Skocz do zawartości

[PedałySPD] Piszczą i trzeszczą

pedalarz339

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z pedałami/blokami SH-M520 strasznie mi hałasują, bloki oryginalne które kupiłem razem z pedałami. Same buty też Shimano Zarówno pedały jak i bloki utrzymywane w czystości. Macie na to jakiś sposób? Czy ten typ tak ma? Nie chodzę w butach z blokami, więc nie są zdarte tyle co wejśč do sklepu. Na przyszłość jakie lepsze modele systemy zapięc do zastosowań MTB polecacie?

Napisano

Prawdopodobnie but o pedał - trzeba się przyzwyczaić :ermm:
Można próbować walczyć np. smarując okolice bloku świeczką czy czymś podobnym, ale na długo nie pomoże. Jeżeli buty już trochę używane, to powinien być widoczny ślad, gdzie opierają się o pedały.

Test, czy to kwestia butów, to jak zaczną hałasować, zmienić lekko pozycję buta. Jest trochę luzu, więc nie powinno być z tym problemu. Jak nie ucichnie, to być może trzeba sprawdzić co z łożyskami, przeczyścić i przesmarować gwinty.

Napisano

Stawiam, że to właśnie but o pedał. Też to przechodziłem, pedały XC 8100 poszły w odstawkę bo nie dało się tego słuchać, kupiłem zachwalane looki i w końcu cisza, ale nie na długo po kilku wypadach dźwięk powrócił. Tak jak powiada zekker, lekka zmiana pozycji buta i cisza nastaje. W systemie Time tego efektu nie ma, ale tam za to z opinii znajomych wiem, że bloki szybko się zużywają i przy chęci pociągnięcia roweru do góry nogami, potrafi się wypiąć. 

Napisano

mi też skrzypią shimano 520 z butami shimano mt7, pomaga psikniecie jakimś smarem, stanięcie butem w wodzie, błocie. Nie wiem czy coś zmienili w konstrukcji bo kilkanaście lat temu jak kupowałem pierwsze 520 i buty tez shimano to nigdy takiego czegoś nie miałem.

Napisano

Skrzypi blok o zatrzask w miejscu styku. Ja po myciu zawsze muskam to miejsce palcem albo pędzelkiem ze smarem. Czasem psikam smarem silikonowym lekko, ale to nie wystarcza na tak długo jak klasyczny smar. I żeby nie było - tak nie ma BYĆ smaru, to ma być ledwie liźnięte, żeby powierzchnia była tłusta.

Napisano

Proste rozwiązanie jeśli chodzi o skrzypienie i piszczenie z którym sobie poradziłem w m520. Co jakiś czas delikatnie prysnąć na sam blok jak i na miejsce styku pedała z blokiem silikonem w spreju lub czymś podobnym. Też się z tym męczyłem po jakimś czasie. Od kad tak robię jest w porządku. 

Napisano
W dniu 15.04.2024 o 16:33, pedalarz339 napisał:

A może system Crank Brothers jest lepszy? Testował ktoś?

Właśnie zamontowałem Mallet E - pierwsze wrażenie dziwne, ciężko się wypiąć, nieco inny ruch. Ale przejechałem się po osiedlu i wsparcie podeszwy to niebo a ziemia, w shimano but pływa (mimo, że mam pedały z klatką ale ona w zasadzie nic nie daje) i trzyma go w zasadzie jedynie zatrzask, tutaj mamy solidne podparcie przez platformę. 

Napisano

@PawelW84 o jakich podkładkach mówisz, bo nie przypominam sobie żadnych podkładek w zestawie z pd-m520. Blok jest montowany bezpośrednio do podeszwy buta, ma nawet specjalne ząbkowanie aby się nie przesuwał po podeszwie i jakość ciężko mi sobie wyobrazić tam jakąś podkładkę. Chyba że shimano w ostatnim czasie coś zmieniło i dodaje jakieś podkładki.

Napisano

Dawno nie miałem Shimano, ale w Crank Brothers są podkładki - dopasowanie wysokości bloku do bieżnika buta jest kluczowe dla dobrego działania.

Odnośnie Mallet E - trochę się zawiodłem - przy pierwszym (trochę późnym) serwisie, wyszło, że jeden w środku jak nowy i masa smaru, a drugi suchy i zardzewiały - musiałem nową oś kupić (i wszystkie uszczelnienia i łożyska). Miałem Mallety poprzedniej generacji, to serwis z wymianą części był potrzebny dopiero, jak skończyły się części do tego modelu :)

Napisano
W dniu 23.04.2024 o 10:05, Rafał87 napisał:

@PawelW84 o jakich podkładkach mówisz, bo nie przypominam sobie żadnych podkładek w zestawie z pd-m520. Blok jest montowany bezpośrednio do podeszwy buta, ma nawet specjalne ząbkowanie aby się nie przesuwał po podeszwie i jakość ciężko mi sobie wyobrazić tam jakąś podkładkę. Chyba że shimano w ostatnim czasie coś zmieniło i dodaje jakieś podkładki.

https://allegro.pl/oferta/podkladki-shimano-do-blokow-spd-pd-m8000-15078246213

Screenshot_20240425_062814_Allegro.thumb.jpg.e5f2daa9f1d8749395b0b65006278ad9.jpg

Napisano

niby do bloków które są w pd-m520 ale już w "przeznaczone do" nie ma m520, ciekawe. W każdym razie w m520 takich podkładek w zestawie nie miałem. W m8000 dają je?

Napisano

To sa podkladki do bloków sh51 i sh56 nie do pedałów. Dajesz je między blok a podeszwę żeby go podnieść w przypadku wysokidgo bieżnika buta. 

Sprawdz czy kształt pasuje do twojego bloku. Ja je miałem przy sh-51 i sh-56 bo mi buty piszczały trac o pedal i dość mocno go wydarły po 2 sezonach.

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/shimano/WP-YL8098030.html

Napisano

Pierwszy raz widzę takie podkładki. Nie kojarzę, żebym kiedykolwiek miał w komplecie z butami, blokami, pedałami.

Inna kwestia, że w większości przypadków blok będzie wtedy wystawać, więc chodzenie po twardym będzie głośne. W górach po kamieniach jeszcze bardziej ryzykowne.

Napisano

Skoro but trze o pedal to znaczy że blok jest za głęboko schowany w bucie. 

Wynika to pewnie z faktu że pedaly spd mają różne kształty tak samo jak i buty mają różne podeszwy.

Skoro jest za głęboko to z podkladka będzie tam gdzie powinien być.

Napisano
5 godzin temu, PawelW84 napisał:

Skoro but trze o pedal to znaczy że blok jest za głęboko schowany w bucie

przecież but ma mieć podparcie na pedale a nie tylko stykać się blokiem, mam 3cie m520 i trzy pary kapci shimano, każde się opierają bokami podeszwy na pedale i w żadnym komplecie 520tek podkladki nie miałem. Mało tego to stare kapcie mi nie skrzypiały tylko nowe więc coś spartolili. Pierwsze kapcie i m520 kupowałem w 2008r. i nie szkrzypiały.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W bucikach M089L nie miałem podkładek. W pedałkach M520 też nie. W pedałkach M8100 również brak. Ale już z bucikami XC61 podkładki były i użyłem ich, zgodnie z instrukcją.

Bloki te same mam w jednych i drugich butach, go SH51. I zarówno w jednych butach jak i w drugich blok licuje z powierzchnią buta. Wniosek mój jest z tego taki, że to but determinuje kwestię zasadności użycia podkładki.

Czy mam iść po suwmiarkę i zacząć proces mierzenia i fotografowania?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...