Skocz do zawartości

[napęd] Opinie o napędzie singlespeed

Krzys1202

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do dirta, chciałbym pokorzystać z tego, że mieszkam stosunkowo blisko hopek, a nawet do pumptracka. Kusi mnie jakiś używany kellys 30, lub coś podobnego. Nie jestem przekonany do napędu singlespeed jaki króluje w dirtówkach. Chciałem zapytać o opinie i czy da radę do tego przywyknąć?

Napisano

To nie jest kwestia przywyknięcia, kiedy kupisz rower do skakania/pompowania to właśnie do tego będzie się on nadawał, nie pojedziesz tym na 50km wycieczkę

Napisano

Ale na miejscówkę dojechać trzeba.

Możesz sobie sprawić taką piastę: https://pl.aliexpress.com/item/1005005254137080.html?spm=a2g0o.productlist.main.11.eb2aea6eoWw4B8&algo_pvid=2c14d0e6-5312-4a66-9762-43eecb1b1f37&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Zapodać przerzutkę z krótkim wózkiem, 6 rzędową kasetę ze śmietnika, manetkę na ramę nie upośledza to roweru w zastosowaniach spadawczych, a pozwala wygodnie pojeździć. Bonus - piasta wyje jak opętana. Mam, polecam.

Napisano

@uzurpator wlasnie mialem pytac o te dirty z przerzutkami, sam doswiadcznia z rowerami nie posiadam zbyt duzego wiec nie wiem za bardzo jak zalozyc takie modyfikacje :)

@uzurpator a, i czy taka piasta za 50zl ma w ogóle jakiś sens? widzialem nawet takie za 500 wiec czemu ta jest tak tania

Napisano
W dniu 7.01.2024 o 17:59, Mihau_ napisał:

To nie jest kwestia przywyknięcia, kiedy kupisz rower do skakania/pompowania to właśnie do tego będzie się on nadawał, nie pojedziesz tym na 50km wycieczkę

Ja tam normalnie pokonuje trasy 50km (20km w dwie strony z dołożeniem sobie jakis pobocznych tras w celu odkrycia miejsc na hopy) na dirtówce ale to już chyba różnica zapału do jezdzenia na rowerze. Jak dla mnie wygodny w jezdzie, po drodze i lasach tylko ze sie częsci szybciej zuzywają a nie o to chodzi w rowerze do skakania ale to tylko moja perspektywa.

Napisano

Napęd singlespeed w rowerach dirtowych ma swoje zalety, zwłaszcza w kontekście prostoty, mniejszej wagi i mniejszej ilości elementów wymagających konserwacji. Jednak, przyzwyczajenie się do napędu singlespeed może wymagać trochę czasu, zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do korzystania z rowerów z wieloma biegami. Przy dirtowym rowerze, gdzie dynamiczność i precyzja ruchów są ważne, singlespeed może być korzystny, ponieważ eliminuje konieczność zmiany biegów w trakcie skoków i manewrów. Jednak, wybór napędu zależy również od Twoich preferencji i stylu jazdy. Jeśli masz wątpliwości, warto spróbować obu opcji przed podjęciem decyzji. Przetestuj rowery z napędem singlespeed i wielobiegowym na pumptracku lub hopkach, aby lepiej zrozumieć, które rozwiązanie bardziej odpowiada Twoim potrzebom i stylowi jazdy.

Co do używanego Kellys 30 lub podobnego roweru, to może to być świetny wybór dla jazdy dirtowej. Upewnij się, że rower jest w dobrym stanie technicznym, a także odpowiednio dopasowany do Twojego wzrostu i preferencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...