Mentos Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja (edytowane) Szybkie pytanie. Czy kółeczka przerzutki RD-M8130 czyli 11 rzędowy LinkGlide, podejdą do przerzutki 12 rzędowej RD-M8120? Wygladają solidniej. Shimano nie ma jak SIURAM/RZYGAM Narrow/Wide kółek, więc liczę że tak ale lepiej się upewnić 😉 Dzięki Kółka przerzutki Deore XT do RD-M8130-SGS 11-rz., 4550170905668 • Cena • Opinie - Allegro Edytowane 12 Maja przez Mentos Cytuj
polaczek Napisano 24 Maja Napisano 24 Maja Hej mam na imie Igor Mam pytanie mam rower kross hexagon 2.0 21 cali wiecie może jaki suport do niego kupić żeby wymienić nie znam sie na tym za bardzo . Moze ktoś podać link czy coś odrazu . Cytuj
chudzinki Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja @polaczek, suport dobiera się do korby. Podaj jej oznaczenie. No chyba, że coś już było kombinowane to grubsza sprawa. A ja tak przy okazji zapytam z ciekawości. Czy w tym rowerze (Heist X7) nie powinna być RD-M5120...? 5100 jest wg specyfikacji pod 51T. Cytuj
Przecietny Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja W sumie powinna być ale wiesz jak jest, jak producent ma częsci na stanie albo ma pewne części tańsze to montuje co bardziej sie opłaca, działać będzie a,że nie do końca zgodne ze specyfikacją shimano to lał pies😁. Nie raz były w rowerach nie te korby, przerzutki czy suporty. Ostatnio robiłem rower z korbą do której dedykowany był suport 122,5 a załozony był 127mm od nowości więc widzisz jak to wyglada. Cytuj
chudzinki Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja A myślałem, że ja coś źle patrzę... Myślałem, że czas braków magazynowych już minął. No chyba, że ktoś się machnął 🙂. Cytuj
Byderobo Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca Witam, Rozważam zakup roweru na osprzęcie Shimano 105 Di2 r7100. Zastanawiam się z jakimi blatami korby i kasetami jest ta grupa kompatybilna (w sensie z jakimi rozmiarami). Np czy kombinacja 48x32 - 12-36z była by możliwa? Cytuj
LSkiper Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca Raczej będzie kompatybilna. Mam 105 R7000 z korbą 46-36 i kasetą 11-36 i jest jeszcze zapas na parę zębów. Cytuj
kazafaza Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca @Byderobo: 46/11 da szybsze przełożenie niż 48/12. 48/11 byłoby turbo Standardowo Di2 serii 7100(7150) jest pod 11-36 z 50-34 a wiec Twoje proponowane biegi mieszczą się w zakresie. Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 17:41 Napisano Sobota o 17:41 Czy jak mam stary napęd 3x8, to manetka przednia od napędu 3x10 będzie działała poprawnie? Zauważyłem, że w rowerze mniejszego syna nie chodzi dobrze ta manetka (nie wszkakuje "trójka"), zresztą zintegrowana z klamką mechanicznej tarczówki, więc wywaliłbym to combo i wsadził manetkę i hydrohamulec na osobnych kontrolerach. No i mam takie 3x od starego deore 3x10 i mam stary hydrospowalniacz tektro (lepszy wciąż od linkowego), ale nie chce mi się sprawdzać empirycznie, może ktoś ma taką wiedzę? Cytuj
LSkiper Napisano Sobota o 19:00 Napisano Sobota o 19:00 Manetki od przerzutek przednich są kompatybilne praktycznie z każdym modelem. Wiadomo, że najlepiej mieszać ze sobą te same grupy, albo chociaż te same rodzaje napędów ale manetki i przerzutki przednie są kompatybilne w każdym napędzie 3xX i 2xX 1 Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 19:24 Napisano Sobota o 19:24 Dzięki @LSkiper - miałem takie delikatne podejrzenie, ale wolałem, by ktoś to powiedział, zanim rozgrzebię rower młodemu Cytuj
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 03:36 Mod Team Napisano Niedziela o 03:36 8 godzin temu, LSkiper napisał: manetki i przerzutki przednie są kompatybilne w każdym napędzie 3xX i 2xX Manetki tak, przerzutki nie. W napędach z większą ilością przełożeń łańcuch jest węższy, więc i wodzik przerzutki też. To oznacza że np. przerzutka dedykowana 10sp. będzie działać na 9sp. ale będzie ocierać na dużej kombinacji przełożeń. Poza tym przerzutki do 2x i 3x są inne. 2 Cytuj
LSkiper Napisano Niedziela o 20:37 Napisano Niedziela o 20:37 To fakt, samą przerzutkę trzeba dobrać pod ilość przełożeń na korbie i pod dany łańcuch czy to 8 czy 11s ale indeksacja przełożeń z przodu wszędzie działa tak samo. Przez długi czas używałem przerzutki LX M571 w napędzie 10s, ale dało się to wyregulować tak aby to funkcjonowało z manetką M780 i korbami 3x i 2x Cytuj
Baki91 Napisano Środa o 14:36 Napisano Środa o 14:36 Witam serdecznie mam pytanie jeżeli mam grupę 2x10 38 28 I kaseta 11-42 I przednia przerzutka fd-m6025-h 10T chce przejść na 2x11 zależy mi na manetce xt m8000 to muszę wymienić wszystkie konponenty czy wystarczy jak zmienię kasetę manetke przerzutke tylna I łańcuch na 11 rzedowe a korbę manetke I przednią przezutke zostawię jest taka możliwość i jak to będzie działać czy robiliście taką rzecz pozdrawiam serdecznie Cytuj
LSkiper Napisano Środa o 17:35 Napisano Środa o 17:35 Jak wyżej - Łańcuch 11 jest węższy niż 10, więc przednia przerzutka może mieć problem aby poprawnie przerzucać biegi. Można to ustawić tak aby zrzucała poprawnie, i przy wrzucaniu na wyższą koronkę będziesz musiał dociągnąć dźwignię aby łańcuch poprawnie wskoczył. Zostawienie przerzutki wiąże się też z tym, że łańcuch może raz na jakiś czas spaść z większej koronki - Miałem tak samo w wyżej opisanym zestawie manetka M780, łańcuch 10s i przednia przerzutka FD-M571 9s. Żeby to działało poprawnie musisz wymienić conajmniej manetkę na 11s i kasetę z łańcuchem. Przednią przerzutkę i tylną w razie jakichś problemów z przerzucaniem za to lewa manetka może zostać. Przerzutki 10s słabo sobie radzą z kasetami 11-42 i większymi, oprócz Deore M6000 i kilku chińskich wynalazków - Miałem taki zestaw kaseta HG500 11-42 i przerzutka SLX M7000-10 - Wrzucanie na największą zębatkę skutkowało mieleniem górnego kółka mimo maksymalnie wkręconej śruby B, po wymianie na ciut dłuższą śrubę najniższe biegi wchodziły w miarę ok, ale niemiłosiernie upośledziło to zmianę biegów na najwyższych przełożeniach. Dopiero zmiana na ten sam model 11s przyniosła odpowiedni rezultat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi