Skocz do zawartości

[Modyfikacja MTB] -Kaseta + Przerzutka

Headlost

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy na forum i morze już ktoś poruszył ten temat.

Przerabiam aktualnie swoja zimowa kolczastą wersje MTB http://www.schwalbe.com/en/spike-reader/ice-spiker-pro.html

na letnio/wiosenna i z kół 26 2.1 przechodzę na szosówki 28 cali do nich kaseta 9 rzędowa. 

Może tyle wstępu ;) 

..Mam manetkę 3 i 7 biegów ...stara kaseta na starym kole posiadała 7 rzędów. Czy jest możliwość przestawienia przerzutki tylnej tak aby pracowała na 9 rzędowej kasecie?

...z ustawieniem aby początkowa strefa zaczynała sie od 3 zębatki ( zazwyczaj nie jeżdżę na 1-3 biegach wiec spokojnie dolna granica mogłaby zaczynać się od 3 zębatki) a górna granica kończyła na 9-tej. (zachowany rozstaw 7 biegów przerzutki)

Manetki są moje ulubione w rękojeści kierownic (i nie chciałbym ich zmieniać)y / nie przepadam za tymi "wajchowymi" ;) (zmiana palcami -najbardziej teraz popularne)

Manetki Kaseta i przerzutka jest tej samej firmy Shimano 

Napisano

morze już ktoś poruszył

Tak był taki jeden miał na imię Mojżesz i to było dawno :teehee: 

A co do tematu to to nie będzie działać. Da się tak zrobić jak masz kasetę 8 biegową (ten sam rozstaw zębatek), ale 9 biegowa ma taką samą wysokość jak 8, więc zębatki są ciaśniej i manetka 7sp ma do niej za duży skok.

Załóż kasetę 8sp i opuść najmniejsza zębatkę - tak będzie działać bardzo dobrze. 

Napisano

Dzięki :) ...swoja droga okazało się ,że na moje nie szczęście koła 28 cali co prawda są jak najbardziej w porządku na widelec ale hamulce V-brake nie sięgają do obręczy :P ...a mój widelec jakimś cudem nie ma mocowania na hamulec tarczowy ;/ ...zastanawiałem się nad taka alternatywa  http://rowertour.com/shimano-br-2400-claris-przedni-hamulec-szosowy.html

...ale nie wiem czy jest to dobry trop ...Byłoby super gdyby był jakiś alternatywny montaż hamulców tarczowych np na metalowych obejmach? ;):thumbsup: 

Napisano

No jeśli nie ma tarczowych to wiadomo, że problem hamulców się pojawia, bo obręcz wypada 3 cm dalej :yucky:

Szosowe hamulce to całkiem dobry trop tylko musisz dokładnie dobrać zasięg ich ramion. Jakieś tam adaptery mocowania hamulca tarczowego istnieją, ale chyba do ram, a nie widelców...

Do tego szosowe hamulce z klamkami V-brake staną się bardzo twarde, bo klamki takie ciągną za dużo linki redukując siłę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...