Skocz do zawartości

[kupno roweru] Zmiana MTB na fitness / gravel lub konwersja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba trochę za bardzo zapętliłeś się na tych cyferkach, w laboratorium wyniki zawsze będą takie czy inne, w terenie wpływa na odczucia z jazdy wiele innych zmiennych, zresztą nie do końca jestem przekonany że 29x2,1 bez problemu zmieszczą się w Roam, producent podaje 53mm czyli na styk. 

Napisano

Jak go kupiłem to miał założone 2,25 więc spokojnie wejdą . Jestem świadom że wyniki w życiu realnym będą się różnić , ale dziwi mnie fakt że nawet na bębnie szerze opony z klockami na środku mają czasem lepsze wyniki niż łysa opona ( na środku opony ) chyba zdecyduję się na gravelowe Thundero 44mm wyniki mają dobre a sama opona ,, wygląda ,, na szybką 

• Mod Team
Napisano

Chyba już było : wielkość klocków, mieszanka gumy, masa opony...

Ja się w ogóle nie dziwię, że jakiś wylajtowany Thunder Burt z mini klockami na środku, będzie szybszy od jakiegoś taniego i nielekkiego semi slick'a.

Napisano

no to panowie co myślicie Tufo Gravel Thundero 44mm czy Schwalbe Thunder Burt 29x2.10 Super Race TLE Addix Speed ( jazda głównie asfalt , chodniki )

Napisano

Ale autor nie szuka opon do jazdy w terenie... 🤨

20 minut temu, siara_nh napisał:

Schwalbe Thunder Burt 29x2.10 Super Race TLE Addix Speed ( jazda głównie asfalt , chodniki )

Napisano

zdecydowałem że szerokość opony wezme 44-45mm

Tufo Gravel Thundero 44mm

lub

Continental Terra Speed TR (tanwall) 45

ktoś jeździł na tych oponach ?

Napisano

Panowie doszły mi opony , Thundero , założyłem taśmy do systemu tubeless oraz wentylki oponę zakładam i próbuje napompować pompka , kompresorem ( na stacji ) i lipa byłem dziś na giełdzie samochodowej bo tam dziś serwis był otwarty ( niestety koleś niezbyt rozgarnięty )też próbował kompresorem nabić i za piętro a ona nie chce wskoczyć na ranty nie wiem co jest grane czy coś robię źle / co jest felerne ? 

Napisano

Niestety to nie jest takie łatwe i dużo zależy od opony. Im łatwiej się oponę zakłada tym trudniej ją uszczelnić. Spróbuj spienioną wodą z mydłem posmarować obficie miejsce gdzie opona styka się z obręczą, ja nakładam normalnie pędzlem.

Napisano

Opona wchodzi bardzo ciężko a ściągnięcie jej to już prawdziwy koszmar , taka woda z mydłem ma pomóc ? Problem w tym że powietrze ucieka i jakiś by ją pasowało uszczelnić . na razie wsadziłem dętkę i napompowałem żeby ją trochę ułożyć 

Napisano

Masz obręcze tubeless?

Jeśli tak to mi ostatnio na upartą oponę pomógł sposób "na dętkę". Wkładasz oponę, zakładasz dętkę, pompujesz do maksymalnego ciśnienia i sprawdzasz czy opona się ładnie ułożyła na obręczy. Jeśli tak to spuszczasz powietrze, delitaknie zdejmujesz oponę z jednej strony, wyjmujesz dętkę, wkładasz wentyl tubeless, warto rant opony posmarować woda z mydłem/płynem. Wtedy pompujesz.

Napisano

Nie mam pojęcia czy go obręcz tubeless , ale wydaje mi się że tak ( mogę się mylić ) bo oryginalnie były opony Giant ( taka opona połączona z dętką ) i zalana mlekiem , więc może to tubeless ( rower giant roam 1)

Napisano

Nie wiem który rocznik, ale Giant w Roamach stosował swój specyficzny system ERT:

https://www.giant-bicycles.com/pl/showcase/ert

Masz tam oponę połączoną z dętką, w której jest uszczelniacz, co nie znaczy że obręcze są tubeless. W specyfikacji tegorocznego Roama nie ma nic na temat obręczy przystosowanych do tubeless ( co nie znaczy że się nie uszczelni)

Edit: oczywiście pomijając sens tubeless w rowerze crossowym...

Napisano

Rower jest z zeszłego roku ( nie wiem czy to dokładnie to samo ) kolor taki sam jak są w sklepach ( niebieska satyna - nie wiem czy coś ta informacja wnosi :) ) 

Napisano

obręcz raczej nie jest pod tubeless , byłem dziś w innym serwisie rowerowym , ale bez problemu mi nałożyli oponę , wykręcili wentyl i od kopa sie napompowało , ale jak się spuszcza powietrze to od razu spada z rantów ( stąd myśle ze to nie tubeless ) no ale zalane mlekiem , nabite zobaczymy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...