Wojciech272 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Mam rock shox Judy silver tk ale wydaje się za miękki na moje oczekiwania dlatego chce się zapytać ile mogę napompować psi do niego maksymalnie ale nie oficjalnie (tak żeby nie wybuchł tlumnik a był maksymalnie twardy) Cytuj
chudzinki Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Tlumnik to na pewno nie wybuchnie. A ważysz dużo powyżej 100 kg? 1 Cytuj
sztorm Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) 29 minut temu, Wojciech272 napisał: Mam rock shox Judy silver tk ale wydaje się za miękki na moje oczekiwania dlatego chce się zapytać ile mogę napompować psi do niego maksymalnie ale nie oficjalnie (tak żeby nie wybuchł tlumnik a był maksymalnie twardy) A dobijasz go do końca przy normalnej jeździe w terenie? Nie kieruj się swoimi odczuciami tylko poczytaj o SAG, wtedy napompujesz odpowiednie ciśnienie albo wymień na sztywniaka. Edytowane 13 Maja przez sztorm Cytuj
Wojciech272 Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja 22 minuty temu, chudzinki napisał: Tlumnik to na pewno nie wybuchnie. A ważysz dużo powyżej 100 kg? Nie ważę powyżej 100 kg ale chodzi o to że lubię mieć twardo i często dobija przy skoku z płaskiego myślałem o tokenach ale muszę wymieniać bo mój amortyzator nie ma tokenów Cytuj
Wojcio Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Ze specyfikacji wygląda, że maksymalne ciśnienie (różni się w zależności od wersji - https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2025-front-suspension-specifications.pdf) starczy na kierowcę ok. 150kg. Może jak chcesz sztywnego widelca, to trzeba zmienić na sztywny widelec. Cytuj
chudzinki Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) 23 minuty temu, Wojciech272 napisał: i często dobija przy skoku z płaskiego myślałem Nie chce mi się wierzyć żebyś przy prawidłowym ciśnieniu był w stanie to zrobić. Może coś z nim jest nie tak? Edytowane 13 Maja przez chudzinki Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Maja Mod Team Napisano 13 Maja Zacznijmy od tego : na ile amor się ugina, kiedy usiądziesz na rower, który stoi ? Cytuj
sztorm Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) Tak jak pisał poprzednik i ma się ugiąć ok 20% maksymalnego skoku w twoim przypadku jak lubisz twardo. Jeśli to cię nie zadowoli to rower i amortyzator użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli nadal dobija to reklamuj. Ciśnienie ma być odpowiednie a nie maksymalne i zależy od twojej wagi i terenu w jakim jeździsz. Do downhillu ten amor się nie nadaje. Edytowane 13 Maja przez sztorm Cytuj
Wojciech272 Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja 7 godzin temu, chudzinki napisał: Nie chce mi się wierzyć żebyś przy prawidłowym ciśnieniu był w stanie to zrobić. Może coś z nim jest nie tak? Chodziło mi że skoku typu drop takiego na około pół metra Cytuj
Mod Team sznib Napisano 14 Maja Mod Team Napisano 14 Maja 17 godzin temu, Wojciech272 napisał: rock shox Judy silver tk To jest bida amor do XC, nie do półmetrowych dropów na płaskie. Cytuj
zekker Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Ale też bez przesady, że nic nie wytrzyma do 50cm. Trek seryjnie do Top Fuela ładował Recony Silver, czyli oczko niżej niż Judy. Moje doświadczenia z Reconem 120mm są takie, że przy wadze około 80kg (z plecakiem ) przy 5 bar na normalnych przeszkodach nie dobijam, trochę niższe ciśnienie i zaczynam dobijać. Czasem niewielka korekta ciśnienia sporo pomoże, nie trzeba walić nie wiadomo ile. Skoków za bardzo nie robię, wiec ciężko mi powiedzieć, gdzie u mnie jest granica przy takich zabawach. Przypuszczam, że przy 7 bar miałbym problem z dobiciem, a to gdzieś z połowa maksymalnego. @Wojciech272 a ile masz skoku? Jak 80-100mm to po prostu może być mało do takiej zabawy. Ja bym stawiał na minimum 120mm, a rekomendował 140mm, chyba że bardzo ciągnie w skoki, enduro, dh, to pewnie coś pokroju 160mm nie zaszkodzi. Tylko do tego też przydałaby się rama, która takie zabawy wytrzyma i przyjmie tak duże amortyzatory. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi