Mocarz Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Witam! Mój rower kross hexagon x3 zaczął podczas jazdy strasznie trzeszczeć. Bo usunięciu brudu, nadal trzeszczy. Oddałem rower do ziomka i wymienił mi wkład suportu. Rower nadal trzeszczy. Pojechałem do niego znowu i powiedział, że może to być łańcuch. Nie chce znowu wydawać na naprawy.Co to może być? Dodam, że przy nacisku na pedały tak treszczy.Czy miał ktoś podobny problem?
Marcin9 Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Trzeszczeć może bardo dużo elementów roweru Łańcuch nasmarowany? Dźwięk występuje jeśli pedałujesz na stojąco czy tylko na siedząco? Jeśli tylko gdy siedzisz to może być sztyca i siodełko.
Mod Team michuuu Napisano 7 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2015 Dokręcić ramiona korby, wyczyścić gwint i dokręcić pedały. To na początek.
Mocarz Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Na stojąco też trzeszczy, wszystko jest dokręcone.Czytałem gdzieś, że trzeba nasmarować gwint.
Mod Team sznib Napisano 7 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2015 Wszystkie gwinty się czyści, najlepiej starą szczoteczką do zębów maczaną w benzynie ekstrakcyjnej, potem trzeba je oczywiście nasmarować smarem. Jak nie ma smaru to nic dziwnego że trzeszczy.
MikeSkywalker Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Jak sprawdzisz korbę i pedały to wyczyść jeszcze dokładnie łańcuch, kasetę i bębenek
Kowal1986 Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 I połaczenia kół z hakami. Tak naprawsę drogą eliminacji wszystko po kolei. U mnie też trzeszczało, a okazało się ziarnko piasku w gwincie pedału. Drugim razem ziarno piasku na styku piasta haki ramy. Teraz już olewam i jak zacznie coś stukać to nie chce mi się nawet szukać. Sprawdzam tylko, czy najważniejsze elementy nie mają luzu i jeżdzę dalej.
errwin Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Alu potrafi sprawić figla z lokalizacją dźwięku dlatego sugeruje sprawdzić jeszcze ubłocone stery Eliminowałem po kolei wszystkie w/w objawy, szczególnie słabo dokręcona sztywna oś z tyłu potrafi trzeszczeć. Ale finalnie okazało się, że wystarczyło wyczyścić i nasmarować stery gdzie woda z myjki musiała wcisnąć syf.
Mocarz Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Napisano 11 Grudnia 2015 Wczoraj nasmarowałem łańcuch i przeszczało trzeszczeć, pojeżdziłem trochę i dziś znowu trzeszczy. Czyli jednak cos jest z łańcuchem.
Marcin9 Napisano 11 Grudnia 2015 Napisano 11 Grudnia 2015 Wczoraj nasmarowałem łańcuch i przeszczało trzeszczeć, Co używasz do smarowania łańcucha? Dedykowany olej czy coś innego?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.