zimo32 Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca (edytowane) Cześć, Wygrałem voucher na 3000 zł do CentrumRowerowe i szukam roweru, który będzie dobrym wyborem na powrót do jazdy po dłuższej przerwie. Ostatni raz rowerem jeździłem około 10-13 lat temu, głównie do szkoły na "góralu" z komunii i wspominam to bardzo dobrze. Obecnie planuję jeździć przede wszystkim po asfalcie, raczej rekreacyjnie. Trasy nie będą pewnie zbyt długie, nie wykluczam, że z czasem zacznę jeździć więcej ale 100km na raz nigdy nim nie zrobię. Miałem okazję przejechać się rowerem szosowym znajomego i zupełnie nie podobaja mi się te wąskie opony, więc szosa odpada. Nie znam się za bardzo na rowerach i nie wiem jeszcze, czego dokładnie od niego oczekuję. Chciałbym po prostu kupić coś uniwersalnego i wygodnego. Budżet to 3000 zł z vouchera plus ewentualna dopłata 1000 zł, max 1500 zł, jeśli rzeczywiście będzie to miało sens i przełoży się na zauważalnie lepszy rower. Ważne, aby polecany model był dostępny w CentrumRowerowe. Mój wzrost to 180cm, waga 70kg Będę wdzięczny za propozycje konkretnych modeli oraz krótkie wyjaśnienie, dlaczego właśnie taki rower warto rozważyć w moim przypadku. 😊 Edytowane 19 Czerwca przez zimo32 Cytuj
chester_jds Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Szosa odpadła tylko ze względu na wąskie opony? Bo jeśli siedziało Ci się dobrze na takim rowerze i kierownica typu dropbar generalnie stykła, to może gravel z szerszymi od szosy oponami? Alternatywą na asfalty dla wszelkich "baranków" będzie rower crossowy z prostą kierownicą i bardziej wyprostowaną sylwetką i uzyskiwanymi zasadniczo mniejszymi prędkościami. Cytuj
zimo32 Napisano 19 Czerwca Autor Napisano 19 Czerwca (edytowane) Tak, przez opony. W szosie wydają mi się bardzo delikatne i miałem wrażenie, że jak przypadkiem wjadę w jakąś dziurę czy na krawężnik, to łatwo będzie je uszkodzić. Co do pozycji, siedziało mi się dobrze (może minimalnie za bardzo pochylona), ale ciężko mi porównywać, bo od lat nie jeździłem na innych typach rowerów. Zakupu w ciemno nie będę robił, bo mając jakieś modele, przetestuję je w sklepie. Czy za te 4k znajdę jakiegoś dobrego gravela, bo znajomy od szosy mówił, że gravela poniżej 6k to nie ma co szukać. Edytowane 19 Czerwca przez zimo32 Cytuj
chester_jds Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca (edytowane) Generalnie jeżeli chodzi o gravela, to wybór będzie dotyczył kilku kluczowych komponentów: - rama (metal, głównie alu versus karbon) - w tym budżecie o karbonie zapomnij, więc rama alu. Dobrze by było, gdyby rama była przystosowana do tzw. osi przelotowych (u nas zwanych niesłusznie "sztywnymi"), a nie na stare szybkozamykacze. - koła - nawet nie mówię, jakie mogą być, bo w tych pieniądzach bierzesz, co będzie, opony możesz sobie potem wymienić na bardziej dostosowane do tego, co zachcesz, więc na startowy setup nie trzeba tu zwracać uwagi. - widelec (alu versus karbon) - i w tym budżecie można czasem przyhaczyć karbonowy widelec - hamulce mechaniczne versus hydrauliczne, wiadomo że te drugie lepsze, ale przy dzisiejszych cenach (jeszcze w sezonie zakupowym rowerów) o hydraulikę będzie trudno - napęd (raz, że kwestia czy 2 czy 1 blat z przodu i ile i jakiej rozpiętości biegów z tyłu, dwa - jakiej to firmy, jakiej klasy, itp.) - tu jakiś miks preferencji/ wyobrażeń oraz możliwości budżetowych Twoje ograniczenie do Centrum Rowerowego powoduje, że jak sobie wybierzesz rowery gravelowe, ustawisz cenę w pożądanych widełkach to i tak wielkiego wyboru nie będzie. Zrób tak, poprzeglądaj, co wypadło i wróć z konkretnymi pytaniami o konkretne modele. jeśli myślisz o jakiejś ambitniejszej turystyce, to rama powinna mieć możliwość montażu bagażnika, bidonów, toreb w różnych miejscach, możliwość montażu błotników, stopki itp., wówczas na to też trzeba zwrócić uwagę. Drobne rzeczy, typu sztyca czy siodło można sobie po czasie zupgradować, więc wyjściowy setup nie jest taki ważny. Edytowane 19 Czerwca przez chester_jds 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca 3 godziny temu, zimo32 napisał: Chciałbym po prostu kupić coś uniwersalnego i wygodnego. Gravel ani nie jest uniwersalny ani tym bardziej wygodny. W sumie to badziewie do takiego zastosowania i jak kupisz to idę o zakład, że po miesiącu będziesz się zastanawiał co z nim zrobić. Jak po bandzie finansowej to masz taką propozycję https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-stevens-8x-gen-2-pd55443/?v_Id=301513 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Czerwca Mod Team Napisano 20 Czerwca Albo na sztywno coś pokroju : https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-flatbar-pd45866/ Jeżeli chodzi o typowego cross'a, to w/w Stevens jest bardzo dobrą propozycją (choć urodą nie grzeszy wg. mnie) - ma dość dobry osprzęt (amor, napęd, hamulce). Cytuj
Seb Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca Jak nie bardzo wiesz co chcesz to idź do sklepu typu decathlon czy CR czy inny osiedlowy najbliżej Ciebie przymierz sobie MTB, crossa i gravela zobacz jak to w dzisiejszych czasach wygląda z siedzeniem na takim rowerze. Pomęcz jakiegoś sprzedawcę za to mu płacą 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi