Skocz do zawartości

[Napęd] i porady dla nowicjusza

Nowicjusz123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie chcę się z nikim ścigać, chodzi o tym, aby jechać, 15-20 km/h więcej.

Tego zmianą opon nie osiągniesz.

To przykładowe koło - tam faktycznie może być "błąd" w opisie odnośnie łożysk maszynowych,

Bo tutaj piasta o podobnym symbolu posiada łożyska kulkowe

http://pro-bike.pl/produkty/item_1345_piasta_tyl_ae_718rqr.html

Najlepiej upewnić się u sprzedawcy.

Napisano

Najpierw zdecyduj ile chcesz mieć zębatek z tyłu. I nadal nie wiem czy jesteś w stanie wymienić tylko piastę czy musisz kupić całe koło.

Napisano

No po zmianie samych opon z pewnością nie pojedzie 70km/h w sumie to wątpię że jak zmieni osprzęt napędowy też nie osiągnie takich prędkości ;) Rozumiem że chcesz mieć rower uniwersalny ale może pomyśl nad szosówką ;) Sorry ale z mtb szosy nie zrobisz :P

Ja nie rozumiem dlaczego niektórych tak boli, że są ludzie którzy kupują rower górski, bo taki im się najbardziej podoba, z zamiarem jazdy w większości po "asfalcie" czy "po bułki".

Po bułki 70 km/h :P coś w stylu kupujesz jeepa (ładnego ;)) żeby ścigać się z Ferrari i potem jedziesz do mechanika żeby wstawić V12 bo za wolny :P

Napisano

Najpierw zdecyduj ile chcesz mieć zębatek z tyłu...

To IMHO nie ma większego znaczenia.

Nawet jeśli teraz ma napęd 7-biegowy, to spokojnie może zakładać kasetę 8-rzędową.

Jeden bieg nie będzie obsługiwany tylko, a najważniejsze, aby poprawić zakres z 14 na 11 zębów.

A w przyszłości wystarczy upolować manetkę 8-biegową aby cieszyć się pełnym zakresem :D

Ja tak jeździłem jakiś czas, dopiero niedawno kupiłem za przyzwoite pieniądze nowe GripShifty SRAM Attack 8-speed,

i wymieniłem swoje stare GripShifty SRAM 7-speed.

No po zmianie samych opon z pewnością nie pojedzie 70km/h w sumie to wątpię że jak zmieni osprzęt napędowy też nie osiągnie takich prędkości ;) Rozumiem że chcesz mieć rower uniwersalny ale może pomyśl nad szosówką ;) Sorry ale z mtb szosy nie zrobisz :P

Kolego Druid, a kto to pisze o warunku osiągnięcia 70km/h???

Czy tez o przerabianiu MTB na szosówkę???

Poczytaj może czego autor potrzebuje, czego mu brak w obecnym napędzie i potem pomyśl... ;)

Wtedy może zauważysz propozycję zakupu szosówki za mocno nietrafną.

No i po zmianie opon IMHO nie pojedzie szybciej, a jeśli (bo deczko zwiększy się średnica) - to max. 5km/h z "ozrem".

Tak jak pisałem wcześniej

Zmiana opon zapewne poprawi dynamikę i zmniejszy opory toczenia,

ale nie spowoduje przyrostu prędkości maksymalych, a tego brakuje autorowi.

Napisałem również wcześniej...

IMHO zmiana opon na sliki niewiele tu wniesie - sam przerabiałem temat, tyle że w crossie.

Przy kasecie 11-28 i korbie 42/34/24 brakowało mi biegów "na prostej"

i można się było "zakadencjować" na śmierć czasami.

Dopiero wymiana korby z 42/34/24 na 48/36/26 przyniosła oczekiwaną poprawę.

...więc wiem o czym piszę, i jak widzisz nie "filozuję", tylko opisuję własne doświadczenia.

No i nie widzę niczego złego w zakładaniu korby 48/38/28 do roweru MTB jeśli ktoś ma taką potrzebę ;)

"Wolnoć Tomku,

W swoim domku..."

Po bułki 70 km/h :P coś w stylu kupujesz jeepa (ładnego ;)) żeby ścigać się z Ferrari i potem jedziesz do mechanika żeby wstawić V12 bo za wolny :P

A co w tym złego, jak ktoś ma takie "hobby" - do "maluchów" nie takie wynalazki wstawiano upup.gif

Napisano
Poczytaj może czego autor potrzebuje, czego mu brak w obecnym napędzie i potem pomyśl...

Kolega wspomniał że chce zwiększyć osiągi o 15-20km/h od prędkości 45km/h czyli zbliżamy sie do pułapu 70km/h ...

Po drugie nie stwierdziłem że źle koledze pomagasz... Twoje pomysły są trafne ale wybacz mtb to nie wyścigówka.

Ale masz racje: "Wolnoć Tomku,

W swoim domku..."

Napisano

Kolega wspomniał że chce zwiększyć osiągi o 15-20km/h od prędkości 45km/h czyli zbliżamy sie do pułapu 70km/h ...

To nie jest niemożliwe ;)

Po drugie nie stwierdziłem że źle koledze pomagasz... Twoje pomysły są trafne ale wybacz mtb to nie wyścigówka.

Spoko - podobne teksty słyszałem, kiedy ogłosiłem się tutaj z zamiarem wymiany mojej korby.

Wtedy miałem dylemat z największym blatem - 44 czy 48.

Czy wystarczy mi skok o dwa zęby, czy może lepiej o 6 i mieć tzw. zapas/rezerwę, niż znów jakiś niedosyt.

Omal mnie wtedy nie zlinczowano przedstawiając nawet matematyczne "dowody" na to,

że to nie ma najmniejszego sensu a tym bardziej w crossie z kołami 28".

Ja jeżdżę na rowerze "od dziecka", a na tym konkretnym modelu dobrze ponad 15 lat,

więc wiem czego mi brakuje i jakie mam potrzeby, ale zawsze znajdą się "znafcy" którzy wiedzą lepiej.

Wiesz teoria sobie, a najzwyklejsze spostrzeżenia zwykłego użytkownika,

czy też jego potrzeby lub nawet fantazje... sobie.

I najczęściej nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Finalnie zakupiłem i założyłem 48/36/26 i nie żałuję, ponieważ po wielu kilometrach

zrobionych na tym zestawie, uważam że przy 44 było by za bardzo "na styk".

• Mod Team
Napisano

Panowie panowie panowie ... napisał człek co nic widać nie wie a wy si zaczynacie kłócić ( jak zwykle) i wystraszycie chłopaka zamknie sie w sobie i jeszcze krzywdę sobie zrobi ... :P podać najtansze wyjście z sytuacji, i kila opcji. a nie sie po sarmacku jak to widzę ...

Napisano

Ogólnie kolega musi zwiększyć ilość zębów na korbie (z 42 na np 44), następnie zmniejszyć ilość na kasecie( zmienić trzeba piastę z systemu wolnobieg na kasete) ;) i może te opony na mniej agresywny bieżnik :P Ogólnie trzeba by kupić tylną piastę, kasetę, korbę i chyba manetkę.

Napisano

Manetka może na razie zostać 7-biegów jak nie ma kasy.

Skupić się na zestawie koło pod kasetę, kaseta, łańcuch i korba.

Można kupić samą piastę i oddać koło do przeplotu, ale czy to będzie dużo taniej niż nowe???

Koło już wcześniej podałem, korba też już była.

Koła - można sobie myknąć komplet aby były jednakowe...

Koła 26 Mach1 Exe Novatec 751 802 na kasetę 8,9s (2923528827) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a stary komplet sprzedać.

Kaseta jakaś Alivio 8-rzędów w zupełności powinna wystarczyć.

Łańcuch - propozycje też już były.

Napisano

A może Autor wątku powinien się zastanowić, czy faktycznie ma za wolny napęd. Te ponad 40km/h to wcale nie jest mało jak na górala. Nie wyobrażam sobie aby ktoś bez większego doświadczenia utrzymywał prędkość ponad 30km/h przez 20km po płaskim asfalcie na mtb. To, że osiągnąłeś taką prędkość to spoko, ja osobiście bez problemów dochodzę do 55km/h i więcej, ale ile jestem w stanie przejechać z taką prędkością? Najwyżej kilkaset metrów w realiach miejskich. A na prostej drodze po za miastem to musi być dobrze z górki aby jechać z takimi prędkościami. A wtedy to nawet pedałować nie trzeba. Na dobrej szosie takie prędkości, ponad 40, są poza zasięgiem tych co nie trenują, a co dopiero nowicjusz na kiepskim góralu. Tyle ode mnie i proponuję czasem pmyślec nad tym co ludzie wypisują.

A jeśli już coś zmieniać to najlepiej koło. Dobrać lżejszą obręcz aby masa rotująca była lżejsza. Przy okazji zamiana piasty z wolnobiegiem na piastę z bębenkiem i kasetą np: 28-11, to chyba jakieś Alivio za 30pare zeta i już. A wstawianie opon bardziej szosowych do mtb to jakaś profanacja. Jak nie masz napędu i pary w łydzie to opony i tak za wiele nie pomogą a wygląda to co najmniej paskudnie.

I spokojnie się w budżecie zamkniesz i jeszcze coś powinno zostać.

Możesz dodatkowo zmienić mostek na bardziej pochylony. To Ci da bardziej opływową pozycje i lepsze przyłożenie siły do pedałowania.

Napisano

Być może mu brakuje tych przełożeń co jest odczuwane. Co do zakładanych prędkości to są mało realne na dłuższą metę więc być może ma źle ustawiony licznik.

W kwestii MTB a bardziej szosowe opony to zakładając np. sztywny wideł nadal nie kumam co jest profanacją? Jak można twierdzić, że założenie np. 1,75 cala nic nie da w porównaniu z dajmy na to 2,0 czy 2,1 cala. Średnia prędkość wzrośnie dajmy na to o 4/5 km. Na krótki dystans to nic ale na więcej to zawsze coś.

Napisano

A może Autor wątku powinien się zastanowić, czy faktycznie ma za wolny napęd. Te ponad 40km/h to wcale nie jest mało jak na górala...

Tylko nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że dla niektórych to jest spora różnica jechać te 40km/h*

młynkując nogami na granicy wytrzymałości i nie mieć już ani jednego biegu więcej,

a utrzymywać taką prędkość spokojnie pedałując mając jeszcze jakiś zapas który daje złudzenie,

że w razie potrzeby można będzie pocisnąć nawet i 60-70km/h*.

Pozwolisz, że resztę Twoich wywodów i teorii skromnie pominę milczeniem.

* - Wartości przytoczone w poście są wzięte z sufitu i mogą ale nie muszą odnosić się do rzeczywistości, a mają jedynie za zadanie zobrazować proces psychologiczny zachodzący w głowie rowerzysty podczas jazdy.

Wracając do tematu i podsumowując:

zestaw kół - 220zł

Koła 26 Mach1 Exe Novatec 751 802 na kasetę 8,9s (2923528827) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jedno koło bez kasety - 115zł

KOŁO TYŁ 26 MASZYNOWE KASETA (NAK.MA. SZPR. CZAR.) (2928853567) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kaseta CS-HG51 8-rzędów - 55zł

Kaseta SHIMANO ALIVIO CS HG51 8 rzędowa imp-rowery (2919759217) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jadno koło z kasetą CS-HG51 8-rzędów - 160zł

Koło tył 26 łożyska maszynowe + kaseta hg-51 8-sp (2934260939) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

korba Alivio 48/38/28 kwadrat - 118zł

Korba Shimano Alivio FC-M411 48x38x28 srebrna (2920387772) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

korba Alivio 48/36/26 octalink - 181zł

Mech. korb. Alivio AFCM4318C866CAS 170 mm 48x36x26 (2927863453) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

łańcuch

HG-50 - 41zł

Łańcuch SHIMANO HG50 (2938116421) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

HG-70 - 55zł

SHIMANO CN-HG70 DEORE LX ŁAŃCUCH 6/7/8 rz. RT (2887148652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Connex 800 - 45zł

łańcuch WIPPERMANN CONNEX 800 wyprzedaż!!! (2938147765) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ceny zawierają najniższy koszt przesyłki.

Jakieś inne oferty/propozycje???

Napisano
Pozwolisz, że resztę Twoich wywodów i teorii skromnie pominę milczeniem.

Nie wiem co Tobie chodzi. Widzę, że zwyczajnie lubisz się czepiać, ot tak dla zasady.

Być może mu brakuje tych przełożeń co jest odczuwane. Co do zakładanych prędkości to są mało realne na dłuższą metę więc być może ma źle ustawiony licznik. W kwestii MTB a bardziej szosowe opony to zakładając np. sztywny wideł nadal nie kumam co jest profanacją? Jak można twierdzić, że założenie np. 1,75 cala nic nie da w porównaniu z dajmy na to 2,0 czy 2,1 cala. Średnia prędkość wzrośnie dajmy na to o 4/5 km. Na krótki dystans to nic ale na więcej to zawsze coś.

Nie twierdzę, że nie ma różnicy w rozmiarze opon. Oczywiście, że jest i to nawet zauważalna. Ale węższa opona da nam tylko mniejsze opory toczenia a nie zysk na prędkości maksymalnej. Rower będzie sie lepiej rozpędzał i łatwiej utrzymać wyższa prędkość na dłuższym dystansie. Czy o 5km/h? Ja nie byłbym takim optymistą, ale różnie bywa. Jedynie dołożenie zębów da zysk w postaci wyższej prędkości maksymalnej.

Napisano

Znów się temat rozjechał ;) a tak z ciekawości czy mniejsze opory toczenia = wyższej prędkości maksymalnej chociażby o 2km/h? :P

Napisano

@Druid - komu się rozjeżdża, temu się rozjeżdża ;)

Jak ktoś nie potrafi nic sensownie doradzić to pierdóły pisze, byle tylko coś napisać i posta nabić.

Wracając do tematu...

Najbardziej wypasiony i optymalny zestaw

- komplet 2 kół,

- kaseta HG-51,

- korba Alivio kwadrat,

- łańcuch HG-50

wychodzi 434zł

w przypadku korby octalink wzrost kosztów o ok. 50zł.

Jest szansa, że odzyskasz ok. 50 zł ze sprzedaży starych kół z wolnobiegiem i może parę złociszy za korbę.

No, kolego Nowicjusz123, i jak to dla Ciebie wygląda???

Napisano
Znów się temat rozjechał a tak z ciekawości czy mniejsze opory toczenia = wyższej prędkości maksymalnej chociażby o 2km/h?

Szansa jest, ale jak Ci zębów w napędzie zabraknie to niższe opory toczenia niewiele pomogą. to jest oczywiste. Jak w samochodzie: V-max zależy w dużej mierze od ilości KM a nie od opon.

Najbardziej wypasiony i optymalny zestaw - komlet 2 kół, - kaseta HG-51, - korba Alivio kwadrat, - łańcuch HG-50 wychodzi 334zł

I to chyba byłby konkret wieńczący to dzieło :thumbsup:

Napisano

Wcześniej machnąłem się o stówkę - już poprawione.

Następny set

- jedno koło na maszynach - 115zł,

- korba j/w - 118zł,

- kaseta j/w - 55zł,

- łańcuch j/w - 41zł,

w sumie - 329zł ;)

Reszta j/w.

Ten zestaw "koło z kasetą w komplecie" jest tylko o 10zł tańszy od powyższego,

a nie ma pewności czy tam są maszynówki więc IMHO szkoda zachodu.

Napisano

Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie ;) jak mi zębów zabraknie to wtedy będę miał oponki które mają mniejsze opory toczenia :P polecam przejechać się na oponach z kostką i na slickach(nie wspominając o szerokości opony). Ja nie twierdze że będziesz 20km/h szybciej jechał ale stwierdzam fakt że to też ma wpływ na prędkość ;)

Napisano
Ja nie twierdze że będziesz 20km/h szybciej jechał ale stwierdzam fakt że to też ma wpływ na prędkość

Ma wpływ na utrzymanie wyższej prędkości. Mniej się męczysz przez mniejsze opory toczenia. Dzięki temu przejedziesz dany dystans w krótszym czasie.

I jak założysz nowy napęd i nowe oponki to wtedy będzie miało to sens. Napęd pozwoli na uzyskiwanie wyższych prędkości a opony ułatwią utrzymanie tych prędkości na danym dystansie.

Też jeździłem na kilku napędach i kilku oponach, więc nikt mnie nie musi do niczego przekonywać. Cyfra w moim nicku nie oznacza daty moich urodzin a mojego roweru. Ja jestem znacznie, znacznie starszy :)

Napisano

Nie wiem, po co się "pstrykacie " o opony, skoro autor wyraźnie zaznaczył...

Co do opon, to nie zamierzam ich zmieniać. Jeżdżę po asfalcie i po gołej, śliskiej ziemi, a te sprawdzają sie znakomicie :)

Napisano
Ma wpływ na utrzymanie wyższej prędkości. Mniej się męczysz przez mniejsze opory toczenia. Dzięki temu przejedziesz dany dystans w krótszym czasie.

Jeśli ma wpływ na utrzymanie to i na wyższą prędkość... Ty wiesz swoje ja swoje ;) Koniec OT!! Kolega dziobolek podał przykład co trzeba zmienić.

Napisano

Utrzymanie prędkości a wyższa prędkość i jej osiąganie to są dwie różne rzeczy, jeśli już tak bardzo cisnąć tą kwestię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...