Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem niedawno używany rower Centurion Crossline, od razu zauważyłem że łańcuch był zaniedbany bo był dość zardzewiały. Potraktowałem go benzyną ekstrakcyjną, nasmarowałem i założyłem z powrotem. Wymieniłem też rolki przerzutki tylnej bo były prawie łyse (szczególnie dolna) . Przejechałem około 200km i zauważyłem że dolna rolka zaczyna się ścinać. Nie znam się na tym za dobrze ale wydaje mi się że łańcuch jest zużyty, nie potrafię ocenić kasety i korby. Dlatego prosiłbym o pomoc. Czy wystarczy wymienić łańcuch i na jaki? Załączam fotkiDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Wysłane z Nexusa 4

Napisano

anthrax84 - dlatego że (i tu znów sprzelam) używasz łańcucha Shimano HG, który jest wysoki w połowie pomiędzy SRAM pc59 i KMC Z9000. KMC jest najgorszy jeśli chodzi o ten konkretny problem z 11T, gdyż od nowości napędu się z tym zmagam na treningowym rowerze, a Shimano(to było 7-8 lat temu jak miałem 9rz ostatni HG53chyba) dopiero gdzieś w połowie życia napędu to jest około 4kkm dawał takie oznaki jak u Ciebie. Nie jesteśmy pierwsi z tym problemem i nie ostatni, u mnie ta historia jest już z 4 kompletem, dlatego ze niższych SRAM-ów 9 rzedowych nie kupuje, bo nie ma promocji.     

Napisano
dedkam - napęd wygląda dobrze. Kwestia ile łańcuchów dokupić, czy jeden dobry ,czy może dwa gorsze ale tańsze. Podaj wymiar obecnego łańcucha na 11 ogniwach mierzonych suwmiarką - nominalnie jest 132,2 mm. Tak, podaj z dokładnością do 0,1 mm lub nawet do 0,15mm. 

Będziemy wiedzieć co dobrać.

Napisano

anthrax84 - dlatego że (i tu znów sprzelam) używasz łańcucha Shimano HG, który jest wysoki w połowie pomiędzy SRAM pc59 i KMC Z9000. KMC jest najgorszy jeśli chodzi o ten konkretny problem z 11T, gdyż od nowości napędu się z tym zmagam na treningowym rowerze, a Shimano(to było 7-8 lat temu jak miałem 9rz ostatni HG53chyba) dopiero gdzieś w połowie życia napędu to jest około 4kkm dawał takie oznaki jak u Ciebie. Nie jesteśmy pierwsi z tym problemem i nie ostatni, u mnie ta historia jest już z 4 kompletem, dlatego ze niższych SRAM-ów 9 rzedowych nie kupuje, bo nie ma promocji.     

To jak to jest...poprzedni HG93 (przebieg około 6k km) nie dawał oznak zużycia kasety.

W zeszłym roku wymieniłem łańcuch też na HG93 (przebieg około 700km) i już się zajechał (kaseta cały czas ta sama) ?

Dodam, że na tym nowym łańcuchu napęd jest czyszczony częściej (2-3 razy w miesiącu szejker). Wcześniej to było raz na dwa miesiące.

Dalej mnie to nie przekonuje. Wcześniej kaseta w ogóle dawała oznak zużycia.

Napisano

dedkam - napęd wygląda dobrze. Kwestia ile łańcuchów dokupić, czy jeden dobry ,czy może dwa gorsze ale tańsze. Podaj wymiar obecnego łańcucha na 11 ogniwach mierzonych suwmiarką - nominalnie jest 132,2 mm. Tak, podaj z dokładnością do 0,1 mm lub nawet do 0,15mm.

Będziemy wiedzieć co dobrać.

Właśnie próbowałem dziś zmierzyć, ale mam za krótka suwmiarkę:) można mniej pomierzyć ogniw?

Wysłane z Nexusa 4

Napisano

To jak to jest...poprzedni HG93 (przebieg około 6k km) nie dawał oznak zużycia kasety.

W zeszłym roku wymieniłem łańcuch też na HG93 (przebieg około 700km) i już się zajechał (kaseta cały czas ta sama) ?

Dodam, że na tym nowym łańcuchu napęd jest czyszczony częściej (2-3 razy w miesiącu szejker). Wcześniej to było raz na dwa miesiące.

Dalej mnie to nie przekonuje. Wcześniej kaseta w ogóle dawała oznak zużycia.

No chłopie właśnie potwierdziłeś moje doświadczenia i zaprzeczasz sam sobie. Przecież łańcuch HG93 (nie miałem) jest i powinien być kilkanascie/dzisiąt procent wytrzymalszy od HG53 i jest jak wynika z naszych opini. Mówisz kaseta cały czas ta sama, i po 6kk(pierwszy łancuch) + 0,7 kkm (drugi) = około 6,5kkm problem ocierania o 11T nastąpił , a u mnie przy około 4kkm (bo miałem gorsze łańcuchy HG53 - dwa na zmianę - wtedy zmianiałem je co około 1500kkm to nastapiło przy drugiej kolejce jakoś tak , czyli tych 4-5kkm jak dobrze pamietam). Czyli przy 6,5kkm twoja 11t obniżyła się / zużyła na HG93 tak samo jak u mnie na HG53 przy około 4,5kkm. 

Każdy nie zmierzy sobie Sram PC-59 i porówna do wysokości HG53(podejrzewam że HG93 ta sama wysokość co HG53) i do wysokości KMC serii Z. PC59 jest najniższy i przy całkowitym zużyciu nadal nie ociera o 11T w kasecie HG53.

Napisano

Witam, czy moja korba i kaseta będą współgrać z nowym łańcuchem?

https://www.dropbox.com/s/7sok338u3lhx1ky/kaseta.JPG

https://www.dropbox.com/s/1of1m60ax7yboj8/korba.JPG

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Ja bym wzmienil 32t w korbie, kaseta stan dobry z minusem. Podaj dlugosc lancucha pomiedzy 11 ogniwami wewnetrznie z dokladnoscia do 0,1mm mioerzona suwmiarka, nominalnie jest 132,2 mm. Wtedy sprawdzimy stan lancucha na ten naped.

dedkam  TAK. Podaj na maksymalnie dlugim odcinku.
Napisano

No chłopie właśnie potwierdziłeś moje doświadczenia i zaprzeczasz sam sobie. Przecież łańcuch HG93 (nie miałem) jest i powinien być kilkanascie/dzisiąt procent wytrzymalszy od HG53 i jest jak wynika z naszych opini. Mówisz kaseta cały czas ta sama, i po 6kk(pierwszy łancuch) + 0,7 kkm (drugi) = około 6,5kkm problem ocierania o 11T nastąpił , a u mnie przy około 4kkm (bo miałem gorsze łańcuchy HG53 - dwa na zmianę - wtedy zmianiałem je co około 1500kkm to nastapiło przy drugiej kolejce jakoś tak , czyli tych 4-5kkm jak dobrze pamietam). Czyli przy 6,5kkm twoja 11t obniżyła się / zużyła na HG93 tak samo jak u mnie na HG53 przy około 4,5kkm. 

Każdy nie zmierzy sobie Sram PC-59 i porówna do wysokości HG53(podejrzewam że HG93 ta sama wysokość co HG53) i do wysokości KMC serii Z. PC59 jest najniższy i przy całkowitym zużyciu nadal nie ociera o 11T w kasecie HG53.

No chłopie, w którym miejscu sobie zaprzeczyłem?

Przecież z tego co napisałem wynika, że to 11t się zjechała. Jak na prawie nowym łańcuchy są oznaki zużycia, to jak może być winny łańcuch?

Czemu na poprzednim łańcuchu nie było śladu na 11t?

Rozpiszę ci to jaśniej:

- kaseta M770 nr1 - łańcuch HG93 nr1 (zero oznak zużycia na 11t)

Zrobiłem przebieg 6k km

- kaseta M770 nr1 - łańcuch HG93 nr2 (po 700km ślady wgnieceń na 11t)

... i jak tu może być winny rozmiar łańcucha?

• Mod Team
Napisano

Panowie chcecie się kłucić to na pudelka albo inny babski portal ... tutaj tylko oceny stanu uzębienia, albo pogonie kijem lub czym lepszym. koniec dyskusji.

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu mój rowerek był na takim małym przeglądzie przed sezonowym. Przejechałem łącznie ok 3.5k od maja tamtego roku. Panowie w serwisie powiedzieli że łańcuch do wymiany i kaseta też. Wczoraj kupiłem nowa CS-HG61 i po zdjęciu starej CS-GH50 i wyczyszczeniu ja (laik) oceniam jej stan na dobry. Stąd chciałem was zapytać czy rzeczywiście kaseta jest w złym stanie i nie przyjmie nowego łańcucha? Czy może Panowie z serwisu chcieli troszkę zarobić ;p Poniżej zamieszczam zdjęcia.

Z góry dziękuję za pomoc ;]

https://drive.google...dit?usp=sharing

Napisano

Witam.

Wymieniam kasete i łańcuch, pytanie czy korba to przyjmie.

korba1

korba2

Jest to SLX. Srodkową tarcze mam najbardziej zużytą, myślałem o tym żeby tylko ją wymienić, co o tym myślicie? Czy wszystkie modele slx mają takie samo mocowanie, żebym nie wtopił kupując na allegro?

A tu jeszcze na przerzutkach. NIe wymieniane od nowości, wydaje mi się że trzeba!?

kółko1

kółko2

I jeszcze zapytam, co kupić, żeby było trwałe, w klasie zbliżonej do slx? tz. łańcuch i kasete.

Czy to jakiej spinki używam do jakiego łańcucha (chodzi o firmę) ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o zuzywanie napędu?

Napisano

Wymień 32T w korbie na nową, ale starą 32T zostaw na pózniej przyda się jeszcze. To samo z kółeczkami, nie są tragiczne ale na nowych napęd będzie pracował lepiej, stare się jeszcze przydadzą. Wyglada że łańcuch/łańcuchy twoje stare nie były w tragicznym stanie bo kółka szybko się zuzywają na szpilki przy maksymalnie zuzytym lancuchu.

To wogóle jest Mega9 czy Dyna-Sys ? Spinki są różne przy 10rz - to znaczy 5,9 mm, 6,0 mm i nawet chyba 6,1 mm łańcuchach, ale Do Shimanno Dynasys pasuje KMC-cl559r koniecznie 559r a nie 559s , bo r oznacza reusable i są po 5-7zł. Albo Accent 10rz, SRAM jednorazowe tez można kilka razy używać ale bez specjalnych szczypcy ich nie uszkazając nie zdemontujesz.

Panie moderatorze, my się nie kłucimy. Ja powinienem napisać, to co napisałe kilka razy i wszystko powinno być jasne, dla mnie jest. łańcuch Shimano HG JEST ZLE ZAPROJEKTOWANY (za wysoki do 11T) i tylko stosując niższy łańcuch SRAM PC-59(inne modele z wyższych półek tez mogą działać PŁYNNIE) do kaset HG da PEŁNĄ kulture pracy.

Napisano

Mam 9 rzędową. używałem do tej pory złote SRAMy, może nie mówimy o tej samej bo ja je zdejmowałem ręcznie. Co prawda czasem to troche kłopotu sprawiało ale się dało. Chwycyć 2 palcami po odpowiedniej stronie i do siebie, drugą ręką ścisnąś spinkę w środku i schodzi. To że są różne do 8-9-10 rz to wiem, chodziło mi o to czy np. jak mam srama to łańcucha shimano czy to może jakoś na zużycie elementów wpływać (wątpie, ale pytam dla pewności).

Czyli co do wymiany 32 sprawa się potwierdziła, a największa tarcza w pożądku?

slx m660 i m670 różni się coś od siebie jeśli chodzi o tarcze? Nie jestem pewny które mam.

Napisano

Tak, złote SRAM są ok, ja mówiłem o SRAM 10rz czarnej, możesz kupić KMC dlatego, że SRAM złote wydają mi się po 4-5kkm zbyt luźne. Jak miałes kłopot ze złotą to z czarną jest o wiele gorzej. 

Nie musisz się obawiać kompatybilności 9 rz napędu, czy to zębatki do korb(prawie zawsze kupujesz/możesz kupić tą która ładniejsza z modelu starszego SLX na nowszy SLX, bo 99% pasuje,  a nawet od Sh. DEORE lub FSA ! ), czy to kółeczka (kup najtańsze Alivio rd-340 za 13-17zł), czy to spinki, czego nie można powiedzieć o napędzie 10rz.

Na zebatkach korby są oznaczenia od strony tej co twoje zdjęcia, przeczytaj te kody i wrzuć na google, bedziesz wiedział który model.

Duża zebatka ma przed sobą jeszcze minimum 2kkm, ale myśle że powienieś się rozglądać już za nią, paczka 32T + 42/44T wyjdzie taniej ;)

Ja chomikuje "w pół" zużyte części i po jakimś czasie można z nich coś sklecić na ~1500km.

Napisano

Mam rozumieć ze jeżeli kupiłem łańcuch shimano hg95 do 10 rządowego napędu to lepiej zrobiłbym kupując łańcuch sram?!

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Skąd taki wniosek ? Sory pytaniem na pytanie, ale ja stwierdziłem opierając się na doświadczeniach swoich i kolegi anthrax84 że łancuch MEGA9 (nie HG95 - DYNA-SYS) jest zle zaprojektowany, Dynasys nie testowalem na tak dlugim dystansie, wiec nie wykluczone. Dyna jest kierunkowy, a SRAM nie, wiec moze sie okazac ze nie ma idealnego lancucha do kasety XT , SLX, XTR , DEORE DynaSys jak to ma miejsce przy kasecie MEGA9 HG53 i lancuchu Sram PC59.

TO NIE JEST TEMAT NA TAKIE PYTANIA, NIE TWORZ OFF TOPa.

• Mod Team
Napisano

Panowie, czy ja sie nie wyrażam jasno ? Nie ma żadnych dyskusji ... pytanie: jest ok ? odp. jest lub nie i tyle. Ewentualnie zalecenia typu jeździć do spodu, kupić nowe, a nie ze mam spinkę a może jej nie mam i dlaczego spinkę a co to jest spinka? Jeszcze raz zobaczę będę sypał warnami jak śnieg w zimie.

Napisano

Kupiłem ostatnio nowy łańcuch, jednak przez przypadek zamiast rozkuć ogniwa zewnętrzne rozkułem te wewnętrzne, później przytwierdziłem je do reszty ogniw, ale te odczepione ogniwa chodzą teraz znacznie ciężej niż reszta.

jeszcze jak rozpoznać czy kaseta jest do wymiany, bo z tego co widzę może się już kwalifikować do wymiany, nawet łańcuch juz przeskakuje na 6 i 7.

Napisano

dedkam TAK. Podaj na maksymalnie dlugim odcinku.

To na co pozwoliła mi suwmiarka to zmierzyłem:

Dołączona grafika

Wyszło 121 mm.

Wysłane z Nexusa 4

Napisano

Więc łańcuch wykazuje około 150% zużycia, niszczy kasete i korbe w zawrotnym tępie i nadaje się na śmietnik. Kup 2 nowe łańcuchy bo warto i zrobisz na kasecie i korbie jeszcze wiele km. Może kup 2x Accent AC-901 na kolejne 5-7kkm, podobno lepsze od HG53 albo możesz też kupić jeden Campagnolo C9 na 5-7kkm za 90zł warto !

http://allegro.pl/lancuch-accent-ac-901-9-rzedowy-szary-i4207391206.html

http://allegro.pl/lancuch-campagnolo-record-c9-mtb-szosa-9s-i4208879679.html

To tez nie bedzie zly zakup, jest spinka.

http://allegro.pl/lancuch-rowerowy-sram-pc-951-114ogn-9-rz-spinka-i4175138226.html

Napisano

Więc łańcuch wykazuje około 150% zużycia, niszczy kasete i korbe w zawrotnym tępie i nadaje się na śmietnik.

Bo właśnie zauważyłem po kółkach od przerzutki które wymieniłem, a jest już nieźle ścięte.

Kupując dwa łańcuchy co ile zmieniać je? Jaka opcja lepsza? Dwa gorsze czy jeden lepszy? Dzięki za pomoc:)

Wysłane z Nexusa 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...