Skocz do zawartości

[2700] rower crossowy/trek Merida/Cube?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Potrzebuję pomocy w wyborze roweru crossowego do 2700zł. Zastanawiam się nad:

Cube Curve Pro 2017

https://www.cube.pl/rowery_2017/trekking/curve/cube-curve-pro-greynflashorange-2017/

Merida Crossway 100 2017

http://www.rowerymerida.pl/produkt1329/crossway-100-rower-merida.html

Chyba, że polecacie coś innego Kross/Unibike? Proszę o uzasadnienie.

Drugie pytanie... Czy jest sens kupować model roweru z 2017? Może lepiej kupić model 2016?

Cube Curve Pro 2016

https://bikepark24.pl/pl/p/Rower-crossowy-Cube-Curve-Pro-2016-meski-czarny/6270

Ewentualnie model wyższy ale z 2016

http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-nature-czarny-2016-p-8710.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Napisano

Zapomniałem wspomnieć, romet nie wchodzi w grę. Nie chcę roweru tej firmy.

Jakieś inne sensowne propozycje?

Napisano

A czym sobie Romet przeskrobał? :)

Orkan 5 z 2016 bije na głowę konkurencję. Gdzie jest problem? W gwarancji? W ramie?

Z crossow zerknij na Roam 1 (gwarancja na ramę dożywotnia) oraz Unibike Viper.

Napisano

Tzw. zagraniczne marki w przedziale do 3-4k są bardziej chińskie niż romet, kross czy unibike. Codziennie spotykam się z sytuacją na serwisie, że przyprowadzają ludzie swoje spece, treki, cube, meridy itp. i nie potrafią pojąć że rower takiej marki do tych kilku k PLN to nic innego jak chamska, najprostsza budżetówka.

Napisano

Nie ukrywajmy, każdy zakup wiąże się z efektem wizualnym, jaki najpierw wywołuje. Z polskich marek, poza marką Kross pozostali koncentrują się głównie na osprzęcie i tym chcą przyciągnąć i tak nieświadomych klientów wybierających produkt modny i na czasie. Niestety ramy Unibike i Rometa nie zachwycają profilem ani malowaniem. Poza tym, Romet niewiele robi w celu ocieplenia swojej marki, wciąż kojarząc się głównie ze szmelcem bazując jedynie na sentymentalności marki sprzed wielu lat.

Napisano

Ten PRLowski romet w zestawieniu z dzisiejszymi wynalazkami taki zły wcale nie był. Wiele rowerów z tamtych lat jest w ciągłej "eksploatacji" a serwisu nigdy nie widziały.

Odnośnie kolorystyki to zgadzam się, że nie ma tu żadnego taniego efekciarstwa. Co do profili ram to imho w przypadku roweru crossowego różnicy nie ma. W przypadku mtb np. damki rometa z serii jolene 27,5 podobają mi się bardziej niż większość konkurencji.

Napisano

Ja kiedyś miałem Rometa Orkana, to była kolarka taka duża. Chyba był niezły bo mi go ukradli :D później miałem Rometa Mistrala, ten był elegancki :) do dziś stoi w piwnicy tylko podrdzewiały i ma skrzywioną kierownicę bo wjechałem nim w przyczepę traktorową :) Ale marka Romet pozostanie tym właśnie PRLowskim Rometem i już chyba tego nic nie zmieni ;)

Napisano

Popatrz na to, jak wyglądają te stare, proste mufy w stalowych rometach i później popatrz na wygląd spawów w tanich ramach alu. Na pasacie machnąłem pierwszą setkę i jechałem pierwsze zawody...

• 2 tygodnie później...
Napisano

I jak, zdecydowałeś się na coś? Mam podobne jak Ty dylematy + dodatkowo na tapecie jest Giant Roam (i nie chcę również Rometa ze względów psychologicznych), cena również zbliżona jak u Ciebie :-)

Napisano

@Diplodok99 Ja miałem taki sam dylemat i po kilku dniach poszukiwań/marudzenia, dziś zamówiłem Romet Orkan 5.0 2017 za 2699ZŁ (cena katalogowa 3500, sklep mi zrobił niezłą obniżkę) - myślę że w tej cenie ciężko o lepsze parametry. W środę ma dojść :) Oby Wasze uprzedzenia się nie potwierdziły :P

Napisano

Jak już ktoś wspomniał, poza osprzętem często liczy się walor wizualny. O gustach się nie dyskutuje ale dla mnie osobiście Romet odpada ze względu na paskudny design. Mając do wyboru raczej brałbym Unibike, ogólnie w realu ramy źle nie wyglądają. Sam mam dylemat co wybrać i chyba będzie to Giant Roam 1.  

Napisano

Podobny wątek, podobne komentarze :-)

U mnie Giant jest na 2 miejscu, na pierwszym jednak Cube (pod względem wizualnym). Lipa że w żadnym sklepiej w KRK nie ma i Gianta i Cube'a, więc nie porównam ich bezpośrednio. No ale nic, jutro mam nadzieję że znajdę czas na obskoczenie sklepów i testy.

Pozdro!

Napisano

Cube wygląda bardzo ładnie na zdjęciach ale w realu tak sobie, choć nie powiem, że źle. Dolna rura robi wrażenie bardzo "pancernej" ramy i pewnie nie jest to jedynie wrażenie. W Krakowie nie ma w sklepach tak popularnych marek, hmm... trochę to dziwne. Ja akuratnie miałem możliwość oglądnięcia całkiem sporej ilości różnych marek i może przez to wybór mam jeszcze trudniejszy :icon_lol:      

Napisano

Nie no, są, ale nie w jednym sklepie. Fajnie by było jakby w jednym miejscu w tych samych warunkach się dało przejechać konkurentami, łatwiej by się było zdecydować.

Myślę dalej.

Napisano

Ale tu chyba nie chodzi o kojarzenie marki ale o walory wizualne, przynajmniej w moim przypadku. Dla jednych rower ma być sprzętem czysto użytkowym i bez znaczenia jest jak wygląda, dla innych musi mieć wygląd i/lub to coś, że po prostu się podoba. Rowery Romet są dobrze wyposażone ale nie wszystkim muszą się podobać. Unibike też jest chwalony za bardzo dobry stosunek cena/jakość/osprzęt ale dla niektórych rama czy malowanie jest nie do przyjęcia.

Osobiście zamówiłem dzisiaj Giant Roam 1 z tego roku, myślę że w bardzo atrakcyjnej cenie. Chciałem zamówić Vipera ale niestety zakończona produkcja koloru grafitowego na ten rok, a sklep który ma na stanie nie oferował atrakcyjnej ceny i warunków zakupu.

Teraz tylko cierpliwie poczekać 2 dni i po jakiś 20-kilku latach przerwy znowu pomknąć na rowerze :woot:   

Napisano

Nic nie poradzę że Romet mi się źle kojarzy. Zdaję sobie sprawę że kupując Gianta, Cube'a czy Meridę płacę na markę, ale tak samo jest kupując Audi zamiast VW / Skody. Mi się rower przede wszystkim ma podobać i to jest dla mnie ważne, chcę schodzić go garażu z bananem na twarzy a nie za karę :-) Dla kogoś może nie jest to ważne i szuka najlepszych komponentów w ramach danej ceny. Ja tego nie oceniam. A że w ramach moich "wymagań" podoba mi się kilka modeli - dlatego też się uzewnętrzniłem na forum z prośbą o ocenę osób które się na tym znają. Nie rozumiem dlaczego nie mogę o to zapytać.

@Pilot

Jak możesz - zdradzisz (PW) gdzie kupiłeś Gianta i w jakiej kwocie?

Napisano

Moje rozterki zakończone - w garażu stoi Cube Nature Pro (z 2015). Okazyjnie kupiłem go od znajomego znajomego, który to po przejechaniu kilkudziesięciu km stwierdził że to nie to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...