Skocz do zawartości

[4000-4700zł] MTB 29r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale "uznane marki" nie odpadają już na początku, ponieważ jest szeroka rzesza takich zindoktrynowanych jak ty, kupujących napis na ramie.

Napisano

Dlaczego zakładasz ,że ja kupując rower kieruje się napisem.

Tak akurat nie jest.

A Ty czym jeździsz?

Temat tylko dlatego rozwinąłem aby kolega miał pełny przegląd chcąc kupić rower.

Czy ja mam słuszność nigdy tego w postach nie napisałem.Takie jest moje zdanie ,że kupując rower zawsze trzeba o tym porozmawiać. Nie ma co drugiego atakować ponieważ po podsumowaniu tematu okazuje się z wypowiedzi ,że każdy z nas jest super "ekspertem".

Napisano

I o to chodzi aby maszyna odpowiadała bikerowi.

Najważniejsze ,że wsiadając na rower (nie ważne jakiej firmy) to człowiekowi aż chce się żyć.

Napisano

Nic z tego, ja już przechodziłem przez naprawę tego dampera, tak jak wielu kupujących przechodzi przez wysokie koszty serwisy drogich zaawansowanych rowerów znanych i uznanych marek.

Natomiast przepłacanie za napis znanej marki na ramie, w zamian za gorszy osprzęt to nierozsądny pomysł.

Napisano

Pewnie tak jest. Kiedyś mieli mniejszą konkurencję to wywindowali ceny. Teraz firm rowerowych na rynku jest masa tak więc jest w czym wybierać.

Odnośnie tego Silvera już kiedyś pomagaliśmy wybrać  z chłopakami rower nawet na blogu jakąś wzmiankę pisałem.Chłopak zadowolony mega.Kilka fotek wkleił.Jeździ mu sie superancko.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Ciekawosta to co kolega pisze. Skoro tak łatwo wyklepać ramę to powiedz mi dlaczego firmy takie jak Cannondale ,Lapierre,Scott itd. w rowrze np.za trzy kawałki większość ceny stanowi właśnie rama(bo co bo napis ma bardziej markowy)jak co nie którzy piszą.?Marki mniej znaczące wkładają xt i ludzią wydaje się ,że mają super maszynę.Tym bardziej jak będziesz dużo jeździł to i tak z czasem będziesz musiał wymienić napęd.

Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie. Wybierz maszynę ,która Ci się podoba lub jak koledzy doradzają.

Koledzy już trochę wyjaśnili więc pozostaje mi tylko zwrócić Ci uwagę abyś dokładnie zapoznał się kto, gdzie i dla kogo klepie obecnie ramy. Znam rynek od samego początku i wtedy marki takie jak Cannon, Trek, Scott były "czymś". Obecnie już tego nie ma wiec naprawdę trudno pojąć jak można twierdzić, że w tym przedziale cenowym którakolwiek z ram jest gorsza technologicznie czy lepsza. Za dużo widziałem popękanych ram "renomowanych" marek.

Pal licho ramę ale Twoja teza o "choinkowości" tego Silvera co zmierza do "nie tworzenia całości" jest delikatnie to ujmując z dupy wzięta. Mówię to jako człowiek od już blisko 20 lat składający w podobny sposób swoje rowery. Jest Reba w tym na sztywnej osi i bardzo równo dołożona reszta osprzętu.

Napisano

Ok. Beskid.

Temat był podciągniety do pogadania.

Ja sam też robię takie składaki i jestem mega zadowolony.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Mam jeszcze pytanie czy dla mojego wzrostu (180-181cm) brać rame 18" czy 20"?

Według opisu silvera jestem na pograniczu rozmiarów.

Silver w rozmiarze 18" odpowiada rozmiarowi canyona slx M.

Napisano

Dzięki za pomoc.

Według kalkulatora canyon slx wychodzi mi M, a rama 18" silvera jest podobna, więc myśle że będzie ok ale jeszcze zapytam sprzedawcy.

Napisano

Pozwolę sobie zabrać głos jako posiadacz Silver`a Sola 1. Mam 182cm., nogę 83cm., wybrałem 18-kę i nie żałuję. Sam zastanawiałem się nad Canyon`em, jednak geometria ramy silvera bardziej mnie przekonała, przy niskim przekroku rama jest po prostu dłuższa. Dodatkowo, ponieważ dużo ważę, mimo wszystko wybrałem jednak delikatne Cresty z 32 szprychami, niż 28 szprychowe Crossride`y Mavic`a łapiące luzy na piastach. Rama Silvera nie jest pewnie szczytem techniki, ale jest 3 cieniowana, ma taperowaną główkę, ładnie wypolerowane spawy i naprawdę ładnie położony lakier. Gdyby w miejsce hamulców Deore (615), były SLX (675), praktycznie cały osprzęt byłby SLX-em, z tylną przerzutką XT. Co prawda Deorki z klockami metalicznymi hamują naprawdę ok, ale nie różnią się tylko regulacją klamki i mocowaniem przewodu w zacisku. Zaciski nie są takie same, gdyż SLX posiada ceramiczne tłoki o większej średnicy, w drugim rowerze mam 675, wiem co mówię. Generalnie, jeśli nie zależy Ci na znanej marce, mnie akurat odpowiada oryginalność Silvera, uważam go że warto było go kupić za niecałe 4,5k zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...