SoloTM Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Taka kasjerka w markecie to obsłuży tysiąc osób na zmianie. I tysiąc żyje Ważne, że kończymy za psychozą wirusa. Wajcha przestawiona, za kilka dni poczujemy.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2020 Tak próbujemy rozładować nieco atmosferę, żeby nie zwariować, ale wieści są dość niepokojące :https://www.o2.pl/artykul/odkryto-nowe-skutki-koronawirusa-sa-gorsze-niz-zniszczone-pluca-6495800733792385/ W radiu mówili, że optymistyczne prognozy analityków zakładają 40 tysięcy zachorowań do 10 maja, a pesymistyczne pół miliona... Mam nadzieję, że nawet do tych 40 nie dojdzie... Poruszyli też temat niezgodności rozporządzenia "zakazów" z Konstytucją - Rzecznik Praw Obywatelskich chyba ma jeszcze coś do gadania, czy się mylę ? Tak mi się przypomniało : JWO, czyli nasz człowiek w Chinach, pisał o niezakazanej jeździe - i teraz pytanie, czy można było jeździć cały czas ( zgaduję, że tak ) ?
MaxCava Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 8 minut temu, KrissDeValnor napisał: W radiu mówili, że optymistyczne prognozy analityków zakładają 40 tysięcy zachorowań do 10 maja, a pesymistyczne pół miliona... Mam nadzieję, że nawet do tych 40 nie dojdzie... Poruszyli też temat niezgodności rozporządzenia "zakazów" z Konstytucją - Rzecznik Praw Obywatelskich chyba ma jeszcze coś do gadania, czy się mylę ? Obawiam się, że nie ma nic do gadania. Tak jak trybunał konstytucyjny, a nawet Komisja Wenecka. Przecież u nas już jest jak w tej drugiej Korei. Niczym to się nie różni.
radziuGD Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Wkleje jeszcze raz, bo ze 30 stron sie przewineło od tamtego czasu https://www.rpo.gov.pl/pl/content/koronawirus-rozporzadzenie-rzadu-z-31-marca-krytyczna-ocena-rpo
MaxCava Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Wiesz, to, że RPO napisał co napisał u nas niestety nie ma nic na znaczeniu. NIKiem kieruje bandyta, krajem rządzi kto rządzi i kulom w postaci EU się nie kłania ( mimo, że w papierach nie rządzi ), na czele głównej władzy sadowniczej siedzą Ci co siedzą i co tu biedny RPO może...
JWO Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Tak mi się przypomniało : JWO, czyli nasz człowiek w Chinach, pisał o niezakazanej jeździe - i teraz pytanie, czy można było jeździć cały czas ( zgaduję, że tak ) ? To wyglądało trochę inaczej niż w RP. Jako ze rower/skuter ( z przewaga skuterów) jest ciągle popularnym i czasami jedynym środkiem transportu. Jazda sportowa/rekreacyjna nie jest tak bardzo popularna. Samego zakazu jazdy na rowerze chyba nie było. Był zakaz poruszania się/wychodzenia z domu więc obowiązywał też rowery. To nie był jeden nakaz z KC. Takie ograniczenia mogły pochodzić od władz prowincji, władz miasta, władz dystryktu i ostatecznie administratora osiedla. Poza tym virus jeszcze nie był tak znany jak teraz, wiec wszyscy się go obawiali dużo bardzie niż teraz i siedzieli w domu. Wyłączając Hubei, gdzie była ścisła kwarantanna, zdarzało się ze po znalezieniu zarażonego w bloku, zamykali drzwi, i dostarczali jedzenie raz na dwa dni. Te filmy z zaspawanymi drzwiami to nie zawsze były fake. W RP to piaskownica w porównaniu z tym co się działo w PRC. Teraz trochę poluzowali, wiec życie wraca do normy. Dzisiaj otworzyli Wuhan. Niestety spodziewam się drugiej fali, dlatego zakupiłem trenażera :).
Mod Team sznib Napisano 8 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2020 @JWO, jako ze jesteś w Chinach to tak z ciekawości zapytam; - tak w okresie od początku epidemii do lutego/marca jakie były oficjalne symptomy zakażenia wirusem? - od kiedy w Chinach wiadomo że na wirusa mogą też chorować osoby młode i dzieci?
Thomass13 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Wszyscy co sa uziemieni w domach. Pozdrawiam was z trasy biegowej która mam zrobiona w lesie i właśnie zażywam promieni słońca i śpiewu ptaków. To dla was wszystkich żebyście się nie dali wirusowi.
JWO Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 9 minut temu, sznib napisał: - tak w okresie od początku epidemii do lutego/marca jakie były oficjalne symptomy zakażenia wirusem? Oficjalnym symptomem, łatwo mierzalnym, który kwalifikował Cie jako podejrzanego o zarażenie, była temperatura powyżej 37.5. Tak jest do dzisiaj. Co do drugiego pytania nie mam pojęcia.
Brombosz Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Ja się już całkiem poddałem po akcji jaką miałem dzisiaj rano. Autentycznie boję się tu dłużej mieszkać... Kto wie czy za 5-10 lat nie skończę przykuty łańcuchem do stanowiska pracy, zarabiając dniówkę w trzech ziemniakach i łyżce soli. Na razie w tym właśnie kierunku to wszystko idzie. Będzie król, będzie arystokracja i będzie plebs bez żadnych praw. Miałem potrzebę rano zrobić niewielkie zakupy. Jakieś musli, kilka bułek, banany, kawałek mięska, ser, chusteczki i (moje "must have") ketchup bo się skończył. Początkowo chciałem pocisnąć rowerem, ale 3 km w jedną stronę to trochę za mało, żeby opony zdzierać. Postanowiłem, że pobiegnę mimo, że nie lubię tego robić. Ubrałem plecak i dresik, zabrałem w kieszeń płyn do dezynfekcji i ruszyłem. Na mieście prawie nikogo. Nawet się z nikim nie mijałem. Cały czas chodnikiem, wolnym tempem, szczęśliwy, że w końcu jakiś ruch... aż gdzieś po 2,5 km podjechał radiowóz i policjant za kółkiem kazał się zatrzymać przy zatoczce. Wysiadła ładna pani policjant i zakładając maseczkę, zamiast odpowiedzieć mi na moje dzień dobry, od razu z grubej rury pyta dlaczego biegam. Powiedziałem prawdę. "Bo jest ładna pogoda, dawno się nie ruszałem i potrzebuję sklep odwiedzić". Kopara mi opadła jak usłyszałem, że mi nie wolno. Tłumaczyłem się, że przeczytałem wszystko co tylko mogłem i nie znalazłem żadnej informacji o tym, że mamy chodzić zamiast biegać. Droga w końcu taka sama i potrzeba też. Usłyszałem tylko, że "na stronie rządowej jasno wszystko jest opisane i że mam się stosować". "Co najwyżej krótki spacer, w innym przypadku będzie mandat. Teraz dostanie pan pouczenie, ale za drugim razem nie będzie taryfy ulgowej". Zatkało mnie. Poczekałem aż się zapakują i resztę dokończyłem piechotą. Ze sklepu jak wyszedłem, dalej zły jak osa, to już plecak miałem ciężki i mi się biec nie chciało... I całe szczęście, bo łajzy jeszcze na mnie czekały żeby sprawdzić czy faktycznie byłem w sklepie. "Plecak pan uchyli i pokaże... No faktycznie sklep... Miłego dnia". Mało brakowało a odpowiedziałbym ...brzydko Następnym razem razem wezmę rower i życzę powodzenia w zatrzymywaniu...
GTrekker Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 W zasadzie to nie "Brejking News" … ale jutro mają podać rozkład jazdy na następne dwa tygodnie … obstawiam, że nic się nie zmieni poza nowymi restrykcjami... https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25853991,dworczyk-w-czwartek-ogloszenie-nowych-regulacji-na-czas-swiat.html#s=BoxMMtImg1
1415chris Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Thomass13 napisał: Wszyscy co sa uziemieni w domach. Pozdrawiam was z trasy biegowej która mam zrobiona w lesie i właśnie zażywam promieni słońca i śpiewu ptaków. To dla was wszystkich żebyście się nie dali wirusowi. Niniejszym otrzymal Pan tytul CWANIAKA tygodnia. Nic tylko pogratulowac......
Thomass13 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Zapomniałem dodać że to las prywatny. Za wprowadzanie w błąd chciałem przeprosić.
sp6huk Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 @Brombosz U mnie w mieście nie lepiej. Już tak wczoraj zgłupiałem czy mogę wyskoczyć na chwilę na rower, że zadzwoniłem na infolinię ze strony gov.pl w związku z zapisem: Cytat Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze? Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin). Powiedziano mi, że mogę pojechać na chwilę, ale żeby nie była to daleka trasa, w razie kontroli podać za powód realizację niezbędnych codziennych potrzeb. Pojechałem w obie strony 9 km, kawałek za miasto, i oczywiście 2 km od miasta kontrola żandarmerii wojskowej z policjantem. Policjant stwierdził, że jazda sportowa/rekreacyjna jest niedozwolona, nic o żadnych mandatach nie było mowy, po czym po chwili powiedział mi, że jak chcę to mam sobie jechać za miasto, i w żadnym wypadku nie jeździć po mieście. Jak widać sami sobie zaprzeczają, nie wolno jeździć, ale jak chcę to za miasto mam sobie jechać. Siedzę w domu i nigdzie się nie ruszam, bo nie idzie ujechać spokojnie kilometra w chwili obecnej, tym bardziej, że przy odmowie przyjęcia mandatu nie mam ochoty ciągać się po sądach, wrażeń mi nie brakuje.
steve69 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 jazda na rowerze 2019 aplikacja = Endomondo jazda na rowerze 2020 aplikacja = Endomondo + Yanosik
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Cały czas w Warszawie widuję "rekreacyjnych" rowerzystów. Mijam ich codziennie, mijam też patrole. Jeżdżę do i z pracy w godzinach "nienormalnych" bo przyjeżdżam sobie na 10.30 i wracam o 15.30. To jest co prawda "jazda uzasadniona koniecznością" ale nie wyglądam jakbym jechał na zakupy do apteki - krótkie spodenki koszulka w "oczo...ych" kolorach Molteni... patrole mają mnie gdzieś. Rano jakoś o 9.30 nawet Ich przy furtce przepuszczałem bo pewnie szli popatrzeć jak ktoś macha z okienka - jakbym nie istniał... Chyba nie ma jednakowych wytycznych dla całej Polski. Co komendant wymyśli to Policjanci robią.
Gość Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 16 godzin temu, SoloTM napisał: Sportowych. Dzisiaj nawet na krótko ubrany wyjechałem. Wczoraj też na sportowo, na szosce, przejechalem kolo patrolu, policjantka i dwóch wojakow, patrzyli na mnie z daleka, przejechalem obok nich (DDR przy chodniku).... nikt nic nie mowil....nie machal nie zatrzymywal. Ot przejechalem sobie po DDRze nawer nie za szybko ... bo tam wykopki .. a ja na nowych kolach
Thomass13 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Tak patrząc na przepisy to każdy interpretuję je na widzi mi się. Ale co do kilku to jest absurd. Mycie samochodu, wymiana opon i jeszcze któryś tam przepis już nie pamiętam. A ostatnio co było, policjanci wlepiają mandaty a sami zrobili sobie imprezę. Czemu oni mogą a my nie ??
Gość Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 12 minut temu, abdesign napisał: patrole mają mnie gdzieś Potwierdzam, jak wyzej ...wspomnialem
Sandacz Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 No dobrze, a chód jak się klasyfikuje? Bo co, nie wolno szybko chodzić? Chód sportowy to prędkości chyba grubo powyżej 10 km/godz, czyli przewyższające te, jakie osiąga przeciętny "rekreacjonista-biegacz", przynajmniej ja :-)
Thomass13 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Już sobie przypomniałem absurd nr 3. Z żoną można spac i np coś robić koło domu. Za to na ulicy trzeba być 2 metry od siebie.
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Teraz, cinol123 napisał: nikt nic nie mowil....nie machal nie zatrzymywal. Ciebie to ja bym zatrzymał... i do wyboru - mandat albo daj się przejechać
GTrekker Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 29 minut temu, steve69 napisał: jazda na rowerze 2019 aplikacja = Endomondo jazda na rowerze 2020 aplikacja = Endomondo + Yanosik Myślałem, że dziś nic mnie nie rozbawi Ale spowodowałeś, że Szef zza ściany zwrócił mi uwagę … tak wydarłem michę ze śmiechu Pięęęękneeee ;D
Gość Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Teraz, abdesign napisał: mandat albo daj się przejechać a jak raz jechalem wczoraj nowym Edwardem, wlasnie wyladowaly do niego nowe klamkomanetki i niedlugo sesja, bo brakuje 2 fotosow w galerii .. Ale nie weim czy bym dal bryka jakiemus policjantowi co nigdy SPD na nogach nie mial A co do edwarda to szalu nie bedzie, z dokladnoscia do kol to bedzie fabryczny set w zasadzie, kokpit podobnej klasy ale inny producent i inne siodlo. Reszta seryjna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.