Hanzo Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Fajnie, napisałem o tym w pierwszym poście - "kawał grzmota jadącego najlepiej na wprost", i nie pisałem nic o jednym elemencie, tylko o tylnym trójkącie + baza kół + kąt podsiodłówki, dlatego nie wyciągaj z kontekstu jednego elementu ... a na końcu napisałem, żeby nie kupował bez jazdy próbnej Logicznym jest, że dłuższy tylny trójkąt przełoży się na większą bazę kół. O kątach nie wspomniałeś ani słowa. Długi tył będzie utrudnieniem przy poderwaniu do manuala i bany hopie. Ale zupełnie nie będzie stanowił problemu przy hopkach, dropach itp. Jak dla mnie ten rower odpada. Kluczowe jet tu słowo mnie.
beskid Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 @parasite jak sam piszesz chcesz wydać sporo kasy więc czemu nie dołożyć do sporo lepszego sprzętu. Oczywiście jak nie da rady finansowo to moje zdanie znasz odnośnie Kellysa. Jeśli jednak dało by radę i godzisz się na wysyłkę to czemu nie Canyon.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2015 Czepiacie się jak ślepy płota. Niezależnie od tego z jaką maniera Rulez pisze najważniejsze z tego jest jedno stwierdzenie: powinieneś zabrać go w góry i pojeździć w terenie do którego został zaprojektowany. Jeśli się dalej będziecie roztrząsac nad semantyką i tym czy coś jest be czy cacy na podstawie numerków i testów z gazet - swoja droga w te juz dawno przestałem wierzyć, szczególnie w takie które są niezwykle pochlebne a dany producent duuuży reklamodawca dla danego medium - to jesteście banda klasycznych Rodaków Znajacych Się Na Wszystkim. 8 klocków to jest duży grosz. Jeśli nie jesteś w stanie Szanowny Autorze wykartkować nawet kilkuset złotych na jazdę testową, udanie się "do gór" i własno-nożne sprawdzenie to popełniasz poważny błąd. Poza tym nie można wszystkich, nawet najrzetelniejszych testów brać on the face value gdyż każdy ma nieco inne zapartywania, preferencje i potrzeby i nie kazdy rower będzie dla każdego najlepszym wyborem. Nawet jeśli 100 ludzików zaklina się, że To-Ten-Jedyny, może się okazać, że Tobie własnie nie przypasuje... Szacunek... I.
beskid Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Tyko może być jeden problem a mianowicie brak testówki.
parasite Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 @parasite jak sam piszesz chcesz wydać sporo kasy więc czemu nie dołożyć do sporo lepszego sprzętu. Oczywiście jak nie da rady finansowo to moje zdanie znasz odnośnie Kellysa. Jeśli jednak dało by radę i godzisz się na wysyłkę to czemu nie Canyon. może być ciężko z kasą, bo szczerze mówiąc to 8 tyś to już będzie dla mnie wyzwanie jakiego canyona masz na myśli ? Poza tym nie można wszystkich, nawet najrzetelniejszych testów brać on the face value gdyż każdy ma nieco inne zapartywania, preferencje i potrzeby i nie kazdy rower będzie dla każdego najlepszym wyborem. i to też rozumiem, ale czym się kierować ( ciężko będzie z dodatkową gotówką na testy ) przy zakupie maszyny ? czytam, porównuję, pytam itd. p.s. nic na temat nowych propozycji ( jestem po przeczytaniu także ich testów ), czyżby nie ten kierunek ?
Galvatron Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Ograniczenia i problemy z jazdami testowymi: http://masterbikefitters.com/how-to-buy-a-new-bike/the-truth-about-test-rides
beskid Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Author całkiem niezły tylko nie mam pojęcia co to za wideł jest. No i napęd 1x11 z korbą 32T więc będzie trudno na podjazdach. Meta droga i nie podoba mi się jak jest poskładana. Rose skoro można skonfigurować to hydraulika SLX'a, manetki XT i wideł typu Revelation 150mm. Co do Canyona to jak nie ma więcej kasy to moja propozycja jest bez celowa ale chodziło mi o to https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3610 lub bardziej realnie https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3563 W tym Fox'e CTD w razie czego da się podnieść skok na 150mm. Ewentualnie podobnie wyposażony http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.2.ltd/18865/76335/#specifications Był naprawdę spory rabat a problem to może być dostępność. Trzeba by się dowiedzieć czy cokolwiek zostało lub czy by nie sprowadzili.
parasite Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 Ewentualnie podobnie wyposażony Trance 27.5 2 LTD (2015) | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska Był naprawdę spory rabat a problem to może być dostępność. Trzeba by się dowiedzieć czy cokolwiek zostało lub czy by nie sprowadzili. ale regin 2 ltd chyba jest lepszy tak ? bo pisałem wcześniej, że jak coś to znalazłem ten model w moim rozmiarze w jakimś sklepie. inna sprawa, że znowu kłania się test z bikeboard... w którym regin został określony jako rower do trudnego terenu, wymagający ciężkiej ręki i niepolecany na początek przygody z enduro + zahaczanie pedałami o przeszkody i pedal "kickback" itd.
maroko777 Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Z tego co mi wiadomo to rose ma przedstawiciela we Wrocławiu z dostępnymi testówkami... Jak bym był na Twoim miejscu to brał bym reigna bez zastanowienia tym bardziej że znalazłeś go w swoim rozmiarze, bo teraz o to bardzo trudno w PL
beskid Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 ale regin 2 ltd chyba jest lepszy tak ? bo pisałem wcześniej, że jak coś to znalazłem ten model w moim rozmiarze w jakimś sklepie. inna sprawa, że znowu kłania się test z bikeboard... w którym regin został określony jako rower do trudnego terenu, wymagający ciężkiej ręki i niepolecany na początek przygody z enduro + zahaczanie pedałami o przeszkody i pedal "kickback" itd. Jak znalazłeś Reigna to nawet się nie zastanawiaj. Wszystko co tu wymienione bije pod każdym względem za wyjątkiem tego Canyona Strive. To, że to rower w góry i trudny teren to Ameryki nie odkrywają. Wymaga przyzwyczajenia i na początku bolą ramiona (kiera 800) ale to po kilku wypadach mija. Natomiast aby zahaczyć ramieniem korby to musisz gdzieś popełnić błąd i to wcale nie chodzi o bardzo trudny odcinek. Rower za to doskonale robi podjazdy i bardzo sprawnie idzie po szosie więc dojazdówki to też banan na gębie. Czy nie polecany na początek?? Kompletna bzdura. Jedyna dość istotna wada to mocno tłukące się linki w ramie.
maroko777 Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Zahaczanie korbami zdarza się czasami na początku ze względu na niski suport, to jedna z cech dobrego współczesnego enduraka... Z czasem popracujesz nad techniką pedałowania i wszystko ustąpi jak ręką odjął .
beskid Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Musisz sobie też przemyśleć czy naprawdę chcesz 160mm skoku. Chyba jesteś z okolic Wrocławia więc być może trzeba poszukać sobie bardziej "wciągającego" terenu. Zupełnie nie znam tamtejszej okolicy a na łatwiejszych odcinkach po prostu się tego typu maszyna marnuje. Nawet jak byś zaczynał jazdę w górach to po woli się wprawisz w jazdę. Plus taki, że amor i zawiecha "wyłapuje" połowę błędów.
MarcinGoluch Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Beskid do 800mm w Reignie można się przyzwyczaić jak masz 2,10m w barach . Ja obecnie zamontowałem 740 i dobrze mi z tym. Co do Reigna to jeszcze stoją Lki. Chcecie wiedzieć gdzie zapraszam na PW . Moim zdaniem Reign wcale nie odbiega na podjazdach od Trance więc te 20mm więcej będzie błogosławieństwem w górach. A po założeniu oponki w stylu Conti RaceKing polatamy też komforotow po bardziej wypłaszczonych terenach. Co do Kellysa to Boss mnie zabije jak to przeczyta ale fakt to jest czołg. Nie czytałem testu w bB ale mam porównanie u siebie sprej rzeszy klientów którzy testowali Swaga i Trance zawsze był wybierany ten drugi. Wprost twierdzono, że Swag nie skręca.
parasite Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 ok, w takim razie muszę bliżej się przyjrzeć temu giantowi. jeśli chodzi o "wciągający teren" to sudety, w których byłem kilka razy wydaja się być dla mnie pod tym względem dobre w takim razie jak koledzy odniesiecie się jeszcze do: 1. widelca bez możliwości skrócenia skoku w regin ? 2. co to jest ten efekt "pedal kickback" ? 3. wycinki z testu bb - a to ? nie o to chodzi, że stawiam słowa testerów z bb ponad wszystko, tylko proszę o również o Waszą opinię, żeby móc przyjrzeć się argumentom każdej ze stron
MarcinGoluch Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 1. Zgadza się ale to nie jest problemem 2. I to jest chyba pierwsza pierwsza taka opinia. Kickback to jest cofanie pedałów w ugięciu zawieszenia. 3. I to znowu jak poczytasz opinie właścicieli nie znajdzie miejsca. Wystarczy spojrzeć na temat kolegi KrBiker z emtb " Zwinny autobus".
Rulez Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Moim zdaniem Trance będzie w zupełności wystarczającym rowerem w taki teren, i tak naprawdę Reign to przerost formy nad treścią. Nie wiem nawet czy będziesz w stanie wykorzystać możliwości Trance.
marcin_ostrów Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Widzę że temat wałkowany na 3-ech forach Jak masz możliwość kupienia Reigna , to bym się nie zastanawiał zbytnio. Sensownie złożony , z Pike i Reverbem na starcie. Fajna geo , czyli długo i nisko ( to co większość tygrysków latających w dół lubią najbardziej ) . A co do opinii testerów .....każdy ma swoją A Ty , jak zrobisz pierwszy tysiąc albo dwa km( oczywiście w pionie ) też będziesz mógł coś napisać. Na razie , przynajmniej według mnie , jedno zdanie z blogu Wooyka powinieneś zapamiętać : Żyjemy w takich fajnych czasach, że trzeba się postarać, żeby kupić rower z dupy. M
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2015 hehe... Chyba "do dóópy" a nie "z dóópy"... Fakt-faktem, dzisiaj niewiele jest naprawdę skaszanionych rowerów, szczególnie w konktretnych segmentach i budżetach. Kanony się ustaliły, generalnie wiadomo co-zacz i tylo tu i ówdzie niektóre firmy lansują swoje odmienne, choć nie znaczy, że złe pomysły. Taki na ten przykład Mondraker... Co do "zagrożeń płynących z testowania" to jak dla mnie tekst jest dopiero z rzyci wyciągnięty... Można się oczywiście pultać, że rower nie będzie idealnie zestrojony, idealnie dopasowany rozmiarowo, ale popularność serii demówkowych na całym świecie, oraz fakt, że chyba tylko w Polszcze jazdę testową postrzega się jak jakąś fanaberię, tak przez sprzedających jak i przez kupujących daje sporo do myślenia. Nie twierdzę oczywiście, że gdziekolwiek indziej na świecie ludziska kupują rowery tylko i wyłącznie po kilku-kilkunastu testach, ale świadomość pożytków płynących z testrajdy jest zdecydowanie większa... Szacunek... I.
parasite Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 Widzę że temat wałkowany na 3-ech forach 8 tyś to dla mnie duża kwota, dlatego staram się przygotować jak najlepiej do wydania tej sumy o 5 numerach archiwalnych BB nie wspominając p.s. wybór ograniczam do 3 modeli: 1. polceanego przez większość tutaj reign'a 2. commencal meta v4 3. i rose bike uncle jumbo 1
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2015 8 tyś to dla mnie duża kwota To dlaczego nie postarasz sie o jak najwięcej własnych doświadczeń, czyli jazdy testowe? Szacunek... I.
parasite Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 To dlaczego nie postarasz sie o jak najwięcej własnych doświadczeń, czyli jazdy testowe? ponieważ z tego co pisałeś wcześniej jest to wydatek rzędu kilkuset złotych i nie chodzi o to, że jestem sknerą, ale po zakupie roweru przyda się też podstawowy sprzęt ochronny, żeby nie zabić się od razu - to też kwestia kilkuset złotych z tego co się orientuje. Jedynce co, to na pewno wsiądę na rower ( o ile nie będzie to rose, który można kupić tylko online ) przed zakupem i zrobię pewnie kilka rundek wokół sklepu podesłali mi też coś takiegohttps://www.propain-bikes.com/de/shop/Enduro+Bike+TYEE++-36/ ale znaleźć coś więcej o tej maszynie to jak na razie dla mnie magia ...
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2015 A to spoczko... Nie mam hajcu, wiec kupie cos napiekneoczy i bede mial nadzieje, ze przypasi... W sumie luzio Nie moja kasa, nie moj problem jak cus.. Szacunek... I.
marcin_ostrów Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Akurat jeśli chodzi o Rose , to piszesz do @paulsena z forum i umawiasz się we Wrocławiu na jady testowe A jak chcesz konkretniej pojeździć , to Joy Ride w Zakopcu , będzie tam dużo do potestowania ( patrząc na to co było w Kluszkowcach ) , i to nie za kilkaset pln
parasite Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 A to spoczko... Nie mam hajcu, wiec kupie cos napiekneoczy i bede mial nadzieje, ze przypasi... wciąż nie rozumiesz kolego, 8tyś to dla mnie górna granica, którą ciężko mi będzie przeskoczyć nawet o choćby kilka stówek. Z tego co widzę, nie jest to zawrotna suma na rower enduro, ale taki właśnie sobie wymarzyłem i mimo wielu przeciwności, chcę sobie taki sprawić; więc nie wymądrzaj się i nie docinaj bo nie pomagasz w ten sposób. uwierz mi, że gdybym miał 20 tyś to nie siedziałbym na forum, nie kupował gazet z testami, tylko poszedł i kupił dobry sprzęt, wysyłając ci jedynie jego fotki. Robię co mogę, żeby jak najlepiej przygotować się do kupna tego roweru i nie mam ochoty, żeby mnie ktoś oceniał z tej strony Akurat jeśli chodzi o Rose , to piszesz do @paulsena z forum i umawiasz się we Wrocławiu na jady testowe A jak chcesz konkretniej pojeździć , to Joy Ride w Zakopcu , będzie tam dużo do potestowania ( patrząc na to co było w Kluszkowcach ) , i to nie za kilkaset pln ooo ! i to jest przydatne info. dzięki !
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2015 żeby mnie ktoś oceniał z tej strony Nie oceniam, tylko dziwię się niepomiernie... Jak bym był pod kreską i bez kasy zrobiłbym wszystko co w mojej mocy aby popróbować jak najwięcej sprzetów. No ale to ja i takietam moje fanaberie... Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.