Skocz do zawartości

[Upgrade starego czy zakup nowego] 10 letni crossa Carver Sonic 120 czy nowy Riverside 920 lub cos innego

Wronek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od kilku dni bije się z myślami co zrobić : upgrade starego czy zakup nowego crossa.

Obecnie posiadam wydaje mi się ponad 10 letni rower niemieckiej firmy Carver Sonic 120 z poniższą specyfikacją:

• Klamkomanetki : Alivio ST-M41 Rapidfire 8
  • Przerzutka przednia: FD-M431 9rz
  • Przerzutka tylna: Alivio RD M410 9rz
  • Kaseta: CS-HG41 8rz 11-32T
  • Łańcuch CN-U51
  • Korba kwadrat: Shimano FC-M311 175cm (48/38/28)
  • suport: BB-UN26 Długość 113, Muffa 68/73
  • Hamulce: Tektro Novela
  • Amortyzator: Suntour SF11-NVX MLO 700C

Rower nie doświadczył praktycznie wymiany żadnych części tylko jakies regulacje (kilka razy dosłownie). Pan z serwisu powiedział że do wymiany na gołe oko na pewno jest kaseta, łańuch, suport korby i pewnie klocki bo rower prawie nie hamuje i piszczy mocno.

Generalnie jazda nim nie sprawia mi zbytnio przyjemności, wręcz przeciwnie – ciężko się pedałuje i zeby jechał trzeba się napocić. Wciąż mam do niego sentyment, mam na nim w miare komfortową pozycję i nawet wizualnie mi się podoba (tylko biały amor do wymiany) mimo wielu rys na ramie.

Z tego co wyczytałem mógbłym zrobić wymianę poszczególnych elementów trzymając układ napędu 3x8 i dołożyc hamulce hydrauliczne. Myślałem też o wymianie korby na coś lepszego. Przerzutki obsłuża niby napęd 3x9 i myślę czy może nie dać czegoś lepszego.  

Poniżej propozycja min. must have za 205zł żeby rower zaczął jeżdzic😊 (ewentualnie możecie zaproponować coś lepszego : jakis Deore?

• Kaseta Alivio CS-HG51 8rz (60zl)
  • Łańcuch KMC X8 (7,1mm-7,2mm) – 114 ogniw (56zł)
  • suport:  BB-UN26 – (45zl)
  • Klocki hamulcowe Ride Race KL-RR017 (22zł x2)

Dodatkowo myśałem wymienić za ok 315zł:

•  Hamulce:  BL-MT200 (150zl)
  •  Manetki : Shimano SL-M315 (110zl)
  •  Tarcze: SM-RT26 160mm na 6 śrub (54zł)

Opcjonalnie (360zł):

• Korba: FC-T4060 175 mm 48/36/26  – (299zł)
  • suport: SM-BB52 68 mm – (56zł)) (tylko nie wiem czy będzie pasować)

Lub na Octalink (250zł) :

• Korba: FC-T4010 175mm 48/36/26 (199zł) + odpowiednia korba ale zalecana tu to 126mm

Pytanie do znawców czy mogłbym którąś z tych korb wrzucic bezproblemowo zajładając wymianę hamulów i manetek bo taki raczej bylby plan. Łącznie za same części w wersji max wyszłoby ok 900zł. Pewnie wypadałoby wymienić amor który praktycznie pewnie nic nie daje oprócz dodatkowej masy – jakieś propozycje?

...nie wiem jak koła...obręcze mam Rigida Ertro 622  Double Wall z opona Vredestein 40x622

I teraz pytanie czy warto się za to brać: nie wiem czy podołam samemu i potrzebny jest profesjonalista co wiąże się z dodatkowym wydatkiem (pytanie jakiego rzędu to będzie wydatek) czy może wymienić tylko kasete, lancuch i korbe i sprobowac go sprzedac (ile jest wart taki Carver) i kupic coś co wystarczy mi na kolejne 10 lat.

Myślałem o czyms podobnym do Riverside 920 który ma bardzo zacny osprzęt, koła itd...obecnie jest na promocji za 3500zł tylko nie za bardzo mi się podoba geometria ramy 😕

https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-329787?mc=8610495

Ewentualnie jakies inne alternatywy?

Podoba mi sie Canyon Pathlite 6 obnecnie za ok 4500zl z wysyłką.

Jakie są Wasze opinie? Dodam że jestem amatorem i rower służy do jazdy po mieście, dojazdy do pracy i rekreacyjnie z rodzinką z sakwami po lesie, szutrach i utwardzonych nawierzchniach.

Będę wdzięczny za każdą pomocną opinie. 

Carver 1.jpg

Carver 2.jpg

Pathlite.jpg

Riverside.jpg

Napisano

Cześć plan masz dobry.

Wymieniłbym: Kaseta Alivio CS-HG51 8rz (60zl)

Łańcuch Shimano HG71 polecił kolega z forum i wyglada na to,ze się sprawdza a jest lepszy od tego x8

Korba: FC-T4010 175mm 48/36/26 (199zł) tak naprawdę więcej nie potrzebujesz do opisanej jazdy

Hamulce:  BL-MT200 (150zl)

Manetki : Shimano SL-M315 (110zl)

Tarcze: SM-RT26 160mm na 6 śrub (54zł) to fajny pakiet usprawniający. Jak masz linkowe hamulce to poczujesz dużą różnice w tych mt200 i jesli nie ważysz 120 kg to beda działać😄

Do tego serwis piast.

Serwis amortyzatora-rozebrać, wyczyścić, nasmarować i powinien jakoś działać.

I dokup sobie coś co poprawi wg Twojego uznania wygląd roweru, co będzie Ci się podobać, np chwyty,siodło.

Moim zdaniem cena w serwisie to ok 300-400 zł ale tu pewności nie mam.

Jesli Ci się to nie widzi pozostaje kupno czegoś innego

Napisano

Myślisz że zmiana korby z obecnej 48/38/28 na 48/36/26 będzie bezproblemowa?

A co myslisz o ewentualnej zmianie napedu na 3x9? Warto kombinować ?

Napisano

Myślę,ze bedzie bezproblemowa, do zmiany napędu będziesz potrzebował manetek 3x9 jesli Ci zależy to dlaczego nie. Minusem będzie dodatkowy koszt za te manetki oraz droższa kaseta i łańcuch chociaż tu chyba różnice będą niewielkie. Piszę chyba, bo nie sledze na bieżąco cen.

• 2 tygodnie później...
Napisano

pytanie czy warto dokladac do tego 10-latka czy po prostu kupic np tego Riverside ktory z tego co wyczytalem jest chwalony w obecnej cenie 3499zl. 

Jakie sa Wasze opinie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...