Skocz do zawartości

[korba] Shimano SLX

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie tak jak piszesz. A co do opinii to w przypadku jednej z moich korb LX FC-M582 wyczytałem, że gościowi gnie się największy blat i ociera o prowadnicę zmieniarki.

Napisano

Jeśli chodzi o cena/jakość to myślę że deore M590 i M532 będą bardzo dobre. Jak możesz kupić M660 to na pewno bedzie lżejsza. Sztywność będzie porównywalna, choć w slx pewnie trochę większa ze względu na lepsze zębatki (środkowa kompozytowa i zewnętrzna). Popatrz jakie korby wkładane są do rowerów za 5 czy 10 tys.

Napisano

Miałem kiedyś korbę Deore M590, a następnie zmieniłem ją na SLX M660. Nie wyczułem jakiejkolwiek zmiany w działaniu, choć muszę powiedzieć że byłem typowym "ścieżkowcem". Jednak jak miałbym teraz kupować korbę to mimo braku różnicy w działaniu ponownie kupiłbym SLX'a, mimo że jest prawie dwa razy droższy.

Napisano

Ale to jest właśnie cykloza (:

Ja też kupił bym raczej slx/xt, ale to bardziej ze względu na swoje upodobania nie zawsze wynikające z racjonalnych przemyśleń. Jeśli bym jednak ostatecznie miał podjąć decyzję patrząc głównie na cena/jakość to brał bym M590, albo M532 (w zależności co bym akurat taniej znalazł).

Na pewno cokolwiek weźmiesz na Hollowtech II, będziesz zadowolony.

Napisano

mialem xt 780 teraz slx 670 2rz 40/26. Roznicy odczuwalnej nie ma. Napis dynasys u mnie z kaseta xt 9 rz 11-34. Łancuch Campagnolo C9. Przednia zMieniarka Slx dyna 3x10

Wszystko pieknie dziala 2x9.

Xt a Slx 300 zl z kieszeni mniej.

Nie biadolic kupowac jezdzic. :-):-):-)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam. Ostatnio zakupilem korbe shimano slx fc-m660, pojawil sie problem gdy zaczynam mocniej pedalowac to lewe ramienie zaczyna sie odkrecac i wypada (nie posiadam korka do lewego ramienia). Co moze byc tego przyczyna? Prosze o szybka odpowiedz  :)

Napisano

A śruby przy osi masz prawidłowo dokręcone?? Korek jak to nazwałeś odpowiada tylko za kasowanie luzu.

Dodatkowo pod srubami powinna byc taka podkladka zabezpieczajaca przez wypadnieciem korby z osi - masz ja ?

Napisano

sruby mam dobrze zakrecone. chyba nie ;/

Dodatkowo pod srubami powinna byc taka podkladka zabezpieczajaca przez wypadnieciem korby z osi - masz ja 

Napisano

Witam.

Czy do korby SLX m 670 lepiej zakupić przednia zmieniarkę 3x10 czy jak cały mój zestaw obecnie zamontowany zakupić 3x9? Aby wszystko funkcjonowało bez szwanku i zgrzytów? Posiadam lewą manetkę SLX M660 na 3 rzędy

Proszę o Waszą odp.

Napisano

W podobnym temacie na temat hamulców Użytkownicy wypowiedzieli się podobnie, że nie warto dopłacać do XT, SLX nie różnią się znacząco.

Czyli Waszym zdaniem lepiej wziąć korbę SLX zamiast XT i zaoszczędzić 250-300 pln ? Mam na myśli jakość wykonania/awaryjność.

Napisano

No skoro ktoś gdzieś napisał, że tak jest, to po co wałkować temat kolejny raz ??  Gdyby się mylił to został by poprawiony.

Rozważ argumenty "za" i "przeciw" i zdecyduj... 

Napisano

2i regulaminu

Jestem amatorem i nie śledzę nowinek, po prostu jeżdżę i pewnie masz rację, tylko chcę złożyć rower i wszyscy polecają hamulce SLX zamiast droższych XT, podobnie z korbą.

O przerzutki nie pytałem ;-)

Zastanawiam się nad sensem XT, do kogo są adresowane ?

Tak sądzę z tego co czytałem i wywnioskowałem, że w działaniu są podobne do SLX, tylko wytrzymalsze ? Czy to po prostu dla prestiżu/szpanu , żeby mieć model o którym wszyscy wiedzą , że jest droższy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatnia kwestia natury estetycznej i składam zamówienie ;-)

Podoba mi się czarna korba ale mam dylemat, czy nie jest to srebrna malowana na czarno ?

Korba jest podatna na zarysowania/uderzenia gałęzi itp. i czy podczas użytkowania nie będzie tak, że spod spodu będzie widać srebrne zarysowania ?

Napisano

Grupy między sobą różnią się - ogólnie - masą komponentów (różnicie nie są, bo nie mogą być, wielkie), rodzajem użytych materiałów (trochę mniej lub więcej aluminium w sąsiadujących grupach), stylistyką oraz rodzajem technologii, która w pierwszym roku pojawienia się danej wersji grupy jest zazwyczaj w wyższej, potem zostaje przeniesiona do niższej. Xtr jest dla "profesjonalistów", deore, slx i xt dla bardziej zaawansowanych amatorów, grupy poniżej deore do rekreacyjnej jazdy. 

Z reguły najbardziej mierzalną wartością (niekoniecznie wyczuwalną w praktyce) jest różnica w masie komponentów oraz subiektywny odbiór wyglądu. 

Dosyć dawno temu jakościowo i trwałościowo najwyższe grupy S wyróżniały się na tle reszty osprzętu tej firmy, obecnie różnice są coraz bardziej dyskusyjne. Jeśli nazwa deore xt przemawia do Ciebie w jakiś magiczny sposób - kup.

Napisano

[...] Jeśli nazwa deore xt przemawia do Ciebie w jakiś magiczny sposób - kup.

Nie przemawia znaczek, początkowo wszystko poza korbą i hamulcami wybrałem w XT a korbę i hamulce SLX.

Początkowo liczyłem, że korba XT jest droższa 250-300 pln, hamulce ok. 300 pln to daje 550-600 pln oszczędności a to już spora kwota, jednak teraz przy wycenie Sprzedawca oferuje mi korbę XT 140 pln drożej, hamulce 245 pln niz SLX a to daje mi 385 pln oszczędności.

Zastanawiam się czy warto, bo jeżdżę głównie po lesie, dołkach, korzeniach, raczej ostro, żeby z jazdy była frajda, planuję wypad w góry, być może jak poukładam sobie pewne sprawy udział w zawodach, tak czysto amatorsko dla siebie, gdyż KPN już zjeździłem a jazda po szosie mnie nie interesuje ... chociaż w przyszłym sezonie planuję jeździć na rowerze do pracy.

Cały rower wychodzi mi pomiędzy 5300-5700 w zależności co wybiorę i dla mnie jest to sporo kasy, nie chcę później żałować, że mogłem mieć coś dobrego a zaoszczędziłem niewielką kwotę porównując do całości.

Napisano

Tyle, że... nie warto. Różnice są praktycznie żadne. No, może poza tym, że FC-M660 jest okropnie brzydka :P

Tak, jest okropna, dlatego też zdecydowałem się na XT przy różnicy 140 pln.

Teraz tylko dylemat mam z kolorem ,czy srebrne ramiona, czy czarne.

Czarne podobają mi się bardziej, tylko nie wiem czy są to srebrne malowane na czarno a jeśli tak to jak z trwałością farby.

• Mod Team
Napisano

Tyle, że... nie warto. Różnice są praktycznie żadne. No, może poza tym, że FC-M660 jest okropnie brzydka :P

Kwestia gustu. Dla mnie jedna z ładniejszych korb od Shimano :).

Czarne podobają mi się bardziej, tylko nie wiem czy są to srebrne malowane na czarno a jeśli tak to jak z trwałością farby.

Jak będziesz szurał butem po ramieniu korby farba szybko zejdzie i będzie bardzo nieestetycznie wyglądać. Dotyczy to każdej korby aż po XTRa, ale od SLXa w górę z trwałością farby/anody jest lepiej, a Deorkach, Alivio i niżej farba jest kiepskiej jakości i bardzo szybko się wyciera.

Napisano

Dziękuję za pomoc, wybrałem jednak XT czarną.

Obecnie mam w A6-ce korbę Truvativ w kolorze czarnym, oprócz jednej rysy jest ok, więc sądzę , że z tą nie będzie gorzej w tej kwestii.

Napisano

Też miałem dylemat z wyborem korby i zastanawiałem się czy wybrać SLX lub XT ostatecznie wybór padł na SLX 675. W głównej mierze kierowałem się dobrymi opiniami w prasie oraz tym, że co ulega najszybszemu zużyciu (kaseta, korba) biorę z SLX. Nie zawiodłem się. A różnicę w cenie między XT a SLX przeznaczyłem na dopłatę i manetki oraz przerzutki mam już z XT. Poniżej SLX nie patrzyłem a to dla tego że zębatek zamiennych u mnie w mieście nie mają do niższych grup niż SLX czy XT. I kupując warto o tym pamiętać, czy dostępne są łatwo zamienne zębatki. Jeśli chodzi o mityczną sztywność osi to nie przesadzałbym. Odkąd jeżdżę w zimie na trenażerze zauważyłem, że nie zginanie się osi przy mocnym deptaniu najczęściej jest odpowiedzialne za obcieranie blatu o wodzik przerzutki, a zginająca się (pracująca) rama. Jadąc na trenażerze i ostro depcząc można to wyraźnie zaobserwować. Kiedy wymieniłem ramę na taką trochę porządniejszą od razu było widać różnicę. Tak na marginesie już w manetkach SLX a XT widać różnicę w jakości zmian biegów. To tyle ode mnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...