Skocz do zawartości

[amortyzator] wymina rury sterowej w manitou Circus Expert + bezpieczeństwo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, posiadm amortyzator Manitou Circus Expert z uszkodzoną rurą sterową, niestety została tylko wyminan na nową ( nic nieda się zrobić ).

Moje pytanie brzmi czy jest to bezpieczne, i są jakieś serwisy w polsce które aktualnie taką wymianę mogą przeprowadzić ?

Napisano

Wymiana rury sterowej jest możliwa i nawet bezpieczna o ile zrobią to specjaliści. Gdzieś na allegro widziałem jak ktoś w Shermanie chyba domowymi metodami zmieniał rurę sterową (tak to wyglądało) :D też się da, ale po co. W sumie w fabryce też jakoś te rury osadzają i nic się nie dzieje.

Napisano

Kto powiedział ze uszkodzona rurę trzeba wyciskać ??

Można ją zdemontować bez naprężeń ... metoda mozolna, długotrwała i wymagająca precyzji ale się da ...

Obcinamy nadmiar rury pozostawiając jakieś 1 - 1,5 cm nad koronę robimy od wewnątrz 1 lub 2 przeciwległe wzdłużne nacięcia tak aby zebrać cały materiał rury sterowej nie naruszając korony potem wystarczy rurę ścisnąć lekko puknąć i reszta sama wypadnie bez naprężeń ...

Wprasowanie to też nie jest wielka filozofia ... ale trzeba mieć nową rurę ( to chyba największy problem), sprzęt do mrożenia oraz grzania i jak potrzeba to starczy prasa w warsztacie samochodowym .

Pozdro

Napisano

Jeśli producent zasadniczo nie przewiduje takiej wymiany to ja bym dał spokój.To może się nie opłacać: koszt wymiany plus nowy garnitur zębów... Mnie też ciekawi jak zepsułeś rurę sterową.Za krótko przyciąłeś ? :)

Napisano

już dużo osób się pyta jak to się stało ? poprostu zostałem zrobiony w ch*** na allegro, facet mi sprzedał amora ( mówiąc że sterówka jest lekko wygięta) jak go do domu dostałem to okazało się że facet starą rurę wywalił i domowym sposobem dał nową ( młotkiem uderzał, bo są lekkie rysy przy koronie ). Jak zamontowałem wyglądało okey ale po przejechaniu około 1 km powstały masakryczne luzy na sterach, a natomiast jak puszczałem kierownice to rower robił prawie salto :woot:, rower sam składałem na nowych częściach tylko ten amortyzator jest używany i dlatego wszystko wskazuje na zły montaż sterówy...

Napisano

Jeśli korona nadaje się do wymiany zawsze możesz zapolować na górne golenie z innego Circusa, lub z innego Manitou jeśli są modele o identycznej średnicy i długości górnych goleni (jako że nie znam się za bardzo na Maniotu kwestię tą pozostawiam do doprecyzowania przez bardziej wtajemniczonych).

Napisano

zadzwoniłem facet powiedział że zrobi to za 180 zł ( wymiana, rura i wysyłka ). Wymiana na rurę stalową z gwarancją pół roku. Opłaca się ??

Napisano

moim zdaniem strata pieniędzy.Jest duża szansa,że otwór w koronie jest uszkodzony.Może się okazać,że po jakimś złym lądowaniu lub niedolocie całość się rozleci.Poza tym o czym my tu dyskutujemy?O wymianie sterówki w widelcu do dirtu.Chłopaki ja was nie rozumiem ;)

Napisano

jutro wyślę zdjęcia korony i sami ocenicie natomiast facet powiedział że zawsze wszystko przez te pół roku naprawi a nawet w najgorszym przypadku kupi nowy amor

Napisano

Zęby, endoprotezy, rehabilitacja też obejmuje gwarancją ?

Powiem to tak ... jeżeli są ślady po nieprofesjonalnej ingerencji i już raz amor był w tym miejscu macany to ją osobiście bym odpuścił.

Na podstawie samego wyglądu trudno powiedzieć jakich metod co za tym idzie zniszczeń w strukturze korony dopuścił się poprzedni "mechanik".

Zdrowie jest najważniejsze.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

Napisano

Nie wiem jak czytacie temat, ale już to proponowałem. :P

W najgorszym przypadku kupi nowy amor? Nawet jeśli korona jest już uszkodzona więc może pęknąć nie z jego winy to jest gotów ponosić konsekwencje?:) Uczynny gość...

Napisano

Jeżeli sprzedający świadomie to sprzedał ,to przecież teraz tego nie przyjmie.Pozbył się problemu i tyle.

Ja osobiście bym odpuścił naprawę,bo już nawet przyjmując że ten co naprawia wykona ewentualną drugą naprawę w ramach gwarancji lub odda nowy amortyzator,tylko żeby było "komu" to naprawić lub oddać.

Niedługo minie rok,jak znajomy zginął na rowerze przez niewinny zakręt.

Piszę to dlatego że nawet niewinny upadek może się skończyć tragicznie.Nie ma takich pieniędzy oraz poniesionych kosztów żeby ryzykować zdrowie lub życie.

Napisano

no dobra to pomijając wymianę rury ? to gdzie i za ile można takie golenie kupić bo jak dzwoniłem do warszawki na Ursynowo to facet powiedział że wymieni na nowe za 400 zł ? albo nie lepiej by było rozebrać całego amora i sprzedać w częściach ?

Napisano

Tak jak pisałem, musisz polować na allegro, na forum itd. Trochę Ci pewnie to zajmie...

Nie próbowałeś walczyć ze sprzedawcą o zwrot/rekompensatę?

Napisano

Co do allegro to danek7902 napisał nie ma szans na zwrot, a w ogóle na nie moją korzyść facet powiedział żebym po za allegro kupił to będzie o 40 zł taniej ;C

a jak bym napisał mail do manitou, to by były jakieś szanse na takie golenie w dobrej cenie ? a spróbować dać golenie od innego amora ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...