Skocz do zawartości

[spinka] 11rz - Czy jeszcze się nadaje do jazdy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy spinka, która się rozpadła na 4 części, nadaje się jeszcze do jazdy? Czy to już jest większe ryzyko jej zerwania?

IMG-20231015-192316.jpg

Pytam z ciekawości bo zdarzyło mi się coś takiego pierwszy raz. Wcześniej łańcuchy Shimano zakuwałem pinem, a z KMC nigdy takiej przygody nie było. Zapięta niby dobrze siedzi, ale nie chciałbym kiedyś na ścieżce kostki przez to skręcić. Widział ktoś już taki przypadek i mimo to na tym jeździł?

Napisano

Spinek mi nie brakuje. Pytam z ciekawości czy ktoś się z czymś takim spotkał i potem jeździł. Teoretycznie to po zapięciu się całkiem dobrze trzyma. Usłyszałem już jedną opinie, że jak piny nie przelatują na wylot, to jeździć i obserwować. Ciekawi mnie czy faktycznie jest to takie niebezpieczne na jakie wygląda.

Napisano

Ty z takim stażem na forum żartujesz chyba? Owszem, kiedyś w starym rowerze jechałem z zerwaną płytką, bo nie sprawdzałem. Twój rower jest warty mniej niż spinka KMC? Brawo Ty :wallbash:

Napisano

Jeśli autor wątku będzie sobie jeździł z zapasową spinką, to niech sobie testuje ile na tej wadliwej przejedzie. Ja bym w ogóle się nad tym nie zastanawiał, tylko wymieniłbym na nową spinkę.

Napisano

Z zapasową spinką, gipsem i bandażami. A na bagażniku nosze, albo przynajmniej kule. Zerwanie łańcucha może być przyczyną poważnej kontuzji. Od naciągnięcia mięśnia, jak noga poleci w pustkę, do poważnego upadku. Są badania, które pokazują, że awaria łańcucha częściej powoduje wypadek niż awaria hamulców. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...