Skocz do zawartości

[przerzutka] alivio FD-M412

WiktoriaK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się czy takie uszkodzenie jak widać na zdjęciu to zwykłe zużycie, czy wada produktu?

Przerzutka zakupiona dokładnie rok temu, używana ok 2300km.

Wiem ze zdjęć w internecie że ta metalowa część która prowadzi łańcuch powinna przylegać do tej czarnej plastikowej i nie gibać się tak na boki.

Przerzutki nie da się obecnie wyregulować zawsze łańcuch w którymś położeniu ociera o tę część.

post-124273-0-65583400-1376753377_thumb.jpg

Napisano

Jest duża szansa, że pierwotną przyczyną jest jakaś wada przerzutki. Problem w tym, że po 2300 km trudno jest to jednoznacznie stwierdzić. Wystarczy 2-3 zakleszczenia łańcucha między klatką prowadzącą a np największym blatem i przerzutka trafiona. Ja miałem problemy z przednim Alivio w wersji down swing. Klatka była krzywa prawdopodobnie już od nowości, ale jako że parę razy łańcuch mi się zakleszczył - to trudno powiedzieć.

Przerzutka generalnie do wymiany.

Napisano

Że wymienić muszę to wiem, tylko ocenić szansy na pozytywne rozpatrzenie reklamacji nie potrafię.

Łańcuch blokował się nawet raz, dwa razy na wyjazd, tylko to było blokowanie się od dołu - korba zaciągała łańcuch - trzeba było cofnąć o obrót/pół i do przodu i już było ok. Z góry to czasem trudno się zaciągał łańcuch na największą tarczę ale tak żeby zablokować to nie zauważyłam.

Przerzutka była zakupiona przez internet i zwarzywszy jej wartość, a koszt dwóch przesyłek - jak nie uznają reklamacji to szkoda nawet  by wysyłać.

Poczekam jak sklep potraktuje moje zgłoszenie, na razie zgodnie z ich wytycznymi wysłałam maila ze zdjęciem, opisem i kopią paragonu.

Potem w zależności od odpowiedzi na zgłoszenie zadecyduje czy są jakieś szanse.

A tym czasem rozglądam się za inną przerzutką, bo jakoś jeździć trzeba. Do tego modelu mam już awersję.

Napęd mam 3x7 więc wyboru też dużego nie ma :icon_confused:

Napisano

Nie ma sensu próbować reklamować. W przypadku odmowy będziesz w plecy dwie przesyłki - czyli co najmniej koszt połowy przerzutki. 

Ja bym nie rezygnował z tego modelu. Bądź co bądź to niezła przerzutka. Mam w MTB i sobie chwalę. Wielkiego wyboru nie masz. Albo musisz kupić Deore (lub Deore LX) czyli około 20-30 PLN drożej.

Napisano

Kupiłam taki model jak w załączniku, mówiłam w sklepie że mam napęd 3x7.

Sprawdzam teraz w necie i wg opisów ta przerzutka jest na x9.

Nie da się tego wyregulować, wciąż coś ociera, za duży skok jest.

Jest jakiś sposób na wyregulowanie jej żeby dobrze wszystko było czy nie ma sensu już próbować? Bo mi chłop w ciężką nerwicę przy tym wejdzie, a i moje uszy przy tym już więdną   :verymad:

Załącznika nie mogę już wstawić ale to jest taka jak na tej aukcji:

http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m431-i3484623114.html

reszta napędu:

korba SH FC-M410 Alivio 170m

łańcuch acera CN HG40

kaseta CS-HG41-7ac

Napisano

Teoretycznie - jest kompatybilna wstecznie.

Praktycznie - nie jest tak łatwo z regulacją, bo nie tylko śrubkami i baryłką,

ale także całym mechanizmem (na obejmie) trzeba czasami "manewrować",

aby uzyskać zadowalające efekty.

Aczkolwiek, czytuję opinie, że w pewnych przypadkach nie da się tego wyeliminować całkowicie.

Ogólnie żmudna robota wymagająca cierpliwości.

No cóż - ja mam napęd 8-rzędowy obsługiwany przez przerzutki 9-rzędowe i wszystko gra.

Napisano

Załącznika nie mogę już wstawić ale to jest taka jak na tej aukcji: http://allegro.pl/pr...3484623114.html

Sprawdzam teraz w necie i wg opisów ta przerzutka jest na x9.

Ta przerzutka nie będzie dobrze działać z Twoją korbą.

1.Przerzutka do napędów na 27 przełożeń.

2.Przerzutka do korb z blatem 44z,a Twoja ma 42z(w/g starej przerzutki M 412).

Napisano

@nemo2009 - pkt.1 nie ma żadnego znaczenia.

Natomiast pkt.2 nie ma większego znaczenia - jeśli to koszyk jest problemem i ociera o tarczę,

a nie łańcuch, to trzeba umocować przerzutkę deczko wyżej i tyle. Ale przy 2 zębach różnicy...???

Napisano

Nie będę się kłócił, ani z Tobą, ani z marketingiem Shimano.

Nadmienię tylko, że moja przerzutka FD-M771, która to jest przeznaczona według Shimano 

do współpracy z korbami o zakresie 44 do 48 zębów, bez problemu pracowała z korbą 42 zęby

do czasu jej wymiany na nową 48z.

A była wtedy zawieszona deczko wyżej (właśnie z powodu ocierania o tarczę przy regulaminowym prześwicie)

i prześwit pomiędzy prowadnicą a największą zębatką miał nieregulaminowe ok 8mm, i co...???

Ano nic - pracowało wszystko bez zarzutów przez kilka miesięcy.

Tyle z mojego skromnego doświadczenia praktycznego.

Jak chcesz, to możesz wpaść w odwiedziny i kłócić się z moją zmieniarką,

może jej wytłumaczysz, że nie ma prawa działać w takim zestawieniu gwizdze.gif

Albo możesz napisać skargę do Shimano... naughty.gif

Napisano

Czyli dziobolek twierdzisz, że jeżeli dam chłopu na uspokojenie, a sama wetknę se w uczy stopery to jest to do wyregulowania?

Czyli koszyk powinien być wyżej niż oznaczone 1-3mm?

No a z drugiej strony to jak mi w sklepie sprzedali jako dobrą do 3x7 to jak tak nie jest to powinni ją przyjąć. Więc może lepiej jej nie zużywać więcej tylko ściągnąć, wyczyścić i oddać?

A taka fajna jest, już mi się spodobała :woot:

Napisano

Powinno być do wyregulowania.

Pytanie co jest problemem - ocierający łańcuch na skrajnych przełożeniach,

czy przy regulaminowym prześwicie koszyk/prowadnica ociera o zebatkę korby?

Napisano

Na razie "majster" mi wyszedł z nerw i z domu, jak wróci spytam.

Ale z tego co słyszałam pomiędzy łaciną, to twierdził, że to pewnie na wąski łańcuch jest i że skok jest za duży i "że q...a nie da się tego wyregulować!" :wallbash:

Napisano

To dla świętego spokoju zdjąć, odesłać do sklepu i poprosić o model FD-M412 lub FD-M413.

Różnica jest taka między nimi, że:

- FD-M 412 to przerzutka typu Top Swing,

- FD-M 413 to przerzutka typu Bottom/Down Swing.

Obie będą dobre - pytanie która się bardziej podoba, lub którą dostaniesz.

Napisano

Chyba tak będzie trzeba zrobić, kupiłam na miejscu żeby na przyszłość nie mieć problemu z reklamowaniem/odsyłaniem.

Ale że sprzedawcy są tacy niekumaci??? Rozumiem że klient ma prawo nie wiedzieć, ehhh...

Napisano

Ma prawo nie wiedzieć - jak kupiłaś na miejscu, to faktycznie nie ma problemu.

Pewnie sprzedali Ci taką, bo nie mieli innej na stanie, no i nie powinno być z nią problemów,

bo łańcuch 7/8 rzędowy nie jest dużo szerszy od 9-rzędowego - to jest różnica max.0,5mm a więc...

Jak by Ci się "stawiali okoniem" do zwrotu lub wymiany, to daj im to do założenia i regulacji - za friko oczywiście.

Natomiast koledze nemo2009  polecam lekturę

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilność-napędów-6-11s/?p=1212610

Mały cytat na temat zmieniarek 9-rzędowych:

Nie wspominałem o przednich zmieniarkach bo nie ma sensu są ze sobą kompatybilne, koniec. Jak i manetki tak i przerzutki.
Nie wspominałem również o korbach bo także są ze sobą kompatybilne.

Napisano

Chyba tak będzie trzeba zrobić, kupiłam na miejscu żeby na przyszłość nie mieć problemu z reklamowaniem/odsyłaniem.

Ale że sprzedawcy są tacy niekumaci??? Rozumiem że klient ma prawo nie wiedzieć, ehhh...

Szanowna WiktorioK,życzę cierpliwości tobie i twojemu chłopu,bo ja świadomie kupiłem 431 do korby shimano 42-32-22 i ustawiłem tak że chodzi bezbłędnie.Powodzenia bo przerzutka warta  zachodu.

Napisano

maniek56, to podpowiedz czy przerzutkę masz ustawioną na zalecanej wysokości 1-3mm czy tak jak dziobolek radzi nieco/znacznie wyżej?

Zdecydowanie wyżej ,tak żeby wewnętrzna blacha wodzika mijała środkową zębatkę ,resztę wg.zasad regulacji przednich przerzutek,uwaga zębatki muszą chodzić równo (bez bicia) ,łańcuch jak najbliżej wewnętrznej blachy przerzutki.

Napisano

To będziemy próbować, na razie mogę powiedzieć że przerzutka jest zamontowana na takiej wysokości, że jak się ją da na najmniejsze zębatki z przodu i z tyłu to łańcuch prawie dotyka wodzika, szura po nim. Wiem że to nie jest przełożenie do jeżdżenia ale to tak w celach informacyjnych i w celu dalszego pytania: 

czy jeszcze wyżej dźwignąć ją?

Napisano

@nemo2009 - pkt.1 nie ma żadnego znaczenia.

Łańcuch dla 9-rzędowych napędów jest węższy. Pin ma długość 6.5mm. Dla napędów 8-rzędowych to 7.1mm w wersji narrow lub 7.3mm u niektórych producnetów. Oczywiście taki łańcuch będzie działać na 9-rzędowej przedniej przerzutce, ale jeżeli chce się wyciągnąć maksymalny zakres pracy - może być problem. W przypadku 9-rzędowej przedniej przerzutki lepiej stosować 9-rzędowy łańcuch. To tak w ogólnym przypadku. W tym szczególnym przypadku nie powinno być problemu, gdyż kaseta 7-rzędowa ma mniejszą wysokość. O ile długość osi jest dobrana właściwie, nie powinno być problemu.

Podobnie z kompatybilnością przerzutek 44T na korbie 42T. Klatka może być nieco inaczej skonstruowana (nie porównywałem). Będzie działać, ale nie koniecznie musi działać optymalnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...