj na takie okazje, jak ta podlinkowana przez @wr81. Najtańsze sensowne widelce, na które warto polować, to Suntoury or Raidona wzwyż (nigdy XC*), Rock Shoxy z serii Gold (nigdy Silver) czy Foxy z serii Performace (nigdy Rhythm). 

• +1 pomógł 1
Napisano

@Galvatron Co jest nie tak z seri Rhythm? Mają tłumik Grip, sprężynę powietrzną, którę możesz modyfikować tokenami a sama praca jest bez porównania lesza niż kołkowata Reba czy Recon od RSa.

Mam w tej chwili RSa SID Ultimate, Rebę, Foxa 32 Rhythma i dziewczyny Recona Silvera. Foxowi jest znacznie bliżej pracą do RSa niż tego gówienka Reby.

Napisano
Cytat

Pytanie jeszcze jaki standard rury sterowej (prosta/tapered) i piasty (gr/15x100/15x110)...

Przykładowa oferta (tapered boost):

https://www.bike-discount.de/en/rockshox-judy-gold-rl-29-solo-air-100-tapered-boost-remote-6

do niedawna były w tym sklepie Suntoury Radion w niższej cenie ale chyba się skończyły...

Pamiętaj tylko że to nie jest kompletny amortyzator. Musisz od razu dokupić nakrętkę gwiazdkową i manetkę do blokady.

• Mod Team
Napisano

@Sabarolus Pewnie chodzi o delikatną anodę goleni górnych, co nie zmienia faktu, że Reba pracuje dużo gorzej. Jak dla mnie, to Fox Rhythm pracuje porównywalnie nawet do DT Swiss 232 One (można przyjąć, że nie wykorzystuję w pełni potencjału żadnego z nich, ale powiedzmy, że na trasach typu maraton MTB, czy lekkie XC już da się coś poczuć). 

• +1 pomógł 1
Napisano

Z Rythm bym nie przesadzał, że taki zły. Żona ma czwarty sezon, powłoka jak nowa. Rythm korzysta ze starszego odlewu goleni, jest cięższy, ma prostszy tłumik, ale to nadal dobry poziom. I jeszcze można Marzocchi brać pod uwagę, to praktycznie Fox. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Mam dwa lata 32 rhythm. Jeździ cały rok bez wyjątku czy jest ciepło czy -15. Krzaki, pola, skałki. Wygląda i pracuje jak nowy, nie ma się czego bać. Znajomy mam e elektryku 38 rhythm i też jest zadowolony.

• +1 pomógł 1
Napisano

To, że ceny amortyzatorów mocno zjechały to fakt, ale co myśleć gdy cena modelu utrzymuje średnio:

Screenshot_2025-06-13-18-32-27-887_com.android.chrome.thumb.jpg.2416ec3880fc4e0fc19feb7305417b50.jpg

..a tu nagle pojawia sie ten sam:

Screenshot_2025-06-13-18-39-37-468_com.android.chrome.thumb.jpg.599f4f5e0640540303c7d8e3872717c4.jpg

.. 3 krotnie taniej😲, czy to na pewno produkt pełnowartościowy🤔

Chociaż osobiście jestem skłonny przypuszczać, że właśnie to 100 EUR jest bliższe kosztom produkcji. 

Napisano

Pierwsza rama to accent ranger 29, a druga bulls sharptail, jestem poza domem i jeszcze ich na oczy nie widziałem, nawet nie wiem czy sterówka prosta czy tapered. Co do osi to kół też jeszcze nie mam, może być sztywną jak i na szybko zamykacz:)

Napisano
Godzinę temu, KrissDeValnor napisał:

Pewnie chodzi o delikatną anodę goleni górnych,

swojego kupilem razem z rowerem Scotta w 2019, od tego czasu zrobil ca. 17k km, w roznych porach roku i roznych warunkach, 2 razy w roku zmienialem olej w lagach, 1 raz do roku pełen serwis u Wicha. Do dzisiaj anoda jest jak nowa. Jeżeli nie trafi sie wadliwego egzemplarza będzie ok.

Napisano
2 godziny temu, Turysta05 napisał:

To, że ceny amortyzatorów mocno zjechały to fakt, ale co myśleć gdy cena modelu utrzymuje średnio:

nie ma co mysleć trzeba kupować:) jak na amor w wersji gold to jest dobra cena. Bike-discount to duży i znany sklep

4 godziny temu, Pietrash napisał:

Pamiętaj tylko że to nie jest kompletny amortyzator. Musisz od razu dokupić nakrętkę gwiazdkową i manetkę do blokady.

Co do manetki zgoda, natomiast gwiazdka była we wszystkich oemowych widelcach Roch Shoxa jakie w w ostatnich latach kupiłem.

Napisano (edytowane)

Możliwe, ale tam w opisie amortyzatora jest napisane że nie ma tych części oraz jest on bez oryginalnego opakowania, dlatego taka cena.

Edytowane przez Pietrash
Napisano

Kupiłem ten amortyzator, 470zl z wysyłką. Co prawda rura tapered, ale są stery pół zintegrowane co dają możliwość włożenia tapered do 1 1/8. A co z blokadą ? Musi być typowo dla tego modelu czy każda rockshox podejdzie? A tak poza tym fajna strona, komplet hamulcu deore za 150zl

Napisano

Judy Gold wg. mojego rozeznania ma ciąg 10mm i fabrycznie stosowane manetki RS Oneloc lub Twistloc. Więć nie każda RS bo są też ze skokiem 17mm. Od Foxa podobno pasują, co do Suntoura opinie są różne.  Sklep chyba na ten moment jeden z tańszych. Jakby co to mają też ramy (cube) pod rurę tapered od 70 eur (Cube 27.5)... ;)

Napisano
19 godzin temu, Sabarolus napisał:

@Galvatron Co jest nie tak z seri Rhythm? Mają tłumik Grip, sprężynę powietrzną, którę możesz modyfikować tokenami a sama praca jest bez porównania lesza niż kołkowata Reba czy Recon od RSa.

Mam w tej chwili RSa SID Ultimate, Rebę, Foxa 32 Rhythma i dziewczyny Recona Silvera. Foxowi jest znacznie bliżej pracą do RSa niż tego gówienka Reby.

Rhythm ma bardziej delikatną anodę, którą łatwiej jest uszkodzić.

Napisano
7 godzin temu, wr81 napisał:

Judy Gold wg. mojego rozeznania ma ciąg 10mm i fabrycznie stosowane manetki RS Oneloc lub Twistloc. Więć nie każda RS bo są też ze skokiem 17mm. Od Foxa podobno pasują, co do Suntoura opinie są różne.  Sklep chyba na ten moment jeden z tańszych. Jakby co to mają też ramy (cube) pod rurę tapered od 70 eur (Cube 27.5)... ;)

Kolego, zrobiłeś mi dzień. Od tygodnia szukam ramy dla żony, a tu nowa za niecałe 400zł ze sterówka tapered:):). Po bullsa miałem dzisiaj jechać, ale jak zobaczyłem jaki problem jest z widelcami 1i1/8 to zrezygnowałem

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@enussss Ram Cube w wersji kobiecej WS jest sporo (do wyboru, do koloru) b były wrzucane ostatnio. Cube nie-WS trochę przerzedzone  ale sporo jest (29 od bodajże 90 euro).

Zwróć uwagę na zacisk tylnego hamulca -   z tego co widzę jest Flat mount.

Przed Cubami wypychali ramy swojej marki Radon, w podobnych cenach jak teraz Cube były ZR race w tym wersje damskie, trochę drożej (150-200EUR Jealousy i Craggery). Było też dużo ram trekingowych i crossowych Radona (Scart light, sunset itp), zostały resztki i trochę Cube (Kathmandu, Hyde itp).

Edytowane przez wr81