Skocz do zawartości

[korba] Problem z trzeszczeniem

Mocarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mój rower kross hexagon x3 zaczął podczas jazdy strasznie trzeszczeć. Bo usunięciu brudu, nadal trzeszczy. Oddałem rower do ziomka i wymienił mi wkład suportu. Rower nadal trzeszczy. Pojechałem do niego znowu i powiedział, że może to być łańcuch. Nie chce znowu wydawać na naprawy.Co to może być? Dodam, że przy nacisku na pedały tak treszczy.Czy miał ktoś podobny problem?

Napisano

Trzeszczeć może bardo dużo elementów roweru 

Łańcuch nasmarowany?

Dźwięk występuje jeśli pedałujesz na stojąco czy tylko na siedząco? Jeśli tylko gdy siedzisz to może być sztyca i siodełko.

• Mod Team
Napisano

Wszystkie gwinty się czyści, najlepiej starą szczoteczką do zębów maczaną w benzynie ekstrakcyjnej, potem trzeba je oczywiście nasmarować smarem. Jak nie ma smaru to nic dziwnego że trzeszczy.

Napisano

I połaczenia kół z hakami. Tak naprawsę drogą eliminacji wszystko po kolei. U mnie też trzeszczało, a okazało się ziarnko piasku w gwincie pedału. Drugim razem ziarno piasku na styku piasta haki ramy. Teraz już olewam i jak zacznie coś stukać to nie chce mi się nawet szukać. Sprawdzam tylko, czy najważniejsze elementy nie mają luzu i jeżdzę dalej.

Napisano

Alu potrafi sprawić figla z lokalizacją dźwięku dlatego sugeruje sprawdzić jeszcze ubłocone stery ;)

Eliminowałem po kolei wszystkie w/w objawy, szczególnie słabo dokręcona sztywna oś z tyłu potrafi trzeszczeć.

Ale finalnie okazało się, że wystarczyło wyczyścić i nasmarować stery gdzie woda z myjki musiała wcisnąć syf.

Napisano

Wczoraj nasmarowałem łańcuch i przeszczało trzeszczeć, pojeżdziłem trochę i dziś znowu trzeszczy. Czyli jednak cos jest z łańcuchem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...