Skocz do zawartości

[tarczówki]Ciągłe ocieranie

Ychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem to napisać już wczoraj ale jak zwykle zapomniałem. Tarcze dokręciłem koła też poprawiłem wszystko git , czyli tarcza do wymiany.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Trochę odkopałem , ale mam nowe "dowody" :D

Tak jak stawiał 

MikeSkywalker

tarcza krzywa. Nie wierze normalnie.... Po 17 dniach się pokrzywiła to to chyba jest "plastic fantastic". Nagrałem dźwięk tego ocierania . Czyli że tarcza do wymiany albo na prostowanie ta? Jeśli mam coś jeszcze nagrać piszcie.

@Edit

Jako taki "bonusik powiem Wam , że rower spędził w tej pozycji jakieś 30 minut i amor nagle zaczął działać :o

Napisano

Stówkę kosztuje w najtańszej wersji, ale warto, bo problemy z ocieraniem znikną na dobre.

A , no właśnie bo jest na pająku :) Trzeba będzie zainwestować. 

Napisano

Propozycja którą podał @@sznib, to jest, że tak powiem jaka półka jakościowo ?

Pytam tak na przyszłość aby wiedzieć na co ew. wymienić swoje obecne tarcze.

Ps. Poruszając się w zasadzie tylko po asfalcie można podać przybliżony przebieg po jakiej należy wymienić taką tarczę ?

Druga sprawa. Wymienia się ją jak ulegnie jakiemuś mechanicznemu uszkodzeniu czy też zalecany jest jakiś przebieg aby profilaktycznie wymieniać tarcze ?

• Mod Team
Napisano

Pólka b.dobra :). Po większym dzwonie, jak się tarcza bardzo wykrzywi do wymiany. Tarcz nie wymienia się po określonym przebiegu (nie da się tego oszacować, bo nie wiadomo ile km. bez hamowania ile z i jak intensywne). na tarczy masz podane Min.th 1,5, co oznacza ze minimalna grubość tarczy wynosi 1,5mm, potem trzeba tarczę wymienić. Do pomiaru potrzebna będzie suwmiarka elektroniczna.

Napisano

A może po prostu podejdziesz do roweru i sprawdzisz? ;) Czy to Shimano, czy Tektro, itp. wybija bądź graweruje na tarczach swoją markę, średnicę, czasem oznaczenie modelu. Na pierwszy rzut oka wyglądają na Shimano RT64.

Masz całkiem niezłe hamulce, a na pewno wystarczające z dużym zapasem do takiej jazdy jak przedstawiłeś. A jeśli nie zrobiłeś na tym sprzęcie kilkunastu tysięcy km to naprawdę martwisz się mocno na zapas. Tarcze XT w tym wypadku to jak zakup biżuterii z ładnym logo i tyle w praktyce to da co lepsze samopoczucie z posiadania części z wyższej grupy. Oczywiście jak masz taką zachciankę, to czemu nie ;)

Napisano
A może po prostu podejdziesz do roweru i sprawdzisz?

Jakbym miał rower na miejscu to bym nie pytał :)

Jeśli jest rzeczywiście tak jak piszesz to te tarcze pociągną dłużej niż ja. Robię póki co małe dystanse tylko po asfalcie, ale mam nadzieję że to się zmieni bo zacząłem inwestować w ciuchy i mam zamiar jeździć cały rok, a nie tylko w sezonie.

Niedługo będę również dojeżdżał do pracy rowerem więc trochę km wskoczy :)

Napisano

Dziś zakupiłem tarcze RT76 teraz czekać na przesyłkę (do 4 dni ale w weekendy pewnie nie pracują) i napisze relacje.

Napisano

Jakbym miał rower na miejscu to bym nie pytał :)

Jeśli jest rzeczywiście tak jak piszesz to te tarcze pociągną dłużej niż ja. Robię póki co małe dystanse tylko po asfalcie, ale mam nadzieję że to się zmieni bo zacząłem inwestować w ciuchy i mam zamiar jeździć cały rok, a nie tylko w sezonie.

Niedługo będę również dojeżdżał do pracy rowerem więc trochę km wskoczy :)

Jesli chcesz jezdzic tak jak piszesz to zainwestuj w (dobre i nieawaryjne) hamulce zamiast w tarcze :)
Napisano

Jesli chcesz jezdzic tak jak piszesz to zainwestuj w (dobre i nieawaryjne) hamulce zamiast w tarcze :)

Znaczy się w v-brakei ?

Napisano

Znaczy się w v-brakei ?

Tak , albo porządne hydrauliki a nie jakiś najniższy model bo te najniższe zimą padną. 

Napisano

A tam od razu padną zrobiłem przy -7 stopniach na m395 ponad 40km i absolutnie nic się nie stało :) Potem było po 10 km jeżdżone, rower w piwnicy temp około 12 stopni na plusie :)

Napisano

No a te u mnie (Shimano Disc M446) to jest jakiś największy sh*t ?

Druga sprawa to co się niby w ma w nich psuć przy ujemnych temperaturach ?

Napisano

Ok dzięki za pomoc.

A jakieś konkretne już hamulce w nie najwyższej cenie, ale jakościowo lepsze od obecnych mógłbyś przedstawić ?

Oczywiście takie, które by pasowały do Evado 5.0 (2014).

Swoją drogą w jakimś innym temacie pisali mi, że hamulce u mnie są dobre ... już nie wiadomo kogo słuchać :)

Napisano

Lepsze od twoich i sensowne to Deore M615.

Ale póki twoje działają dobrze i tobie wystarczają, to bym po prostu jeździł. Nie warto szukać wydatków na siłę.

Napisano

Nie warto szukać wydatków na siłę.

Dokładnie , do póki tamte działają to ich nie musisz zmieniać. 

Napisano

Dziękuję za pomoc :) w takim razie będę jeździł na nich dotąd aż padną, a później będę się martwił :)

Aha i jeszcze jedno. Oprócz oceny wizualnej jak najłatwiej można ocenić ze klocki się już kończą ?

Napisano

A tam od razu padną zrobiłem przy -7 stopniach na m395 ponad 40km i absolutnie nic się nie stało :) Potem było po 10 km jeżdżone, rower w piwnicy temp około 12 stopni na plusie :)

nie wszystkie, ale szansa jest, spora.

No a te u mnie (Shimano Disc M446) to jest jakiś największy sh*t ?

Druga sprawa to co się niby w ma w nich psuć przy ujemnych temperaturach ?

Ten sam szit co nisze modele.

Swoją drogą w jakimś innym temacie pisali mi, że hamulce u mnie są dobre ... już nie wiadomo kogo słuchać

Tanie niskie modele Shimano to ścierwo. Biją na głowę poprzedniego lidera, Avidy elixiry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...