lesku10 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Witam, jestem posiadaczem 11 rzędowego napędu SLX - zarówno kasety, korby jak i łańcuchów. Jeżdżę na 3 łańcuchy - wymieniam co 400km. Regularnie smaruje. Teren różny (tak góry jak i piachy). Jestem niestety dość ciężki (115kg). No i po tej krótkiej charakterystyce przechodzę do meritum. Otóż po 300 km każdy z łańcuchów zaczynał być głośny. Po pierwszej podmiance łańcuch wskazuje prawie na 0.5 wyciągnięcia (czyli około 500km). Sam napęd ma około 1300 km. Czy takie wyciągnięcie jest możliwe i czy wpływa ono na hałas wydobywany z napędu? Czy waga rowerzysty istotnie wpływa na wyciągnięcie łańcucha? No i w końcu czy łańcuchy SLX faktycznie są tak słabe? Cytuj
Mihau_ Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Cytat Po pierwszej podmiance łańcuch wskazuje prawie na 0.5 wyciągnięcia (czyli około 500km). To następnym razem zmierz sobie nowy łańcuch przed założeniem, sprawa się wyjaśni. Cytuj
lesku10 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu A na pozostałe kwestie jest Pan w stanie jakoś odpowiedzieć? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 godzin temu Mod Team Napisano 14 godzin temu Niektórzy twierdzą, że niższy w hierarchii Deore jest lepszy. Jak się jeździ po górach, a do tego ma ciężką nogę + tendencje do siłowej jazdy na płaskim, to i zużycie napędu jest większe. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Blat i zębatki dopasowują się do łańcucha i założenie kolejnego powoduje że przez kilkaset km będzie się dopasowywał (razem z zębatkami). W praktyce przy podmianach zawsze napęd będzie już głośniejszy bo jak się w koncu ułoży to przypada dystans kolejnej podmiany. U mnie jest to słyszalne przy micniejszym deptaniu. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Mam w endurówce 11-kę z kasetą SLX'a i łańcuchem XT. Nie robię żadnych rotacji tylko do zgonu kasety. Zasadniczo używam najwięcej największej zębatki, kolejnej i dość rzadko następnych na tyle by uznać, że się zużywają. Płaskie klimaty po prostu. Kaseta wytrzymuje z 2,5 tys km w tym sensie, że największa zębatka już zalicza zgon a reszta stan dobry i bardzo dobry. 1300 km przy rotacji to przecież praktycznie nowy napęd. Może masz coś źle przy przerzutce ustawione i dlatego jest nieco głośniej. Waga ma marginalne znaczenie a jak cokolwiek to siła. Mi napęd szybciej po schudnięciu nie schodzi bo mniej warzę tylko dlatego, że więcej robię z korby pod górę. Edytowane 13 godzin temu przez Tyfon79 1 Cytuj
lesku10 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Dzięki za wszystkie rady. Odkryłem, że mam luzy w pedałach zatrzaskowych. Muszę je rozebrać i na nowo skręcić. Może to rozwiąże problem. Cytuj
itr Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Luzy w pedałach w żaden sposób nie generują hałasu podobnego do pracy łańcucha.... także tam niewiadomo dalej.... podstawowe pytanie czy nasmarowanie łańcucha wycisza napęd? Czy to jest jazda na wosku nakładanym pi kropelce z buteleczki jak Sqiurt? Moje zajechane napędy nie terkotały, a skakały z czasem... nowy łańcuch - czy zmieniony jak napisał wcześniej kolega też się może układać, ale hałas po 300 km od podmiany nie wiem nie znam się ... terkotać może coś na kółkach przerzutki na zagiętym lekko haku , albo ramka przedniej przerzutki kiedy mocno gnie się korbę.... warto sprawdzić czy hałas jest ciągle czy ma podjazdach, czy sprintach, albo dokręcaniu z górki, na dole, czy na górze kasety... no i opisać rodzaj hałasu czy chodzi o wibracje terkot czy coś innego. Cytuj
chester_jds Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 godzin temu, lesku10 napisał: Po pierwszej podmiance łańcuch wskazuje prawie na 0.5 wyciągnięcia (czyli około 500km). Sam napęd ma około 1300 km. Czy takie wyciągnięcie jest możliwe i czy wpływa ono na hałas wydobywany z napędu? 0,5% wyciągnięcia po 500 km? 0,5% to wartość w jedenastorzedowym napędzie kwalifikująca do wymiany i modlitwy by zębatki przyjęły nowy. Ale takie coś po 500 km? Niemożliwe. Zły pomiar. Nie wierzę. Albo łańcuch z plasteliny. Cytuj
Dokumosa Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu Przy podmianach łańcucha to dźwięk raczej zbliżony do trzeszczenia przy obciążeniu. Bezgłośny przy lekkim kręceniu. Żadnego terkotania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi