sCzun Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Cześć pytanie nietypowe, ale nurtujące. Czy do ramy Arkus ltd, da radę wsadzić Fox Float Factory 32 120mm? Mam trochę sterów typu Cane Creek, więc problemów z zalożeniem nie będzie. Chodzi mi bardziej o to czy nic nie stanie się ramie, bo szkoda trochę roweru. Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Martwisz się o ramę kosztującą czapkę śliwek? Wymienisz amortyzator, koła, hamulce a rower nadal będzie arkusem ltd. Cytuj
sCzun Napisano 2 Lipca 2019 Autor Napisano 2 Lipca 2019 Teraz, Dokumosa napisał: Martwisz się o ramę kosztującą czapkę śliwek? Wymienisz amortyzator, koła, hamulce a rower nadal będzie arkusem ltd. Chodzi mi o to, czy nie przeszkadza, że wsadzę tam 120mm. Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Zmieni się geometria roweru a i siły działające na główkę ramy będą teoretycznie około 20% większe. Wyjdzie potworek. Dodatkowo rama tego roweru była projektowana raczej do jazdy wokół komina a nie w teren. Cytuj
TheJW Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 ...ale to będzie jedyny rower przy tym kominie z widelcem Fox Float Factory 32 120mm. Moim zdaniem warto! 1 Cytuj
Galvatron Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Przód roweru podniesie się o jakieś 3cm (amortyzator + stery), co spowoduje wypłaszczenie kąta głowki ramy o ok 1,5*. To będzie trochę tak, jak byś włożył widelec 130mm. Zmienią się geometria i prowadzenie roweru. Nie ma żadnej gwarancji, czy taka modyfikacja nie skończy się złamaniem główki ramy, Cytuj
sCzun Napisano 2 Lipca 2019 Autor Napisano 2 Lipca 2019 3 godziny temu, Dokumosa napisał: Zmieni się geometria roweru a i siły działające na główkę ramy będą teoretycznie około 20% większe. Wyjdzie potworek. Dodatkowo rama tego roweru była projektowana raczej do jazdy wokół komina a nie w teren. Rower raczej nie w teren, ale jedynie jakiś lekki lasek. Głównie miasto. Interesuje mnie, czy rama wytrzyma chociaż krawężniki. Bo jeśli tak nie będzie, to szkoda psuć roweru. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Lipca 2019 Mod Team Napisano 2 Lipca 2019 A po co Ci Fox na miasto Czyżby dla "lansu" Jeżeli tak, to zakładaj, a potem stój pod jakąś galerią, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia ramy To już lepiej zapakuj tam jakiś karbonowy sztywny widelec, który i tak będzie wart więcej niż rama... Cytuj
sCzun Napisano 2 Lipca 2019 Autor Napisano 2 Lipca 2019 Teraz, KrissDeValnor napisał: A po co Ci Fox na miasto Czyżby dla "lansu" Jeżeli tak, to zakładaj, a potem stój pod jakąś galerią, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia ramy To już lepiej zapakuj tam jakiś karbonowy sztywny widelec, który i tak będzie wart więcej niż rama... Teraz, KrissDeValnor napisał: A po co Ci Fox na miasto Czyżby dla "lansu" Jeżeli tak, to zakładaj, a potem stój pod jakąś galerią, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia ramy To już lepiej zapakuj tam jakiś karbonowy sztywny widelec, który i tak będzie wart więcej niż rama... Wpadłem na pomysł, żeby przełożyć Foxa z mojego bike'a, ale nie chcę uszkodzić Arkusa. Drugi rower zawsze się przyda. Cytuj
Kolmark Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Na tzw. "chama" możesz przełożyć, ale sag ustaw sobie na 5cm Cytuj
BMXdoPieca Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 Ogólnie nie polecam czego kolwiek zmieniać w tym rowerze bo się zwyczajnie nie opłaca. Miałem takiego beryla 290 za 900zł z oszołoma mając 12lat i ważąc koło 45 kg połamałem widelec i ramę na seryjnym teleskopie 80mm (?) przy spokojnej jeździe. Zainwestuj w lepszy sprzęt bo to nie odbije się na komforcie twojej jazdy a na uzębieniu już może. Makrokesz to makrokesz :/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi