shusty Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 Nakręciło mnie strasznie na #przelaj . Koszty wysokie, ale do 3 000zł jest coś warte kupna np. Accent CX-ONE? Nie jestem pro, lubię trochę po szosie poszaleć i lesie, ale też z różowym paskiem na wolne wycieczki terenowe jeździmy. Nie startuję w zawodach, a jak już to tylko for fun. Najważniejsze, czy taki sprzęt wytrzyma nawet jakiś lokalny zjazd MTB (trudność niska, na hardzie starym bez problemu szło). Ogólnie wiem, że CXy są raczej z reguły droższe, ale nie wiem czy na moje potrzeby konieczny jest carbonowy widelec itd. Da się tanio CXa dla amatora, który mi trochę posłuży i się zaraz nie rozleci? W ostateczności byłbym skłonny wydać z ciężkim sercem do 4000zł o ile faktycznie byłoby warto.Podstawową sprawą jest dostępność, możliwość sprawdzenia roweru przed zakupem, dlatego wysyłka modelu z zagranicy, którego wcześniej nie dosiądę nie wchodzi w grę. Robię małe podsumowanie co mniej więcej znalazłem: Accent CX-ONE Cena 2700zł Fajny, tani. Świetny stosunek cena/jakość.Obecnie niedostępny do kupna, a wielka szkoda, bo chętnie już dzisiaj bym przetestował i prawdopodobnie kupił. Merida Cyclo Cross 300Cena 3700-4149 (niższa cena tylko przy niektórych rozmiarach dostępnych) TarczeJak dla mnie drogi i mam nieco mieszane uczucia.Dodatkowe klamki to zaleta i minus, mam neutralne podejście.Bardzo podobają mi się przełożenia (czy słusznie?) RIDLEY X-BOW 20 (canti)RIDLEY X-BOW 20 (tarcze)Cena 4300zł Za wysoka cena, więc odpada, ale pomarzyć można.Wolę chyba i tak v-brakeiNiepotrzebny mi hybrydowy widelec (carbo-alu) a cenę podbija to pewnie Merida Cyclo Cross 3Cena 3600 - 4000zł Model rok starszy od Meridy cyclo cross 300 różnic dużych nie widzę.Troszkę mniej podobają mi się przełożenia niż w 300. FOCUS Mares AX 4.0 Disc Cena 3816 - 4400zł (3816.50 zł niezła promocja tylko gdzie jest haczyk?) EDIT: 3000zł (gdzie haczyk!?) TarczeMało informacji o tym rowerze, chętnie posłucham, jak ktoś coś o nim wie!Spory minus: W okolicach Wrocław-Wałbrzych nie ma gdzie roweru "dotknąć" Nie znalazłem za bardzo CXów do 4000zł dostępnych w Polsce jak ktoś coś wie to chętnie posłucham.
Pitof Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 Cena 3816 - 4400zł (3816.50 zł niezła promocja tylko gdzie jest haczyk?) EDIT: 3000zł (gdzie haczyk!?) To jest prawdopodobnie rocznik 2012 lub 2013. W budżecie do 4000 zł możesz też wziąć pod uwagę rowery GT Grade: http://www.gtbicycles.pl/rowery/2015-szosowe/enduroad To nie są typowe, klasyczne przełaje, ale mieszczą szerokie opony 35mm, a nawet więcej. Jest też ciekawa propozycja od Gianta, model Anyroad: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/anyroad.2.2015/17682/76312/#specifications Na wyprzedaży rocznika można go upolować sporo poniżej maksymalnego budżetu. Dużą zaletą zarówno GT, jaki i tego Gianta jest łagodna geometria ramy.
szpunk Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 Wiem o czym piszesz - mnie też nakręciło! Szukałem długo po Polsce, byłem już bardzo blisko GT Grade (fajny!), ale nie było rozmiaru... Zakup za granicą jest przyjemny, ale w razie czego - konieczności odsyłania - jest to bardzo upierdliwe i kosztowne. Jednak zaryzykowałem i chyba opłaciło się - stalowy gravel na 105 za 4000 Będziesz marudził, to nic nie kupisz!
shusty Napisano 11 Września 2015 Autor Napisano 11 Września 2015 @@szpunk, Po prostu strasznie chciałbym najpierw się do roweru przymierzyć, zrobić krótką jazdę próbną nawet. Opowiedz coś o twoim zakupie, bo wygląda fajnie. Sam myślałem, o stali, ale w CXach się tego nie praktykuje (o ile ten twój faktycznie jest stalowy), a wytrzymałe to i pochłania dobrze drgania. Świetne przełożenia, bardzo mi się podobają. Nie przepadam za tarczami, ale jest ok, tylko powiedz mi jak jest z wagą? Przejeżdżasz czasami tereny lekkiego MTB, czy tylko szosa i szutr?
szpunk Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 Ja zrobiłem przegląd wszystkich możliwości i ten wybór wydał mi się najlepszy do moich potrzeb. Waga, no cóż, ważyłem na podłogowej, wyszło 11-11.5 kilo - w największym rozmiarze 61.5. Jest faktycznie stalowy (sprawdzałem magnesem Norco na przyszły rok już ma te modele tylko w alu i karbonie. Ta waga mi nie przeszkadza, bo się nie ścigam (tzn. ścigam się sam ze sobą). Nie mam jednak porównania z szosówką, a ciekawi mnie czy jest duża różnica. Też nie byłem entuzjastycznie nastawiony do tarcz, ale w zasadzie nie było wyboru, ale można dzięki temu założyć całkiem szerokie opony. A jeżdżę jeśli tylko się da, po szosie, choć nie najlepszej jakości. Jak gdzieś się szosa skończy to nie zawracam - czyli zdarzają się szutry, polne czy leśne ścieżki. Po lesie trochę więcej pojeździłem, ale jednak wolę szosę. Generalnie jest to bardziej uniwersalny pojazd niż szosówka, ale pewnym kosztem. No i to nie jest to jednak prawdziwy CX - jeśli na tym Ci zależy.
shusty Napisano 11 Września 2015 Autor Napisano 11 Września 2015 No i to nie jest to jednak prawdziwy CX - jeśli na tym Ci zależy. Z tego co widzę, nie różni się to zbytnio od CXa. Po prostu szosówka zmieniona geometrią pod CXa, żeby można było po szutrze pojeździć.
szpunk Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 Z drugiej strony na szosówce też można tak. Ciekawe, czy to regularna szosa, czy coś wzmocnionego? Jakbym widział ten film wcześniej, może kupiłbym jednak klasyczną szosówkę
Genzo Napisano 7 Października 2015 Napisano 7 Października 2015 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc tutaj się dopiszę. chcę kupić CXa właśnie w cenie do 3k. Taka granica i powyżej nie wyjdę. i moje pytanie: Czy lepiej kupić używanego np. na shimano 105 (z napędem w dobrym stanie), czy może lepiej iść w gotowego nowego Accent CX-One (na Shimano Sora)? Nie mam zamiaru startować w zawodach. Rower jest mi potrzebny do jazdy rekreacyjnej, do trzymania formy i do dojazdów do pracy (~15km) Wydaję mi się, że taki Accent byłby świetnym rozwiązaniem. Szukam jeszcze okazji w używanych, ale często napęd jest w opłakanym stanie.
shusty Napisano 7 Października 2015 Autor Napisano 7 Października 2015 Ostatnio na wykopie ktoś o to pytał tak samo więc ci przekleję (o ile to ty nie byłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) Co do tego accenta patrz niżej.#przelaj jak najbardziej, a jak cię w stronę szosy kręci trochę (baranek, sportowa pozycja, lekki, bez amorów) to już na pewno, albo jakiegoś gravel bikea, tylko zależy, bo gravelem nazywają różne rowery, a ja mówie tutaj o takim CXie (przełaju), który jest bardziej ucywilizowany, czyli do jazdy użytkowej, a nie nastawiony 100% na zawody, często w takich są np. dodatkowe klamki hamulcowe w chwycie górnym, nieco bardziej komfortowa postawa. No i przełożenia w gravelach są fajniejsze, bo właśnie do jazdy użytkowej, a nie na zawody. W moim gravelu bardzo często używam krańcowych przełożeń, a przy takich jak są w przeciętnym CXie brakowałoby mi zdecydowanie zakresu.Dobry sprzęt do 3k ciężko kupić.- Albo czekasz na taniego accenta 2016, bo 2015 nie idzie dostać, albo sam składasz na tej ramie i przy okazji lepszym osprzęcie do 3k się zmieścisz. Jeden mirek tak robił @ElCidX http://szosa.org/topic/13585-stealth-cx-homemade/ Ale tobie tańszy osprzęt wystarczy.- Możesz próbować też meridę na wyprzedaży za 3500zł trafić http://www.rowerymerida.pl/produkt942/cyclo-cross-300-rower-merida.html- Albo właśnie gravela upolować na wyprzedaży 2015r np. Giant Anyroad 1, który na szosie dobrze się sprawdza a szutry to bajka, choć i na korzeniach, kamieniach nie ma się co bać o rower. Co prawda może się nie podobać wygląd, ale w realu dużo lepiej wygląda. Jeździłem i fajna zabawka, choć niektórzy narzekają bo to nie cx 100%, ale na tym się świetnie jeździ po lesie i szosie, a o zawodach chyba nie myślisz.Tak czy owak sporo na cenie można utargować Anyroad 1 widziałem w sklepie w Lubinie za 3150zł (na stronie mają drożej niż jak się pójdzie samemu do sklepu, a katalogowa 4500zł !) i wg mnie warto, bo w tej cenie 3150zł karbonowy widelec i sztyca, nie najgorsza tiagra to mega okazja.Możesz coś jeszcze upolować w super okazjach, ale na stronach rzadko mają przeceny większe niż 15%, za to tel. można dużo często utargować, albo w sklepach mają karteczkę z przeceną 30%, a na stronie drożej.
Genzo Napisano 7 Października 2015 Napisano 7 Października 2015 Przyznam, że długo miałem chętkę na Giant Anyroad, ale nigdzie nie znalazłem poniżej 3,5k. A ta kwota mnie nie zadowala, tym bardziej, że część tej kwoty płaciłbym za napis GIANT (w przeciwieństwie do mniej znanej marki Accent). Po sklepach też chodziłem i w tej cenie nie znalazłem Anyroad'a Za to kontaktowałem się już ze sklepem, w którym kupowałem rower żonce i zapewnili mnie, że pod koniec roku będą mieli CX-One 2016, cena trochę wyższa niż był obecny, ale dostałem już na niego rabacik. Rower ma wyglądać tak samo jak 2015, osprzęt też pewnie ten sam. Jeśli się nie trafi okazja na coś typu Merida Cyclo cross 300, Gant Anyroad, Giant TCX, itp. to będę jednym z pierwszych właścicieli CX-One 2016 w Polsce.
mario_awario Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Ten Focus za 3000 to jest model 2013. Mam identycznego - kupiłem używany na wiosnę. Musiałem wymienić hamulce (jest o tym temat na forum szosowym), poza tym baaaardzo polecam - nigdy wcześniej nie miałem tyle frajdy z jazdy na rowerze. Jak go kupisz, to chętnie odkupię błotniki - mój miał zdjęte Ogólnie polecam nabyć używany - w tych przedziałach cenowych można trafić nawet coś na ultegrze z karbonowymi widelcem i sztycą. Więc polecam tą opcję - pewnie dlatego, że sam lubię dużo dłubać w rowerze i w zasadzie z usług serwisu nie korzystam. np to jest godne uwagi: http://allegro.pl/merida-przelaj-cyclocross500-s-m-52cm-i-m-l-54cm-i5694421613.html
Tofi Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Bierz tego focusa 4.0, bo na start ma wszystko co możesz chcieć, tj. jest to przełaj, na dzieńdobry ma opony do lekkiego terenu, bardziej na asfalt (a o to ci chodziło) i ma błotniki, żeby ci zad nie zmókł. Błotniki można zawsze zdjąć. Amator doceni tarcze, bo musi hamować. Obręczówki są dla ścigantów, gdzie się tylko kontroluje nimi prędkość. Zaletą może być napęd 10x2, bo wymieniając tylko przerzutkę z tiagry 4600 na 4700 będziesz mógł z tyłu upakować kasetę 12-34z i podjazdy nie będą problemem. Podstawową sprawą jest dostępność, możliwość sprawdzenia roweru przed zakupem, Jeżeli znasz rozmiar ramy to nie ma takiej potrzeby.
Genzo Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Temat do 3k, a rady kupna roweru o 40-50% droższego. Szukam czegoś używanego do 3k na dobrym osprzęcie i z carbon-widelcem, a jak nie znajdę do grudnia to CX-One 2016 (bo z tego co zauważyłem, to ten CX-One ma wzięcie)
shusty Napisano 9 Października 2015 Autor Napisano 9 Października 2015 Używanego ot tak nikt ci nie znajdzie, bo to sporo szukania i szczęścia potrzeba, co najwyżej rzucamy modelami za 4k, które używane mało będą kosztować <3k. Carbon jest chyba najbardziej niepewny przy używkach, bo ciężko poznać czy jest w dobrym stanie, czy jednak niedługo dokona żywota, ale z drugiej strony najwyżej czeka wymiana widelca na alu, co majątkiem nie jest.
mario_awario Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Wystarczy wpisać w allegro. Przed chwilą wpisałem focus mares i mam 5 ciekawych propozycji do 3000 i jeden za 3150 (nowy!)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.