Headlost Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Witam Jestem nowy na forum i morze już ktoś poruszył ten temat. Przerabiam aktualnie swoja zimowa kolczastą wersje MTB http://www.schwalbe.com/en/spike-reader/ice-spiker-pro.html na letnio/wiosenna i z kół 26 2.1 przechodzę na szosówki 28 cali do nich kaseta 9 rzędowa. Może tyle wstępu ..Mam manetkę 3 i 7 biegów ...stara kaseta na starym kole posiadała 7 rzędów. Czy jest możliwość przestawienia przerzutki tylnej tak aby pracowała na 9 rzędowej kasecie? ...z ustawieniem aby początkowa strefa zaczynała sie od 3 zębatki ( zazwyczaj nie jeżdżę na 1-3 biegach wiec spokojnie dolna granica mogłaby zaczynać się od 3 zębatki) a górna granica kończyła na 9-tej. (zachowany rozstaw 7 biegów przerzutki) Manetki są moje ulubione w rękojeści kierownic (i nie chciałbym ich zmieniać)y / nie przepadam za tymi "wajchowymi" (zmiana palcami -najbardziej teraz popularne) Manetki Kaseta i przerzutka jest tej samej firmy Shimano
seraph Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 morze już ktoś poruszył Tak był taki jeden miał na imię Mojżesz i to było dawno A co do tematu to to nie będzie działać. Da się tak zrobić jak masz kasetę 8 biegową (ten sam rozstaw zębatek), ale 9 biegowa ma taką samą wysokość jak 8, więc zębatki są ciaśniej i manetka 7sp ma do niej za duży skok. Załóż kasetę 8sp i opuść najmniejsza zębatkę - tak będzie działać bardzo dobrze.
Headlost Napisano 16 Marca 2015 Autor Napisano 16 Marca 2015 Dzięki ...swoja droga okazało się ,że na moje nie szczęście koła 28 cali co prawda są jak najbardziej w porządku na widelec ale hamulce V-brake nie sięgają do obręczy ...a mój widelec jakimś cudem nie ma mocowania na hamulec tarczowy ;/ ...zastanawiałem się nad taka alternatywa http://rowertour.com/shimano-br-2400-claris-przedni-hamulec-szosowy.html ...ale nie wiem czy jest to dobry trop ...Byłoby super gdyby był jakiś alternatywny montaż hamulców tarczowych np na metalowych obejmach?
seraph Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 No jeśli nie ma tarczowych to wiadomo, że problem hamulców się pojawia, bo obręcz wypada 3 cm dalej Szosowe hamulce to całkiem dobry trop tylko musisz dokładnie dobrać zasięg ich ramion. Jakieś tam adaptery mocowania hamulca tarczowego istnieją, ale chyba do ram, a nie widelców... Do tego szosowe hamulce z klamkami V-brake staną się bardzo twarde, bo klamki takie ciągną za dużo linki redukując siłę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.