Skocz do zawartości

[Napęd] Jaka korba pod blat 28T ?

Mastodont

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
8 godzin temu, Mastodont napisał:

Jaką konkretnie korbe SRAM polecisz?

Zależy od budżetu. Jeździłem na Truvativ Stylo 6K, czyli bliźniaczej korbie do NX i wszystko grało, teraz mam GX w wersji karbonowej i także nie mam na co narzekać.

Napisano
W dniu 19.07.2023 o 18:30, remover napisał:

Za 250 można kupić 3 zębatki Snail czy inny Decas, które przejadą pewnie więcej. A przy okazji będzie można zmienić ilość zębów w przyszłości, jak się pojawi więcej pary w nogach i 28T juz nie będzie potrzebne.

To się zgadza, tylko że dla Shimano nie ma tych tanich.

Są tylko te po 250 zł w górę.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Zastanawiam się czy nie kupić korby Srama ale większość to sama boostem.

Co decyduje czy korba jest/nie jest boost?

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Zastanawiam się czy nie kupić korby Srama ale większość to sama boostem.

Czy kupno korby z boost lub samej zębatki z offsetem np. od garbaruk, spowoduje odsunięcie linii łańcucha od ramy, czy przysuniecie do ramy?

Czyli patrząc od góry w prawo czy lewo?

20230723_164248.jpg

20230723_164155.jpg

Napisano

Pojęcie boost dotyczy tylnego widelca \ tylnej piasty. One są szersze. Więc założona kaseta jest przezunieta na zewnątrz (w prawo rowerzysty) w porównaniu z  nonboost. Żeby zachować sensowną linie łańcucha zębatka korby też ma być przesunięta w tą samą strone. Na zdjęciach - w prawo.

Napisano

Podejrzewam, że to zalezy od producenta\modeli. Prowheel MPX11 o którym wspomniałem wcześniej ma przesunięte ramie i dopasowanie linii łańcucha jest za pomocą ofseta zębatek. Shimano ma te same modele korb oznaczone boost lub non i te same zębatki do nich pasują, więc pewnie ramie jest inaczej przesunięte lub są jakieś podkladki w komplecie.

Napisano

Podsumowanie.

Muszę zakupić :

zębatkę garbaruk za 299 zł (najmniejsza jaką produkują to 28T)

- ramiona korby Shimano 6100/7100/8100

Znacie jakieś inne firmy, które robią tańsze zębatki?

Napisano

Podsumowanie.

Muszę zakupić :

zębatkę garbaruk za 299 zł (najmniejsza jaką produkują to 28T)

- ramiona korby Shimano 6100/7100/8100

- klucz/adapter to zębatek direct mount - najtańszy? Poratujecie linkiem ale poza ofertą z Ali?

Znacie jakieś inne firmy, które robią tańsze zębatki?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...