Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, niechcący uwaliłem swoje buty Shimano SPD (stare już były) i jestem na etapie wyboru nowych. A w zasadzie wyboru zapięcia, bo buty już mam upatrzone  - spośród kilku marek i modeli najbardziej podeszły mi Giro, teraz waham się co do zapięcia. Rzepy czy system BOA? Tego drugiego nigdy nie miałem, ale po przymiarce okazał się bardzo wygodny, łatwa regulacja i idealne trzymanie całej stopy. W rzepach wiadomo, jak sobie zepniecie tak masz.

Różnica w cenie jest pomijalna, bardziej interesuje mnie aspekt użytkowy w czasie - który system jest mniej awaryjny i bardziej trwały? Mówiąc krótko, który polecacie? 

Rower e-MTB, bez większych ekscesów.

(stare buty uwaliłem praniem w… zmywarce, czego wam nie polecam, mimo internetowych porad i mądrości w tym temacie)

Napisano (edytowane)

Taaa ....wpierw trzeba zrobic fotkę, wysłać, oni musza nadać i czasem mija 30dni...i najlepsze....że wysyłasz opis, białe buty białe 4 pokrętła- a oni odsyłają 2 czarne. ;-)) wiec jak kupisz jakieś fikuśne buty, kolorowe, to musisz sie z tym liczyć że pokrętła mogą sie "rozparować". Ja tam mam zapasowe na wszelki, jak i linki na wymiane.

A co do rzepów, rzepy w długiej perspektywie to porażka, haczyki sie prostują, rzep przestaje trzymać. Chyba najgorsze rzepy miałem w sidi.

Ja bym brał Boa, ew jakies klamry, jesli szukasz starych nieużywanych kapci, ale nie rzepy.

Co ciekawe w Internetach można za psie pieniądze kupic czasem fajne buty, np tej zimy kupiłem sobie na chomika szosowe NW sonic tech srs carbon nóweczki za 100pln. 

A później trafiłem za 70pln NW scorpus srs mtbtyczne 😉 miałem ostatnio identyki przez 10lat i nie mogłem sue nie skusić, na nowe tj nieużywane, bo bardzo je lubię.

Edytowane przez gnomon
Napisano

BOA.

Jedyne rzepy które potencjalnie mogą mieć sens, to takie które obejmują niemalże całą górną część buta. Już nie pamiętam który producent takie miał. Co nie zmienia faktu, że i tak bym wolał BOA.

Nawiasem mówiąc, w butach z Decathlonu jest system ATOP, bardziej znany chyba w sprzęcie zimowym niż kolarskim. Miałem równocześnie buty z obydwoma systemami i zdecydowanie wolę ATOP.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, burz napisał:

Różnica w cenie jest pomijalna,

Weź od uwagę, żę taki but, żeby był wygodny to musi mieć ze 2 pokrętła, bo nie zawesze da sie jednym ścisnąc stopę idealnie.  Ktoś mocniej dociąga górę, inny woli dół...jednym pokrętłem tego nie zrobisz. I Cena jest diametralnie rózna jesli porównasz solidne buty na 2 pokrętła do jakis papuci na rzepy.

Edytowane przez gnomon
  • +1 pomógł 1
Napisano

Tak, to straszna sprawa zrobić zdjęcie i wysłać mailem. Tak, to okropne, że "muszą nadać", a nie wysyłają przy pomocy gołębia lub nie przywożą osobiście.  Wymieniałem BOA ja i paru moich znajomych. Zawsze wymiana odbywała się błyskawicznie i zawsze przysyłane były właściwe produkty.

• +1 pomógł 1
Napisano

Druga sprawa...jak Ci gdzies  pod sklepem w kozjej wólce strzeli jedna linka...to wracasz bez buta :P 

1 minutę temu, Chociemir napisał:

Tak, to straszna sprawa zrobić zdjęcie i wysłać mailem. Tak, to okropne, że "muszą nadać", a nie wysyłają przy pomocy gołębia lub nie przywożą osobiście.  Wymieniałem BOA ja i paru moich znajomych. Zawsze wymiana odbywała się błyskawicznie i zawsze przysyłane były właściwe produkty.

No ale nie nadaja tego Inpostem z Warszawy 😆 I to trwa czasem pare dni - jeśli masz jedne buty....np na jedno pokrętło to masz pojeżdzocne. Nie wiem po co ten szyderczy ton. 

Napisano (edytowane)

Każdy patent jest tak dobry jak został zrobiony. Mam już w sumie wieki "dawne" buty Shimano na 3 rzepy i but się sypie a rzepy jak nowe. Miałem 2 pary oryginalnych rękawiczek FOX'a i rzepy dramat. Haczyków z połowy brak. Rękawiczki do roboty za 30 zeta z casto się już rozlatują a rzep jak nowy. Chyba z tym patentem jest największa loteria co do wytrzymałości. Mam jeszcze 2 pary butów Shimano sznurowane z jednym rzepem i jest lux. Tylko to buty w góry na enduro a tu nie toleruję mocno ściśniętej nogi. Generalnie BOA to super paten ale jak nawali w bucie z jednym pokrętłem to trzeba mieć patent jak usztywnić bez tego stopę. Dlatego raczej na dłuższą metę szukał bym wsparcia BOA razem z rzepem albo x dwa pokrętła. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Biorę pod uwagę model Ranger (rzepy) lub Cylinder/Rincon (BOA + rzep). Jak dla mnie super wygodne, mierzyłem wszystkie. Cylinder z innym, grubszym pokryciem, więc prawdopodobnie mniej przewiewny (choć czytałem opinie, że wentyluje stopę bardzo dobrze).

IMG_0291.jpeg

IMG_0290.jpeg

IMG_0292.jpeg

Napisano
25 minut temu, gnomon napisał:

I to trwa czasem pare dni - jeśli masz jedne buty....np na jedno pokrętło to masz pojeżdzocne. Nie wiem po co ten szyderczy ton. 

Mam kilka par butów - polecam. Jeśli Ty masz jedną, to na te "parę dni" możesz obwiązać je sznurkiem albo zamontować pedały platformowe...

Napisano

Hehe ale masz jakis zadzior w pupie kolego 😆  mam jedne ..na każdy dzień :P

Screenshot_20260507_181954_Gallery.jpg

Pasuje ? To nie wszystkie tak na marginesie, jakbys znow mial okazje zapłakać, nie ma turystyków i nie ma zimówek 😆 

Nie prowokuj mnie już do tych Twoich gierek ...kto co ma a czego nie ma... bo zakładam się ze przegrasz na każdym polu. 

Napisano

Ja ma rzepy, żona boa. Więcej nie kupię na rzepy. Piorę je w pralce. Rzepy są w coraz gorszym stanie. Boa ciagle takie samo.

• +1 pomógł 1
Napisano
41 minut temu, gnomon napisał:

mam jedne ..na każdy dzień :P

To czego beczysz, że na nowe BOA trzeba czekać kilka dni ... I jeszcze do tego wykonać tak skomplikowaną czynność jak wysłanie mailem zdjęcia hehe...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, gnomon napisał:

Hehe ale masz jakis zadzior w pupie kolego 😆  mam jedne ..na każdy dzień :P

Screenshot_20260507_181954_Gallery.jpg

Pasuje ? To nie wszystkie tak na marginesie, jakbys znow mial okazje zapłakać, nie ma turystyków i nie ma zimówek 😆 

Nie prowokuj mnie już do tych Twoich gierek ...kto co ma a czego nie ma... bo zakładam się ze przegrasz na każdym polu. 

Przecież @Chociemir napisał że jak masz jedne a nie możesz wytrzymać kilku dni bez jazdy, to możesz obwiązać sznurkiem. Normalna rada, poprzedzona stwierdzeniem że lepiej mieć więcej niż jedną parę butów. Za to Ty próbujesz tutaj zaszpanować czego to Ty nie masz. Kogo to w zasadzie obchodzi?

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano
2 godziny temu, burz napisał:

Biorę pod uwagę model Ranger (rzepy) lub Cylinder/Rincon (BOA + rzep). Jak dla mnie super wygodne, mierzyłem wszystkie. Cylinder z innym, grubszym pokryciem, więc prawdopodobnie mniej przewiewny (choć czytałem opinie, że wentyluje stopę bardzo dobrze).

IMG_0291.jpeg

IMG_0290.jpeg

IMG_0292.jpeg

Miałem buty z podobnymi rzepami jak te pierwsze i niestety nie jest to rewelacyjne rozwiązanie. Rzepy po jakimś czasie też zaczynają lekko odstawać. Dodatkowo, żeby jednak ściskają stopę nieco bardziej punktowo, kiedy żyłka krzyżuje się na całej stopie. Przy systemie z żyłkami możesz nawet podczas jazdy chociażby w upalny dzień poluzować żyłki, poruszyć lekko stopą i lekko zacisnąć żeby dać stopie odpocząć. W rzepach za bardzo tego nie zrobisz albo będzie to dużo trudniejsze.

Ogólnie wydaje mi się, chociaż mogę się mylić, że rzepy są raczej w tańszych modelach butów. Nie bardzo widzę przewagę rzepów nad żyłkami. To o czym pisałem wcześniej, to chociażby Fizik Powestrap, gdzie te rzepy wyglądają lepiej.

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-szosowe-fizik-tempo-r5-powerstrap-pd32828/?v_Id=186551&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw8PDPBhCeARIsAOJwmWVyOPkJmWTtTyJ9L-1cceqrLEM8qg6uWwAvXIF-q3ZI92iGAsYQ_v8aApACEALw_wcB

Napisano

Dzięki wszystkim, utwierdziliście mnie w wyborze - będzie rzep + BOA.
Jeszcze raz przymierzę Cylinder oraz Rincon (już je miałem, ale okazały się za małe, jutro dostanę właściwe rozmiary) i decyzja zapadnie.