Skocz do zawartości

[do 5000] rower enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano · Ukryte przez Fenthin, 17 Grudnia 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Fenthin, 17 Grudnia 2013 - Brak powodu

O, widzę że gimbaza wpadła na forum i uskutecznia dialogi na poziomie. Halo, Moderacja!
ze też od razu gimbaza.. Może chłopy chcą se wyjaśnić kilka spraw, ale ma racje ten pidek, że xc najlepsze. Takie moje zdanie. 

Jezu jak to działa ze zawsze jak próbuję obronić swoje dobre imię to dostaję po tyłku?

dobre imię
ha ha jakie dobre imię? Jak nie masz nic do powodzenia, to nie prowokuj. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. Chyba pójdę do sklepu i popytam. Tak, czy tak dzięki... 

tak? To czym mistrzu jeździsz, że się tak sklepem lansujesz?

Jeśli znajdzie sie jeszcze jeden dyskutant który włączy się do bezsensownej dyskusji o tym czy lepsze jest XC czy Enduro to będę pewny że to multikonta  :woot:

Nie wierzę w takie natężenie nonsensu na post kwadratowy  :teehee:

Nie prowokuj

przestań w końcu zwalać winę na innych. Pogodz się z tym ze XC najlepsze i koniec

Upraszam o nie usuwanie moich postów

Napisano · Ukryte przez Pixon, 18 Grudnia 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Pixon, 18 Grudnia 2013 - Brak powodu

Reign się nadaje? 2007r.
Za tyle to spokojnie golfa kupisz 
Napisano

Earth, bo XC > Enduro. Każdy ci to powie.

Chyba nie byłeś nigdy na dobrym wyrypie enduro, maratony i pętle xc są ok, ale enduro to przyszłość

Napisano · Ukryte przez Pixon, 18 Grudnia 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Pixon, 18 Grudnia 2013 - Brak powodu

Boże przecież to wasze śmieszne enduro to nic w porównaniu do emocji z przekazu krossem levelem a8 po lesie. Mówię wam - przekonacie się co to szybkość i technika.

świąteczne ferie.

Nie ma świątecznych ferii, są tylko ferie zimowe
Napisano

enduro to przyszłość

Wiesz co? Przed chwilą obejrzałem kilka zdjęć, konstrukcji itp. i wygląda to znacznie ciekawiej. Masz rację. Mówię to rzadko :]
Napisano

Dobrze, sa tu fani zarówno xc, jak i również enduro. Ja skłaniam się bardziej ku temu drugiemu.Mam kilka pytań czy opłaca się kupować coś za 2k do mojego obecnego roweru (romet mosquito 1 z epikonem, alivio, hamulcami deore itd). Czy lepiej kupić coś nowego do 5k? Myślałem nad reignem, tak na serio co o nim myślicie?

Napisano

Co tu się właściwie wydarzyło? Modzie usuń proszę moje posty z tego tematu; niespecjalnie chcę mieć udział w tym wydarzeniu na sumieniu. Przepraszam za offtopic. Natomiast co do Reigna to jest to naprawdę dobry rower do enduro. Chociaż ostatnio przeglądałem jakaś stronę i zobaczyłem Rometa wygladającego jak Spec z wyższej półki :P

Napisano

Dobrze, sa tu fani zarówno xc, jak i również enduro. Ja skłaniam się bardziej ku temu drugiemu.Mam kilka pytań czy opłaca się kupować coś za 2k do mojego obecnego roweru (romet mosquito 1 z epikonem, alivio, hamulcami deore itd). Czy lepiej kupić coś nowego do 5k? Myślałem nad reignem, tak na serio co o nim myślicie?

Wracając do tematu.

Moim skromnym zdaniem podbudowę do roweru enduro masz całkiem solidną jesli chciałbyś iśc dalej w sztywniaka.

Natomiast jeśli chcesz Fulla to nie wiem czy 5k wystarczy na coś naprawdę solidnego.

Może na razie jakąś ramkę i zrobic przekładkę ?

Napisano

@Bartosz - ostatnio sporo czasu spędziłem szukając ramy na pełnym zawiasie, od 120mm do 160mm (takie sobie założyłem granice, które by mnie zadowalały). Jeśli chodzi o używane, to wybór masz ogromny przy twoim wzroście i budżecie. Z płaczem oglądam niektóre aukcje gdzie za nieduże pieniądze można dostać np. Speca Camber comp, trance'a reign'a itd, ale rozmiary prawie same M i L, a nic w S. Pytanie co w twoim rozumieniu znaczy enduro, bo jak się ostatnio czyta zagraniczne fora, to wystarczy zjechać w lesie ze ścieżki i już niektórzy nazywają to enduro :P niektórym wystarczy 120mm skoku, innym 160. 

Możesz szukać np. Agang Cult - teraz wchodzi Patriot na 27.5 więc pewnie Cult straci na cenie, na allegro w twoim rozmiarze niedawno był Commencal Meta. Możliwości są ogromne, a i okres sprzyja zakupom :)

Napisano

Wracając do tematu.

Moim skromnym zdaniem podbudowę do roweru enduro masz całkiem solidną jesli chciałbyś iśc dalej w sztywniaka.

Natomiast jeśli chcesz Fulla to nie wiem czy 5k wystarczy na coś naprawdę solidnego.

Może i ten full to przesada, bo nie jeżdżę aż tak często w bardzo ostry teren i ht mogło by wystarczyć. Pomyśle nad tym. Jeżeli zdecydowałbym się na ulepszanie obecnego roweru, to co najlepiej kupić? Myślałem o obręczach, a jak o obręczach to i o całej reszcie.

@PeGie Muszę sobie jeszcze raz przeanalizować czy full to nie przesada.. W każdym razie, ja enduro uważam za jazdę tam gdzie chcę+skoki jakieś jak gdzies można itp. Wydaje mi się, że obecny rower jest w miarę do tego dobry.. Jest może i budżetowy, ale gdyby coś w nim zmienić to by było już coś konkretnego.. Poważnie się nad tym zastanowię.

Napisano

Popatrzyłem na specyfikację twojego roweru i pierwsze co bym wymienił to koła :)

Tak z ciekawości jak Ci się spisuje epicon na 140mm? 

Napisano

Za 5000 zł to na allegro kupisz dobry używany rower. Ostatnio widziałem Lapiere Zesty za 5200 na dwóch foxach. w super stanie.

Wracając do tematu.

Napisano

Daj sobie spokój z ulepszaniem tego co masz i kup FS tak jak założyłeś na początku. Czy jesteś często w ostrym terenie czy nie to FS robi taką robotę że na HT już nie wrócisz jak pojeździsz trochę.

Co do samego roweru to może podpasuje Ci Giant Trance z tego roku na kole 27,5... Świetna konstrukcja i dopracowany system zawieszenia. Sprawdzi się zarówno w normalnym terenie jak i tym bardziej wymagającym typu wycieczki w góry. Na osprzęt aż tak bardzo nie patrz bo to i tak z czasem wymienisz w miarę zużywania się poszczególnych elementów.

Napisano

Popatrzyłem na specyfikację twojego roweru i pierwsze co bym wymienił to koła :)

Tak z ciekawości jak Ci się spisuje epicon na 140mm?

Epikon daje rade, troche skoku brakuje.. 150 bym wolał, ale nie narzekam, w takich pieniądzach to nic lepszego raczej bym nie miał. Sztywność moim zdaniem ok. Używam zacisku dartmoor bolt

Co tam masz z Alivio w Mosquito1?

Ja w moim nic z Shimano nie mam i bardzo dobrze.

Przerzutki, manetki, ale one to akurat deore. Składałem sam rower.

Napisano

Deore w takim rowerku to akurat ogromna zaleta, a docenia się ją w momencie gdy patyczek lub głazik ja zmieli :) Urwałem X9 w nie swoim rowerze i ryczeć mi się chciało.

Na allegro trafiają sie okazje ale chyba lepiej kupić rowerek z jakiegoś forum enduro: http://endurotrophy.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16 http://emtb.pl/forumo/forumdisplay.php?fid=69 tylko na emtb musisz się chyba zalogować żeby przeglądać giełdę.

Kupujesz wtedy nie od anonimowych sprzedawców tylko od ludzi, którzy sie w większości znają, trudniej o wtopę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...