boogeyman Napisano Środa o 07:14 Napisano Środa o 07:14 Siemka, zima przepracowana, początek roku całkiem spoko pod kątem wypadów rowerowych, opony ostatnio zmienione na szybsze i... brakuje mi przełożeń na przelotówkach ostatnie wypady ładnie się rozpędziłem, chcę zrzucić na mniejszą zębatkę i nie da się, koniec kasety. Tak więc chciałbym wymienić napęd na coś "szybszego". Obecnie posiadam: - korba M4100-2 36-26 - kaseta M4100 10r 11-42 - przerzutka tył M4120 - manetka M4100 - suport BB-MT500-PA Niestety budżet będzie dość mały, za dwa miesiące wesele, więc inne wydatki są ważniejsze. Tak więc na sam start pomyślałem o wymianie korby. W następnej kolejności będę myślał o zmianie kasety na 12r, więc przy okazji zapytam czy ta przerzutka co mam i manetka dadzą radę? Z tego co widzę w specyfikacji to przerzutka obsłuży 11r, ale manetka niestety już nie. Więc przy chęci przejścia na 12r, musiałbym wymienić komplet. Przy 11r tylko manetkę. Zgadza się? Ale wracając do najważniejszego na chwilę obecną, czyli korba. W 99% jeżdżę w wlkp, płasko, więc zastanawiam się nad przejściem na jeden blat. Przez cały zeszły sezon mały blat był w użyciu może z 5 razy, a myślę że spokojnie te podjazdy na dużym bym ogarnął. Patrząc na gearcalculator najsensowniej byłoby przejść na 42, najwięcej mi to da. Ale jak w praktyce to wyjdzie, nie mam pojęcia... Przeglądając co dostępne i w jakiej cenie, to w grę wchodzi Cues FC-U6000-1 42. Wg specyfikacji powinno być kompatybilne z moim napędem. Jedyny minus że przyszłościowo ograniczam się do kasety 11r, w teorii nie kompatybilna z 12r. Ale to zapewne determinuje liczba zębów, nie konstrukcja korby, bo co tu może być innego? Niewiele droższa jest U6030-1, ale czym się różnią to nie mam zielonego pojęcia. Jedynie na foto 6030 jest bardziej czarna 😆 Co myślicie? Żadnej alternatywy zbytnio nie widzę... GRXy conajmniej dwa razy droższe, a i zębów mniej. Do tego w specyfikacji polecają inne suporty, więc pewnie też bym musiał zmieniać. Pozdro Cytuj
uzurpator Napisano Środa o 07:25 Napisano Środa o 07:25 FC-M4100 - jeżeli dobrze opisałeś - posiada mocowanie asymetryczne 96mm. Chińskich blatów na to jest od wuja pana i kosztują ~50zł. Więc ograniczeniem jest jedynie jak duży blat wejdzie w ramę. Przerzutkę przednią, manetkę możesz zdjąć i viola - gotowe. Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 07:29 Napisano Środa o 07:29 w rame przy 1x na moje oko wejdzie max 36 -38 Cytuj
chrismel Napisano Środa o 07:36 Napisano Środa o 07:36 A wejdzie Ci korba 30-46 ? Przy zmianie na 12s będziesz musiał wymienić bębenek. Cytuj
boogeyman Napisano Środa o 07:50 Autor Napisano Środa o 07:50 Kurcze, o tym nie pomyślałem, chodzi dokładnie o to miejsce, czy tutaj korba się zmieści? Nie mam teraz roweru "pod ręką" i prawdę mówiąc nigdy tam się nie przyglądałem. Dobrze że spytałem bo widzę że mógłbym się naciąć. Rower to Big Nine 300 2023. @uzurpator dobry pomysł, o tym nie pomyślałem, czyli coś takiego masz na myśli? Są jakieś firmy godne polecenia, czy wszystko raczej na jedno kopyto robią? https://pl.aliexpress.com/item/4001308235948.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!32.59!32.59!!!!!%40!12000038909505200!ppc!!! @Przecietny głupie pytanie, ale przy korbie 1x, tarcza jest w "miejscu" mniejszej tarczy korby 2x? Czy może dużej, albo bardziej pośrodku? Ale fakt, to może być problem @chrismel nie mam pojęcia, nie wziąłem pod uwagę ramy 😕 dzięki za tipa z bębenkiem, to już w takim razie robi się trochę za droga impreza, więc jeśli będę zmieniał kasetę to jednak postawię na 11r Cytuj
uzurpator Napisano Środa o 07:56 Napisano Środa o 07:56 @boogeyman Nie ma znaczenia jakiej firmy weźmiesz. Zębatki N/W są trochę szersze niż takie do napędów 2x i wchodzą ciut bardziej do środka roweru. Najprościej wydrukować sobie na kartonie obrys zębatki i założyć zamiast fabrycznej. 2 Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 08:14 Napisano Środa o 08:14 Masz rame big nine 300 lite a nie 300 trochę inna rama. Cytat Zębatki N/W są trochę szersze niż takie do napędów 2x i wchodzą ciut bardziej do środka roweru byłem własnie pomierzyć i wychodzi ok 1 może 2 mm różnicy Cytat przy korbie 1x, tarcza jest w "miejscu" mniejszej tarczy korby 2x? Czy może dużej, albo bardziej pośrodku? wygląda na to,że pojedyncza tarcza wchodzi bardziej na miejsce 36. Myślę też po przyjrzeniu się, że może i 40 zębów by weszło ale 42 już bałbym się ryzykować przy 1x. a przy 2x 46-30 na pewno nie wejdzie. Mam do dyspozycji 500 lite 2x11 i limited 1x12 te same ramy co przy Twojej 300 lite. Onośnie 12 rzędów to zawsze możesz kupić koło np na olx. Dość sporo tego zawsze było w dobrej cenie, często nawet od tych rowerów. Z bębenkeim microspline. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 08:21 Napisano Środa o 08:21 21 minut temu, boogeyman napisał: dzięki za tipa z bębenkiem, to już w takim razie robi się trochę za droga impreza, więc jeśli będę zmieniał kasetę to jednak postawię na 11r Chyba, że postawisz na 12-rzędowego chińczyka zaczynającego się od 11t albo SRAM`a. Wtedy wchodzi na standardowy bębenek, ale to raczej nie ma sensu w Twoim przypadku. Deckas wydaje mi się głośny. Ostatnio testuję https://pl.aliexpress.com/item/1005006816841224.html i jest ciszej. 1 Cytuj
chrismel Napisano Środa o 08:29 Napisano Środa o 08:29 Mam napęd GRX 1x12 w gravelu. 12s używa łańcucha Hyperglide+. Na oryginalnej zębatce Shimano jest absolutna cisza. Na zębatce Wolftooth dedykowanej do Hyperglide+ jest absolutna cisza. Na chińskich zębatkach które producenci opisują jako 8/9/10/11/12 napęd pracuje jak maszyna szwalnicza z XIX w. w muzeum techniki 1 Cytuj
boogeyman Napisano Środa o 08:30 Autor Napisano Środa o 08:30 @Przecietny tak tak, lite. Dzięki za pomiary Czyli jednak nie będzie tak różowo jak myślałem. Temat napędu 12r na razie zostawmy, bo i tak nie wiem czy temat na ten rok, pewnie dopiero następny lub przy wymianie kasety jeszcze raz się zastanowię. Czyli podsumowując, w moim wypadku: - jak postawiłbym na "markowe", kompletne rozwiązanie 1x to w grę wchodzi Cues FC-U6000-1, ale w wariancie max 40 zębów - w budżetowym rozwiązaniu, wymiana blatu 36 na chińczyka 40 - wtedy albo zdejmuję przerzutkę i mam napęd 1x z korbą 2x lub wyregulować przerzutkę aby obsłużyła większy blat (o ile się da) Dobrze rozumiem? Zaczął mnie zastanawiać jeszcze łańcuch, czy przy zmianie blatu na większy nie będzie konieczna jego wymiana? W konfiguracji największy blat i największa koronka na kasecie nie planuje jeździć, więc w teorii powinno być ok. Cytuj
chrismel Napisano Środa o 08:35 Napisano Środa o 08:35 @boogeyman Ty chyba bierzesz ślub pierwszy raz ? Mam racje ? Naprawdę sądzisz że za rok dostaniesz zgodę na kosztowny upgrade napędu w rowerze ? 9 Cytuj
boogeyman Napisano Środa o 08:37 Autor Napisano Środa o 08:37 (edytowane) 🤣 nie musi wiedzieć opony kosztowały 220zł, ale przemilczałem że to cena za jedną Edytowane Środa o 08:37 przez boogeyman 1 Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 09:01 Napisano Środa o 09:01 (edytowane) z większym blatem w napędzie 2x przy tej przerzutce i montażu jej do ramy też średnio to wygląda może 38/24 by weszła-może https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m625-pd48347/. Zobacz ile tam jest miejsca. Najlepiej byłoby wymienić blat na narrow wide jednak i tu jest jedno "ale" masz przerzutkę rd m4120 https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components/pdp.P-RD-M4120-SGS.html nie widzę tam sprzęgła, lepiej byłoby wymienić ją na rd m5120 https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components/pdp.P-RD-M5120-SGS.html która je ma. Aczkolwiek sam mam jeden rower z napędem 1x10 który opiera się tylko na NW i działa, tj łańcuch mi nie spadł do tej pory. Edytowane Środa o 09:08 przez Przecietny Cytuj
boogeyman Napisano Środa o 09:16 Autor Napisano Środa o 09:16 Tak, nie ma niestety sprzęgła. 38 odpada, za mała różnica, 40 to minimum (a jak widać też i maximum). Albo porzucam temat bo jak widać dość problematyczne to jest Cytuj
marcesco Napisano Środa o 14:21 Napisano Środa o 14:21 (edytowane) Co tu jest problematycznego? Kilka razy to robiłem. Czego potrzebujesz: - prawa manetka (np. https://biostern.abstore.pl/manetki-i-klamkomanetki-manetka-deore-sl-m5100-11rz-oem-obejma,c71,p12278,pl.html) - kaseta 11rz 11-42 (np. https://biostern.abstore.pl/kasety-i-wolnobiegi-kaseta-deore-cs-m5100-11-42-oem-11rz-,c66,p9634,pl.html) - chiński blat 38 lub 40 narrow wide (jakikolwiek, np. deckas) Miałem dwa różne Deckasy i przy napędzie 11rz nie wydaje to żadnych podejrzanych dźwięków. Lewą manetkę, zębatki korby i kasetę sprzedajesz. Przerzutka, wg specyfikacji, obsłuży w.w. kasetę. Brak sprzęgła objawi się okazjonalnym chlastaniem łańcucha o widełki, ale skoro do tej pory Ci to nie przeszkadzało to przecież nagle nie zacznie. Edytowane Środa o 14:23 przez marcesco Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 14:33 Napisano Środa o 14:33 7 godzin temu, boogeyman napisał: Przez cały zeszły sezon mały blat był w użyciu może z 5 razy, a myślę że spokojnie te podjazdy na dużym bym ogarnął. Patrząc na gearcalculator najsensowniej byłoby przejść na 42, najwięcej mi to da. To się tylko jeszcze zastanów czy zakładając 40t styknie Ci 42t z tyłu i czy nie trzeba dać coś większego. Cytuj
boogeyman Napisano Środa o 14:43 Autor Napisano Środa o 14:43 @marcesco dzięki, problematyczny miałem na myśli wybór korby, za dużo rzeczy nie wziąłem pod uwagę i nie jest tak jak myślałem że kupię CUESa 42T, założę bez problemu i będzie śmigać @chudzinki ciężko ocenić, ale jutro spróbuję skoczyć na "najgorszy" podjazd w okolicy i zobaczę na jakich przełożeniach daję radę. Dołożę jakiś zapas i da mi to jakiś pogląd. Ewentualne spadnie łańcucha widzę że mogę łatwo załatwić prowadnicą łańcucha, koszt prawie żaden, a spokój większy. Ale to dołożyć jak faktycznie byłby problem Cytuj
marcesco Napisano Środa o 14:49 Napisano Środa o 14:49 Za zabezpieczenie przed spadaniem łańcucha odpowiada blat NW, uwierz mi, czasem trudno zdjąć łańcuch tak to siedzi. Sprzęgło odpowiada głównie za falowanie i uderzanie o widełki. Korby nie musisz zmieniać. 1 Cytuj
Maciorra Napisano Środa o 15:55 Napisano Środa o 15:55 7 godzin temu, boogeyman napisał: 🤣 nie musi wiedzieć opony kosztowały 220zł, ale przemilczałem że to cena za jedną Wspólnota majątkowa to całkiem fajna rzecz, ale osobne konta bankowe sporo ułatwiają jeśli chodzi o hobby i zakupy szpejów:) Cytuj
JWO Napisano Środa o 16:54 Napisano Środa o 16:54 2 godziny temu, chudzinki napisał: 40t styknie Ci 42t z tyłu i czy nie trzeba dać coś większego. Jak jest płasko, to nawet to za dużo. Trzeba tu zdefiniować pojęcie płasko. Sam przejechałem kilkadziesiąt tys. po płaskim z najlżejszym przełożeniem 48t na 28t. Na palcach jednej ręki mógłbym policzyć kiedy przydało by się bardziej miękko. Cytuj
boogeyman Napisano Czwartek o 09:34 Autor Napisano Czwartek o 09:34 No dobra, pora kończyć temat Dzięki wszystkim za rady i podpowiedzi, warto jednak pytać, bez tego skończyłoby się na odesłaniu korby... Niestety po pomiarach, od obecnej zębatki 36T do ramy mam 1cm, więc w grę wchodzi tylko 38T, 40T nie ma opcji aby weszło Koszt nie jest duży, tak więc myślę że zamówię tego decasa, wywalę mniejszą koronkę, przerzutkę i powinno być ok Jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj
JWO Napisano Czwartek o 10:14 Napisano Czwartek o 10:14 To moze pomoc. Miedzy 36T i 40T jest 16,2mm roznicy na srednicy. Czyli 8,1 mm na promieniu. Pytanie jak zjechane sa zeby przy aktualnej zebatce. 1 Cytuj
boogeyman Napisano Czwartek o 10:27 Autor Napisano Czwartek o 10:27 Eh, no tak, przecież promień liczyłem, a nie średnice 😐 Czyli jest szansa na 40T. Dobra, zamówię 38 i 40T, odesłać zawsze można. Cytuj
wr81 Napisano Czwartek o 13:40 Napisano Czwartek o 13:40 @boogeyman Pozdrawiam posiadacz Big Nine Lite 300. U mnie też miała miejsce ugravelowienie - opony faktycznie robią wielką różnicę, fabryczne Ikony dawały spore opory. Ja pozostawiłem napęd 2x ( ten rower daje możliwość pozostania w coraz bardziej elitarnym klubie przednioprzerzutkowców) tyle że 2x12... Przód 36-26 tył 10-45 na ten moment wystarcza na moje skromne potrzeby, gdy trafi się okazja wleci na przód 38-28 (jako że chyba jedynym źródłem jest xtr musiałby się trafić atrakcyjna cenowo korba i potem odprzedaż samych ramion). Cytuj
boogeyman Napisano Czwartek o 13:56 Autor Napisano Czwartek o 13:56 @wr81 Również pozdrawiam i zazdroszczę koloru mi się nie udało trafić, był jedynie w jakimś lewym sklepie to nie ryzykowałem Ja postawiłem na Thunder Burty i prawdę mówiąc mega się zdziwiłem jaka jest różnica. Zwykłą Deorkę kolega wyżej linkował, ale to 38-26, a nie 24. Zębatki zamówione, zobaczymy co przypasuje i jak to się będzie sprawdzać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi