Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna]SRAM 3.0, problem z wymianą kółeczek

Dundersztyc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam tylną przerzutkę ( tzn. konik ) SRAM 3.0 .

Po dzisiejszym wypadzie do lasu zauważyłem, że dolne kółeczko oberwało się, i wieniec z ząbkami

goni luźno.

Naturalnie kółeczko klasyfikuje się do wymiany, tylko problem polega na tym,

że Ono jest zanitowane jakby, nie można go wykręcić.

Ktoś na pewno borykał się z tym, bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.!

Napisano

Wygląda to na to, że jest nierozbieralne. Możesz kupić kółeczko z śrubką, ale nie przykręcisz tego, bo nie ma gwintu pewnie od strony koła. Jakbyś zastosował jakiś dłuższy zamiennik to z drugiej strony musiałbyś dać śrubkę. Wystawałoby to i nie mógłbyś obsługiwać 2-3 największych zębatek z tyłu. W dodatku wyglądałoby to śmiesznie. Po mojemu trzeba kupić przerzutkę, bo inaczej tego nie wyleczysz.

Napisano

No właśnie nie wiem, w google szukałem, ludzie miewali podobne problemy ale nigdy nie ma rozwiązania.

Jutro po pracy udam się do znajomego gościa, który serwisuje rowery, może coś mi poradzi na to.

Zastanawia mnie natomiast to, że górne kółeczko jest metalowe, w znakomitej kondycji, a dolne jest ( było ) plastikowe żółte. Możliwe, że w serii tak wyszło, czy może już ktoś tam coś wymieniał. ?

• Mod Team
Napisano

Panowie a co to nie można dać śrubki podkładki i nakrętki ? Na upartego to i blaszkę by nagwintował i też by było. X5 pędzie pasowało.

Napisano

Wygląda to na to, że jest nierozbieralne. Możesz kupić kółeczko z śrubką, ale nie przykręcisz tego, bo nie ma gwintu pewnie od strony koła. Jakbyś zastosował jakiś dłuższy zamiennik to z drugiej strony musiałbyś dać śrubkę. Wystawałoby to i nie mógłbyś obsługiwać 2-3 największych zębatek z tyłu. W dodatku wyglądałoby to śmiesznie. Po mojemu trzeba kupić przerzutkę, bo inaczej tego nie wyleczysz.

Przeswit przy dolnym koleczku przerzutki wynosi sporo, nie widze najmniejszego problemu by zrobic przelotowy otwor i skrecic to na srubke i nakretke, wystajacy koniec srubki poza nakretke ewentualnie spilowac.

Stare modele shimano mialy normalna srube z lbem szesciokatnym - nie bylo w tym (raczej) nic smiesznego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...