pierotez Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Zakresy 2-4, 6-12, większe nie wiem jeszcze jakie. Marka Jonnesway bo sprawdzone, serwis, odpowiednia wielkość wajchy 🙂 Nie polecacie jakiś tam proxxonow 4-400 bo, no właśnie.. 😉 Bity bo śrubek stalowych z kulką (Hex plus?) i do aluminiowych dokładnych bez kulki! 1. Kiedyś widziałem jonneswaye 2-6 lub 2-8 ale teraz nie widzę. Skalibrowany byłby na 2nm bo zawsze przekręce np. przy koszykach 😬 2. Drugi do sztyc, mostków, kier, siodełek. Myślę że 6-8 ale widziałem też ponad 12nm. Skalibrowany byłby przy 6nm. 3. To duża wajcha do (koła, kasety?). Może i kółko w aucie bym sprawdził po wolkanizacji. 4. Sklep który nie załatwi bezproblemowo serwis, kalibrację w/go mojego widzimisie przede wszystkim przy 2 pierwszych! Teraz wy, polećcie co nie co 🤗 No niedługo koniec sezonu a chęci zrób to sam dużo. 1 Cytuj
pecio Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) A ja polecam Proxxona. Po kupnie są sprawdzane . To mój zestawik rowerowy - od 1 do 100 " niutków " . Samochodowe mam do 500. Edytowane 17 godzin temu przez pecio 2 Cytuj
cervandes Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Post to bełkot. Pisz jak człowiek, zrozumiale, bo takie ględzenie to brak szacunku do czytających. Również polecam Proxxona i przy 4 kluczach dynamometrycznych 3 z nich to u mnie właśnie one. Czwarty to typowo rowerowy PRO 2-15Nm który polecam za biżuteryjne wykonanie. Słodziak taki. Posiadanie dwóch różnych kluczy dla zakresu 2Nm bo koszyki na bidon i potem 6-8Nm bo sztyce i kierownice to jakieś kuriozum. A skoro jest ochota na zrób to sam, to naucz się sprawdzać samodzielnie kalibrację wagą. Przecież to żadne rockiet science, długość ramienia i waga do ryb, krótkie obliczenie i możesz kalibrować klucze po każdym użyciu. 4 Cytuj
pecio Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Dokładnie jak @cervandes pisze , klucz na szybkiego można sprawdzić wagą do ryb/ bagażu. Potem proste obliczenia i voila. https://www.youtube.com/watch?v=PsVTy4CckNU 1 Cytuj
pierotez Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu To tak trudno polecić jeden 2-10Nm bo mniej nie widzę i drugi który kierę i sztycę ogarnie? 😄 O bity nawet nie pytam bo ogólnie nie jest takie proste polecić. 2 godziny temu, pecio napisał: A ja polecam Proxxona. Po kupnie są sprawdzane . To mój zestawik rowerowy - od 1 do 100 " niutków " . Samochodowe mam do 500. O! o! o! Widzę panie 4 rękojeści a więc jest spory zakres i sporo szpeju. Ciekawym gdzie takie cudo dostać 🙂 Nie czepiam się proxxona, tylko dużej wajchy stylu wszystkow jednym. Cytuj
pecio Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @pierotez Generalnie sztycę i kierę kręcisz 5 niutkami ( karbon tak dla przykładu) . Do tego wystarczy jeden jedyny klucz nawet ze stałym momentem . A Proxxona kupisz wszędzie, zobacz na katalog a tam który zakres najbardziej będzie Tobie pasował . Oczywiście "gniazdo " 1/4 cala . Nasadki imbusowe też kup Proxxona . Są bardzo trwałe . 1 Cytuj
pierotez Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, cervandes napisał: Posiadanie dwóch różnych kluczy dla zakresu 2Nm bo koszyki na bidon i potem 6-8Nm bo sztyce i kierownice to jakieś kuriozum. Teraz kuriozum, kiedyś inaczej pisaliście. Ja bałbym się dokręcać 1,5-2 kluczem skalibrowanym na 6-8. Przekręcone gwinty przy koszykach już widziałem. Edyta. Co do sklepu kiedyś często linki widywałem do dynamometryczne.pl 🙄 6 minut temu, pecio napisał: @pierotez Proxxona kupisz wszędzie, zobacz na katalog a tam który zakres najbardziej będzie Tobie pasował . Oczywiście "gniazdo " 1/4 cala . Nasadki imbusowe też kup Proxxona . Są bardzo trwałe . Wiem, wiem. Te 2 to moja fanaberia. OK! Jak proxxona ok to biorę 🤗 bo bity i wery chciałem szukać Edytowane 14 godzin temu przez pierotez Cytuj
cervandes Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Mam też troszkę narzędzi Wery, Wihy - bez różnicy czym robisz, jakość taka sama. Wera zdecydowanie by wygrała w konkursie na najładniejsze... Dlatego też połowa forum posiada w swoich warsztatach imbusy Hex Plus - zwane kredkami. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Ja mam Jonnesway 2-10 i 10-50 z tego co pamiętam. Teraz kupiłbym Jonnesway 2-10 w wersji mini, bo ten standardowy jest nieco za duży na grzebanie przy rowerze. Ważne żeby ten 10-50 miał opcję dokręcania lewych i prawych gwintów, bo bez tego dokręcisz sobie jeden pedał i jedną miskę suportu. Po co dokręcać koszyki na bidon kluczem dynamometrycznym? Sam dokręcam prawie wszystko kluczem, ale nie ma sensu żeby go używać przy koszykach na bidon, uchwytach, klamkach czy manetkach MTB. 1 Cytuj
pierotez Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowane) Ciekawe czy znalazłbym jonesswaya od 5. Tak już widzę 4-20, 4,5-25, 5-30. Coś wybiorę. Myślisz że te mini byłyby odpowiednie do rowerów? Zwykłe widzę 32 - 37 cm 🙂 Edytowane 10 godzin temu przez pierotez Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu A po co Ci od 5? Od 2 do 10 oblecisz wszystkie śruby. 10-50 to już kaseta, pedały, centerlock, suport. Standardowe też są odpowiednie, natomiast w niektórych miejscach wersja kompaktowa by się sprawdziła lepiej. 1 Cytuj
pierotez Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Wiesz, w małych momentach lepiej operować małym kluczem a w wyższych trochę większym. Ale faktycznie do kaset, pedałów, centerlock, suport też by się przydało. Nie pamiętam czy zacisk siodła nie ma więcej niż 10. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu na pewno nie ma więcej. Około 5Nm to standardowa wartość. Moment to moment, bardziej chodzi o to, że dużym kluczem ciężko dokręca się chociażby mostek w rowerze z barankiem. Zakres ruchu jest mocno ograniczony. 1 Cytuj
pierotez Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowane) To przekręciłem na bank wymieniając prologa na ryeta ultraligct. Kręcę, opór średni cały czas a tu raptem uślizg i poszło 😄 A więc można mnie krytykować ale dynamometryczny musi być. Wymieniałem łożyska w szosie z pomocą kolegi który sam wszystko robi od 40 lat i bez klucza dynamometrycznego. Może i ja kiedyś wszystko sam zrobię 🙂 Do cięższych rzeczy ten 10-60 czy taki 6-30 wystarczy? Bardziej chodzi mi o budowę niż o zakres. Edytowane 8 godzin temu przez pierotez Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi