Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
28 minut temu, Miro1970 napisał:

@@mocart, dzięki za obszerną odpowiedź.

Teraz zaczynam składać turystyka na ramię Surly Bridge Club z kołami 1.85 - na różne asfalty, przyzwoite szutry i znośne drogi utwardzone.

Mam też frameset Big Bro Brothers Cycle. Sztywne osie boost, co mnie średnio zachwyca, za to wymiary i geo prawie idealne dla mnie. Wejdą opony 29 x 2.6, ale tak szerokich nie planuję dać. Max 2.4. To byłby turystyk na bardziej terenowe trasy. Sztywny widelec, ale rama jest kompatybilna z amorem 100 mm.

A może Surly mi wystarczy i nie złożę Big Bro, zobaczymy.

Oba framesety stalowe oczywiście.

@Miro1970 może cię to rozśmieszy ale ja na mirku mam jeszcze mostek amortyzowany aby jednak tłumiło mi drgania w drodze. Tak, że posiadanie amortyzacji to też jest jakaś zaleta w moim wieku :) . Ja zdecydowałem się na 2,25`` ponieważ w treku max mi wchodziło 1,75 z błotnikiem a jak jadę przez las to jednak to jest za mało dla mnie. 
Mirek dał mi możlwość wsadzenia szerszej opony przy zachowaniu błotnika i bagażnika na czym mi zależało. 
Ten 
Big Bro Brothers Cycle, faktycznie ładan rama teraz sobie zgooglowałem ale też jak mirek mały trójką z tyłu wiec jak nie chcesz mieć błotnika to faktycznie fajna sprawa. 
Nad Surly też się zastanawiałem ale nad modelel monkey, nie pamietam co mi nie opowiadło. Na pewno cena, bo tam sama rama to 2x cena mirka :) i jakbym miał napęd i koła od zera do niego robić to w 8M minimum by się zamkneło

Edytowane przez mocart
  • +1 pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

nie widzę kolejnych wpisów w tym temacie ale jestem po kolejnych tygodniach doświadczeń w poszukiwaniu idealnej ramy i praktyce w przebudowie Marina Muirwoodsa. 
jestem po przebudowie kół i przeszedłem do napędu i tu mam zidentyfikowany ogromny "zong". 
Rama Marina M.. 2023 wzwyż przyjmuje spokojnie opony 2,25 z błotnikiem i bagażnikiem ale .... jest zaprojektowana pod napęd 1x10. oznacza to że nikt tam nie wsadzi do niej korby 2 rzędowej :( Nie ma mocowania pod linki przedniej przerzutki.
To taki piszę jakby ktoś ją rozważał. Ja na to nie zwróciłem nigdy uwagi , chciałem mieć efektywnie ok 14 biegów dostępnych w napędzie ale to jest nie do zrobienia.
Nie ma na ramie prowadzenia linek pod 2 lub 3 rzedową korbę wiec do wyboru zostaje max napęd 1x12. To tak piszę dla tych co myślą  tej ramie :)

• +1 pomógł 1
Napisano
9 godzin temu, mocart napisał:

oznacza to że nikt tam nie wsadzi do niej korby 2 rzędowej :( Nie ma mocowania pod linki przedniej przerzutki

Side swing? Z tego co wiem pancerz się mocuje w przerzutce, więc nie potrzeba dedykowanych uchwytów w ramie.
Ewentualnie elektryczna.

Napisano

Brak mocowania pod linki przedniej przerzutki można "obejść" mocując linkę w pancerzu obejmami (jest ich bez liku na aliexpres, a markowe robi Dia Compe)

https://allegro.pl/oferta/obejma-pancerza-hamulcowego-przerzutkowego-obejmy-2szt-tektro-1502-2-28-6mm-15817140714?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_sc&ev_adgr=rowery_ss_sc&ev_campaign_id=22201456927&gad_source=1&gad_campaignid=22201456927&gclid=CjwKCAjw_pDBBhBMEiwAmY02NnI6Q8IxAkbNI5gKQMOWr8PYvAaS47P6JU8TXUCsBFFPpLNxjBKihxoCcR4QAvD_BwE

Pozostaje jeszcze sprawa linii łańcucha (od zębatek korby do kasety/tylnej przerzutki) przy dwóch blatach z przodu, ale tego na odległość się nie sprawdzi.

Napisano (edytowane)

@artoor dzięki, nie pomyślałem o tym. popatrzę sobie na sieci jak te obejmy wyglądają. 
Zostaje jeszcze w nim kwestia czy tam jakakolwiek przerzutka się zmieści i czy da się zamontować na zagiętej na dole rurze. Ale tego już nie analizowałem bo jakoś poddałem się po tym jak mi ktoś kiedyś uwagę zwrócił na bram mocowań do linek. no le chyba wrócę do tematu bo bardzo bym chciał ten napęd 1x10 zmienić przynajmniej na 2x9 ( w sumie mam nowe koła i na tył piastę novatec 11s wiec chciabym to jakoś wykorzystać) . Ale dzięki za to nadpisanie się.

Jak masz jakiegoś linka to tych obejm to pls wrzuć, zaraz sobie poszukam ale jak nie znajdę to bym z chęcią skorzystał

@zekker też dzięki za podpowiedź z tym Side swing

Chyba otworzę nowy wątek żeby nie zaśmiecać tego i nie mieszać problemów ludzi. 

Edytowane przez mocart
Napisano

Mocart - jak wrzucisz hasło "obejma pancerza przerzutkowego", to Ci wyskoczą oferty. Robią takie obejmy Tekro, Dia Compe, ale są drogie. Tanie znajdziesz na AliExpress.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 5.04.2025 o 23:04, mocart napisał:

Ten Big Bro Brothers Cycle, faktycznie ładan rama teraz sobie zgooglowałem ale też jak mirek mały trójką z tyłu wiec jak nie chcesz mieć błotnika to faktycznie fajna sprawa. 

Ta rama ma długi tylny trójkąt, jak na ten typ roweru. W najkrótszym ustawieniu 44.5, w najdłuższym prawie 46 - wymiar typowo turystyczny, pod bagażnik, błotnik plus bagażnik też wejdzie na luzie.

Edytowane przez Miro1970