Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@kazafaza Lekko zgłupiałem... Jak ten wolnobieg zdejmuje się z piasty, bo nie widzę ani żadnych nacięć od wewnątrz (pod narzędzia w stylu Park Toolowych FR-1.3,  FR-4, FR-7), ani gniazd pod ząbki (pod narzędzia w stylu FR-2, FR-3, FR-6 czy FR-8)? Nie mów, że to jest koncepcja w tym stylu https://www.youtube.com/watch?v=0bneUONU11w Bo to by było grube przegięcie. Wiem, jak mocno potrafi się wolnobieg "dokręcić" na gwincie piasty, a takie walenie młotkiem, to zakrawa na "czyste rowerowe druciarstwo".

Edytowane przez HSM
Napisano

Żeby odkręcić taki wolnobieg, najczęściej musisz go całkowicie rozbebeszyć.  Temu kolesiowi na filmie udalo się odkręcić w całości chyba tylko dlatego, że bardziej zapieczona była pokrywa, a nie gwint na piaście. 

• +1 pomógł 1
Napisano

No przeca są tam nacięcia pod PT SPA (numeru nie pamiętam, nie chce mi się iść na dół), może światło je „wypłaszczyło”.  
Pan z wideła zanim użył młotka mógł spróbować docisnąć narzędzie za pomocą płytki i nakrętki na oś - działa w większości przypadków, mógł napuścić też spraja bo tak na sucho to można sobie pięty trzeć. 

Napisano (edytowane)

Wiedząc, jak delikatne, albo inaczej - nieprzeznaczone do przykładania znacznych sił - są piny w PT SPA miałem mętlik w głowie, że to przecież niemożliwe, żeby to był punkt zaczepienia do zdjęcia wolnobiegu z piasty. Ale jak to się zdejmuje metodą rozbierania, a dziurki pod PT SPA są jedynie po to, żeby dostać się do środka, to trochę zmienia postać rzeczy, choć i tak mam wątpliwości co do tego rozwiązania, bo wiem, jak mocno potrafi zapiec się taki wkręcany pierścień. Raz miałem ambitny cel regeneracji wolnobiegu po zimie z pełnym rozkręceniem, czyszczeniem, smarowaniem każdej kulki i blaszki. Poddałem się na etapie odkręcania tej pokrywki łożysk. Tak była zapieczona i pewnie zardzewiała od środka, że szybciej połamałbym piny w narzędziu. Skończyło się na serwisie metodą kupna nowego egzemplarza 🙂

Edytowane przez HSM
Napisano

Jest możliwe, że za jakiś czas w dziale „Co dziś robiłeś rowerowego” ujrzysz mój wpis pełen przekleństw, potu, łez, krwi, połamanych narzędzi i koła w śmietniku ;)

• +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano

Dwa razy w życiu miałem nieprzyjemność zdejmowania wolnobiegu, tyle że jednobiegowego, bez jakichlowiek nacięć na dedykowane narzędzie. Za każdym razem rozbierałem wszystko, a to co zostało nierozbieralne ściskałem w imadle i kręciłem kołem. Schodziło. Potem oczywiście najwięcej zabawy było z wklejaniem kulek na bieżnie. Trzeci raz już się w to nie bawiłem. Szkoda nerwów, tym bardziej, że nowy wolnobieg to był koszt rzędu 20-30 zł.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Roballinho napisał:

Żeby odkręcić taki wolnobieg, najczęściej musisz go całkowicie rozbebeszyć.  Temu kolesiowi na filmie udalo się odkręcić w całości chyba tylko dlatego, że bardziej zapieczona była pokrywa, a nie gwint na piaście. 

Raczej dlatego, że pokrywa miała lewy gwint i nie miała szans się odkręcić, gdy odkręcał w lewo. Rozbierałem parę wolnobiegów (do serwisu w dawnych czasach, gdy były drogie, lub do zamocowania w imadle, gdy nie miałem klucza, a wolnobieg i tak był już do wymiany) i zawsze ta pokrywka (będąca stożkiem łożyska wolnobiegu) miała lewy gwint.

Zresztą, z tego co mówi ten gość na filmie, najpierw chciał usunąć pokrywkę, mając w zamiarze zapewne zamocowanie pozostałości w imadle. Ale jak widać, czasem niechcący można odkręcić w ten sposób cały wolnobieg. 

Edytowane przez marvelo
Napisano (edytowane)

Zaworki odpowietrzające do widelca Fox - dwa komplety, dla mnie i dla żony. Tłumik Grip w nowych rowerach akceptuję, ale brak zaworków (zaślepki) nie pozwalał mi spać. Dziś będę spał jak dziecko. Mam je w starszym rowerze i jestem przekonany, że wciśnięcie i upuszczenie ciśnienia z goleni wyraźnie poprawia pracę przy dużej zmianie wysokości.

IMG_0581 Medium.jpeg

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 5