Użytkownik rzymo dnia 21 styczeń 2012 - 19:26 napisał
[tuning] przeróbka piasty shimano HB-M475 na łożyska maszynowe
Napisano 22 styczeń 2012 - 01:27
Rowery
Napisano 22 styczeń 2012 - 01:53
Napisano 22 styczeń 2012 - 07:54
Użytkownik tobo dnia 21 styczeń 2012 - 22:47 napisał
A, co do bieżni (rozumiem, że chodzi tu o
Użytkownik durnykot edytował ten post 23 styczeń 2012 - 13:44
Ortografia
Napisano 22 styczeń 2012 - 20:44
Użytkownik tobo dnia 22 styczeń 2012 - 01:53 napisał
No i oczywiście bieżnia ma znacznie większą powierzchnię roboczą niż konus.
Napisano 23 styczeń 2012 - 00:30
Rowery
Napisano 23 styczeń 2012 - 07:18
Napisano 23 styczeń 2012 - 08:51
kasperek - osadzenie łożysk głębiej w piaście to zły pomysł. Łożyska powinny znajdować się jak najbliżej mocowania osi do widelca, dzięki czemu oś jest mniej narażona na zginanie i pęknięcie.
Napisano 23 styczeń 2012 - 14:36
Napisano 24 styczeń 2012 - 18:43
Użytkownik dawid dnia 23 styczeń 2012 - 14:41 napisał
Napisano 07 marzec 2012 - 12:03
Jak i w czym siedzą łożyska po stronie zewnętrzej, co zrobiłeś z korpusem piasty?
Czy uważasz że wbicie łożysk na gwintowaną ośkę i dolepienie klejem epoxy gwarantuje wymaganą dla piast szczelnośc, trwałość, ciasny spasowany wymiar i brak oczywistych luzów (nie na kulkach i biezniach wewnątrz łożyska ale na jego osadzeniu) ???
Nie chce być złym prorokiem ale mam wrażenie że całośc nad wyraz szybko złapie luzy i się po prostu rozleci..
Nie wiem co o tym sądzić. Idea jest szlachetna i pomysł OK tylko wykonanie budzi moje wątpliwości - tzn. nie zrobiłbym tego akurat tak.
I jeszcze jedno skąd masz gwarancję że takie dosyć prymitywne szlifowanie - wspominasz o papierze sciernym, nożu itd - gwarantuje ci zachowanie osi całości zestawu, prostopadłej do widelca?? Mam wrażenie że wbijając łożyska na gwint i obcinając korpus piasty by wpasować w nią maszynówki mogłeś pożegnać się z zachowaniem podstawowych wymiarów, kątów ułożenia osi względem ramy i widelca
Napisano 18 marzec 2012 - 10:06
Lepszym rozwiązaniem było by wytoczenie osi z gwintem na końcach albo zakup osi 10 mm na szybkozamykacz. Chyba novatec miał coś takiego i kosztowało około 35zł.
Napisano 24 marzec 2012 - 15:38
Na Boga, przecież to jest absolutna podstawa - chyba po to się wziąłeś by mieć satysfakcję i dobrą robotę na 5000 czy 10000 km a nie pieprzyć sie z tym częściej niż z konusami Shimano
Ty z tego co pamiętam przytwierdziłeś wewnętrzną "przylgnię" łozyska 6000 do gwintowanej ośki za pomocą kleju epoxy - powodzenia życzę ale nie wróży to dobrze... tym bardziej że jakimś quick-fix em.
Żeby nie było - idea twoja jest szlachetna i generalnie jestem bardzo na tak twemu przedsięwzięciu ale specjalnie po twoim poście przyglądałem się w garażu kilku rozbabranym piastom po konusach, z łożyskami 6000 w drugiej łapce i ...... żeby to zrobić i ZROBIĆ TO DOBRZE trzeba chyba inaczej. Jestem far far away od wciskania łożyska na gwint ośki (wchodzi dość luźno jak pamiętam) i przytwierdzania go dwuskładnikiem epoksydowym, cóż to jest za mocowanie dla łożyska, skąd pewność co do kąta względem ośki? Klej szybko się wykruszy od działających sił i tarcia a wtedy całe toczenie koła spocznie na huśtających sie łożyskach - qźwa oby moja przestroga była szybsza niż wybicie sobie zebów na takim paździerzu
Będzie jaśniej w tej sprawie jak dodasz Ile masz na razie przebiegu, w jakich warunkach i czy masz już jakieś poprzeczne/ wzdłużne luzy na tym kole, nawet te bardzo minimalne? Tylko weź to sprawdź pancernie i mów nam tu prawdę a nie ściemniaj żeby ładnie wyglądało
Użytkownik descanting edytował ten post 24 marzec 2012 - 15:41
Napisano 24 marzec 2012 - 16:13
Napisano 24 marzec 2012 - 16:39
Użytkownik javman dnia 24 marzec 2012 - 16:13 napisał
http://w726.wrzuta.p...Jx/bearingissue
LEWY: maszynowa piasta, ośka i łożysko. Przy nówkach i ciasnym spasowaniu, praktycznie podparta w jednym miejscu ośka już nie pracuje, kąty są idealnie zachowane, bieżnie i kulki łożyska mają takie warunki pracy jakie lubią. Już nie wspomnę o stabilności gdy siedzi tak w nowych 2 lub 4 łożyskach
PRAWY: Czyli temat z topica. Ośka gwintowana po konusach, piasta też i łożysko maszynowe. Wszystko tam lata, osadzenie w piaście nieznane (tzn. domyślam sie że RaiderX wyciął zwężenie i wbił łożysko głębiej) i wynika, że jedynym elementem stabilizującym jest klej epoxydowy między gwintem ośki a łożyskiem
ja bym na tym nie pojechał dla własnego zdrowia
Użytkownik descanting edytował ten post 24 marzec 2012 - 16:46
Napisano 26 marzec 2012 - 18:36
Z klejem pomiędzy osią a wewnętrzym pierściemiem łożyska nic się nie dzieje. Zapewne nidy nie miałeś doczynienia z takim klejem i nie wierzysz w jego wytrzymałość. Przebieg około 800 km w ogólnie suchych warunkach i brak luzów.
Tak jak już pisałem lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pełnej osi.
Życzę powodzenia w zastosowaniu wypisywanych przez ciebie teorii w praktyce.
Napisano 27 marzec 2012 - 11:11
Użytkownik RaiderX dnia 26 marzec 2012 - 18:36 napisał
Tak jak już pisałem lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pełnej osi.
Życzę powodzenia w zastosowaniu wypisywanych przez ciebie teorii w praktyce.
logiczna pomyłka - to nie ja cokolwiek stosuję tylko ty a ja staram się to w miare dogłębnie ocenić bo mnie to zaintrygowało.
Gładka ośka, jasne ale wtedy dochodzimy już po prostu do fabrycznej piasty pod maszynówki. Bo jak gładka ośka to po co ciąć i kombinowac z wbiciem maszynówek w miskę po piaście na konusach i kulkach???
Z klejem się mylisz: miałem wielokrotnie do czynienia i nie spełni on twoich oczekiwań, przekonasz się szybko. Stal to stal a żywica epoxydowa to zupełnie inna bajka...
Napisano 09 maj 2012 - 14:33