Skocz do zawartości

[Suport maszynowy] w która strone odkrecamy nakretkę ?

Max40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nie mogę odkręcić nakrętki, chcialbym sie zapytąc, upewnić w którą stronę  odkręcamy nakrętkę  suportu  po stronie dużej zębatki. 

Zdjęcie0293.jpg

Zdjęcie0294.jpg

Zdjęcie0295.jpg

Napisano

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, może się odkręcać zarówno w lewo jak i w prawo😂

A tak na serio to jeśli rower nie jest włoski to w 99% przypadków masz od strony napędu lewy gwint więc odkręcasz w prawo

Napisano
Cytat

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, może się odkręcać zarówno w lewo jak i w prawo😂

A tak na serio to jeśli rower nie jest włoski to w 99%

Jak poznać ze to włoski rower/rama ?

Próbowałem przy pomocy klucza  francuskiego (pierw w prawo i póżniej w lewo) i zastosowałem dłuzszą   dźwignie w postaci rurki ,  ale  klucz "francuz"  tez  się poddał.  Chyba trzeba bedzie się wybrac do warsztatu samochodowego, gdzie maja klucz pneumatyczny moze siła z  wibracjami da rade.   

Napisano

Pneumat zawsze da radę. 

Jeśli odkręciłeś drugą miskę to możesz położyć rower na boku i zalać to na noc naftą albo czymś "podobnym" żeby dobrze spenetrowało

Napisano
Cytat

Jeśli odkręciłeś drugą miskę to możesz położyć rower na boku i zalać to na noc naftą albo czymś "podobnym" żeby dobrze spenetrowało

Mam WD40

Napisano

Chce sie upewnic czy odkrecam w prawo od strony napedu. I tak jak widac ponizej na zdjeciu nakretka od strony napedu u mnie jest w suporcie. 

Mam taki sam suport jak ten z opisem  w tym watku  [Suport] CH51-70 zamiana] gdzie jest opisany  ->R od strony napędu  -czyli odkręcam w prawo ?

CH51-70
127L
BC1.37X24T
L<-   ->R

IMG_20180914_174204_resized_20180914_063933292.jpg

Napisano

Nasadkę do suportu możesz przykręcić do suportu dłuższą śrubą i paroma podkładkami, albo przełóż  kawałek pręta gwintowanego przez oś suportu zamiast samego suportu i tak samo skręć z podkładkami żeby stabilnie siedziała. Potem klucz, kawałek rury i ogień.

Napisano
1 godzinę temu, Max40 napisał:

Chce sie upewnic czy odkrecam w prawo od strony napedu. I tak jak widac ponizej na zdjeciu nakretka od strony napedu u mnie jest w suporcie. 

Mam taki sam suport jak ten z opisem  w tym watku  [Suport] CH51-70 zamiana] gdzie jest opisany  ->R od strony napędu  -czyli odkręcam w prawo ?

Takie coś wypluł google (wczoraj wymieniałem suport u siebie w commuterze ale jakoś nie mogłem sobie przypomnieć w którą stronę kręciłem :))

Cytat

Przed odkręceniem suportu warto się dowiedzieć lub delikatnie odkręcając sprawdzić jakie gwinty posiada nasza mufa/suport. Niestety różni producenci potrafią stworzyć rozwiązania specjalnie pod siebie, dzięki czemu doczekaliśmy się różnych standardów. Skupimy się jednak na dwóch, które są najbardziej popularne:

• Włoski (ITAL) - z obu stron prawe gwinty (dla muf o szerokości 70 mm)
  • Brytyjski (BSA) - z lewej strony prawy gwint a z prawej strony lewy (dla muf o szerokościach  68-73 mm)

Występuje jeszcze standard francuski jednak jest on mało popularny.

Dla wyjaśnienia:

• Prawa i lewa strona są rozróżniane z punktu widzenia osoby kierującej (siedzącej) - czyli prawa strona znajduje się od strony "zębatek". 
  • Gwint prawy to taki, który zakręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara i odkręcamy w kierunku przeciwnym.
  • Lewy gwint przykręcamy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i odkręcamy zgodnie z jego ruchem.

https://bikeground.pl/porady/artykul/wymiana-suportu-w-rowerze/

Napisano

Odkręciłem u wulkanizatora kluczem pneumatycznym z "udarem"- w prawo i trwało to moze 3 sekundy...tylko przyłożył klucz"   🤣 I zapłaciłem za tą usługę -fatygę ,  bo fachowiec odłozył swoją robote na 5sekund... mysle ze warto w takich przypadkach zapłacic niz maronowac czas i narzędzia dac te 20-30zł 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...