NerfMe Napisano Wtorek o 09:31 Napisano Wtorek o 09:31 (edytowane) Całkowita zgoda z @Xzc jeśli chodzi o serwisowanie, oczywiście odczujesz to tylko jak roweru używasz zgodnie z przeznaczeniem. Jak jeździsz po płaskim to faktycznie brak serwisu pewnie nie zrobi różnicy. Chociaż po zeszłorocznych promocjach na rowery sam zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zbierać na nowy rower zamiast serwisować Rozważ jeszcze opcję zostawienia sobie swojego roweru do jazdy po łatwym/płaskim terenie, a fulla jak jedziesz w las/teren. Albo podziel budżet na jakiegoś fitnessa i fulla. Jeżeli ten teren, o którym piszesz to coś więcej niż leśne ścieżki to nawet nie patrz w stronę trekkingowych rowerów. Jeśli jednak potrzebujesz w miarę uniwersalnego roweru, który będzie dzielny w terenie, a nie będzie za bardzo zamulał na asfalcie to lekki HT chyba będzie najlepszym wyborem. Edytowane Wtorek o 09:32 przez NerfMe 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 10:12 Mod Team Napisano Wtorek o 10:12 @NerfMe Uważaj, bo skończysz z kilkoma rowerami, które czekają na serwis... 2 Cytuj
trooy Napisano Wtorek o 10:14 Autor Napisano Wtorek o 10:14 Cytat Jeśli jednak potrzebujesz w miarę uniwersalnego roweru, który będzie dzielny w terenie, a nie będzie za bardzo zamulał na asfalcie to lekki HT chyba będzie najlepszym wyborem. @NerfMe też się tak teraz zastanawiam nad tym i coraz więcej czytam o zaletach HT I Fulla i skłaniam się ku stwierdzeniu, że pewnie dla mnie bardziej odpowiedni i chyba tu kluczowe słowo >wystarczający< może być HT. https://www.rowertour.com/blog/jaki-rower-mtb-wybrac-hardtail-czy-full Raczej nie planuję się zapuszczać w tereny, gdzie będzie się jeździło po skałach. Leśne tereny owszem; mając lepszy rower chciałbym wybrać się w wyższe partie i nie trzymać się jedynie płaskich terenów (czy to na asfalcie czy w lasach), ale HT powinien sobie chyba z tym spokojnie poradzić, tym bardziej że nie chcę tu kupować jakiegoś dziada z przeciętnym osprzętem. Myślę, że na HT nie będzie problemów, żeby taki rower dawał radę z dość stromymi podjazdami, o zjazdach nie mówiąc. Wydawało mi się, że Full to taki wypasiony na maxa rower i warto taki mieć, ale to chyba jednak nie na moje potrzeby. Jednak dobrze było zapytać na forum, zanim się coś kupiło samemu To ja w takim razie będę się rozglądał za rowerem górskim HT... wolną sobotę trzeba planować na wizytę w sklepach rowerowych Cytuj
Xzc Napisano Wtorek o 10:21 Napisano Wtorek o 10:21 I może jeszcze wtrące jeden szczegół, odnośnie serwisu. Używam naprawdę fajnie działającego zawieszenia (Liryk Charger 2.1 + super delux coil bez HBO), działają one świetnie a ciężko było by je teraz kupić stąd też mocno zwracam uwagę aby to posłużyło jeszcze sporo czasu. Gdybym używał nadal czegoś pokroju RS 35 to wolałbym go zajechać i kupić coś innego lepszego tak jak wspomniałeś, bo i tak po serwisie jego praca była praktycznie żadna. Koszty serwisu tak naprawdę zależne są od tego jakie mamy oczekiwania wobec sprzętu, kupisz coś fajnie działającego (RS ultimate, foxy factory, olhins) działa to świetnie ale wiąże się to z sporym wydatkiem na utrzymanie tego w dobrym stanie i też warto zwrócić uwagę na te kwestię przed zakupem. Można wyrwać teraz rowery w świetnych cenach z super komponentami za ułamek ceny katalogowej, natomiast potem będzie to odczuwalne w trakcie serwisów i świadomie sam wybieram najtańsze ale dobrze działające części napędowe (przerzutka, kaseta deore) połowe tańsze od XT działające tak samo, może poza wagą, której kilka g przy rowerze ważącym 16 kg totalnie nie odczuwam. Skup się przede wszystkim na tym aby rama pasowała do zastosowań jakich oczekujesz (czy. odpowiednia geometria) następnie zawieszenie i może koła ale w tym budżecie raczej nie będzie to nic spektakularnego, pozostałe komponenty są stosunkowo tanie do wymiany w porównaniu np z zawieszeniem. 1 Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 10:22 Napisano Wtorek o 10:22 Swego czasu na starym HT na 26 calowych koła zjeżdżałem choćby z Pilska, więc wszystko się da. Kwestia prędkości i wyboru linii. Fullem łatwiej Jak takich eskapad nie planujesz to HT będzie pewnie ok, jak znajdziesz interesujące Cię modele podeślij to pewnie pomożemy. 8 minut temu, KrissDeValnor napisał: @NerfMe Uważaj, bo skończysz z kilkoma rowerami, które czekają na serwis... Na ten moment powstrzymuje mnie brak miejsca w mieszkaniu Aczkolwiek ten Zesty 8.9 z CR kusi strasznie... Cytuj
trooy Napisano Wtorek o 10:30 Autor Napisano Wtorek o 10:30 4 minuty temu, NerfMe napisał: Swego czasu na starym HT na 26 calowych koła zjeżdżałem choćby z Pilska, więc wszystko się da. Kwestia prędkości i wyboru linii. Fullem łatwiej Jak takich eskapad nie planujesz to HT będzie pewnie ok, jak znajdziesz interesujące Cię modele podeślij to pewnie pomożemy. Dzięki, będę na pewno coś podsyłał, na razie trzeba spadać do roboty No i nie, już mnie nie kuście fullem, ustalmy że już się rozglądam za HT i kropka Myślę, że mi to wystarczy. Do 3 tys. euro to chyba naprawdę niezły rower tego typu będzie można znaleźć. Cytuj
Xzc Napisano Wtorek o 11:05 Napisano Wtorek o 11:05 Tak dla podsycenia osobiście bym wybrał to https://www.greenbike.pl/rower-gorski-lapierre-spicy-cf-69-carbon-w-100-gotowy-p-10737.html?gad_source=1&gad_campaignid=23579573487&gbraid=0AAAAACvBgww2NSwCYwkSVnkGvVTr9oglQ&gclid=CjwKCAjwqubPBhBOEiwAzgZX2pDRj0HgkdtNwKQwJ-ukZs9Nhn2CvTy9eOCaLf-vhNjFOz2TBOq5NRoCn0YQAvD_BwE i przełożył swój obecny osprzęt, choć oczywiście to sprzęt totalnie nienadający się do jazdy "rekreacyjnej" i trzeba już mieć świadomość jego ograniczeń i umieć go wykorzystać, ale jak za taką cenę wygląda to naprawdę dobrze (baza pod upgrade). Sam jeździłem HT uważając, że mi wystarczy gdy wkręciłem się w zjazdy po 3 msc kupiłem fulla i nie wyobrażam sobie jazdy HT Z fulli bardziej uniwersalnych interesującą opcją jak dla mnie były Orbea Oiz oraz Cannondale scalpel, które były by do wyrwania w podanym budżecie. Oczywiście są to mocno sportowe rowery, natomiast po płaskim czy asfalcie też dadzą rade, nie tracą z efektywności aż tak wiele względem HT a zawsze pod kątem zjazdowym będą oferować więcej. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 13:00 Mod Team Napisano Wtorek o 13:00 @NerfMe Ja bym przetestował Lapierre XRM 8.9 (mam Prorace'a CF 8.9), i oryginalnego pod względem formy/kształtu ramy i geometrii, a także mostka, Corratec'a Revo Bow SL Pro Team. Po przekładce kół DT Swiss XMC1501 z Corra do Lapka, byłby już chyba ideał - wizualnie XRM jest super Cytuj
leotdipl Napisano Wtorek o 17:20 Napisano Wtorek o 17:20 6 godzin temu, trooy napisał: Dzięki, będę na pewno coś podsyłał, na razie trzeba spadać do roboty No i nie, już mnie nie kuście fullem, ustalmy że już się rozglądam za HT i kropka Myślę, że mi to wystarczy. Do 3 tys. euro to chyba naprawdę niezły rower tego typu będzie można znaleźć. 3 tys. Euro na HT !? Naprawdę pisze ci - polej głowę zimną wodą. FULL. Zrobisz błąd. Cytuj
trooy Napisano Wtorek o 22:09 Autor Napisano Wtorek o 22:09 @leotdipl - więc sugerujesz, żeby za taki budżet kupić fulla? No ok, tylko nie wiem czy przeczytałeś poprzednie wpisy i w sumie nie wiadomo czy mi full jest tak bardzo potrzebny. No wiadomo FULL wypas Ale ja w 60-70 procentach będę się raczej poruszał po terenach, gdzie są w miarę dobrze utwardzone nawierzchnie (Niemcy mają dobrze rozwiniętą sieć ścieżek rowerowych..nie wiem jak w Polsce, bo dawno mnie tu nie było), reszta to lasy, gdzie gps też mnie często prowadzi, szutry...no i jakaś jazda pod górkę też, ale nie jest to na pierwszym miejscu. Nie planuję jeździć jak wyczynowiec po jakichś ekstremalnie trudnych terenach i skałach. Poza tym te 3000 tysiące to tylko orientacyjny budżet. I tak nie wydam tyle na raz... muszę szukać sklepu, gdzie można to dostać na raty...no aż tyle kasy na raz wydawał nie będę Zresztą może być to rower tańszy niż 3k... ale minimum 1500 chciałbym w to zainwestować, żeby to był naprawdę dobry jakościowo sprzęt, który chcę mieć na lata... ostatni cross (Cube Tonopah Pro z 2017 roku) posłużył mi 8 lat, po czym go sprzedałem. Nie narzekałem Ale to już nie był rower na taką jazdę po lesie czy piachu. Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 04:29 Napisano Środa o 04:29 Jedynym argumentem za hardtailem w mojej opinii jest budżet - na zakup i na serwis. W kontekście jakości i przyjemności z jazdy to jest jedyny pełnoprawny wybór, sztywniak będzie zawsze efektem kalkulacji ekonomicznej. Można porównać jazdę hardtailem do jazdy pickupem z pustą paką w charakterze osobówki, byleby tylko VAT odliczać. W tym budżecie nawet bym nie spojrzał na sztywniaka. W mojej hierarchii potrzeb w kolejności od najwyższej stoją: geometria - zawieszenie - hamulce - napęd. Przerzutki jak widać są na końcu. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 04:29 Mod Team Napisano Środa o 04:29 Czyli HT. Wybór jest taki : przy założeniu takiej samej kwoty, full będzie zawsze te 2 -3 kg cięższy, do tego serwis droższy, potencjał terenowy większy, ale jeśli nie ma parcia na trudniejszy teren, to pojawia się znak zapytania, czy aby na pewno będzie potrzebny. Według mnie, żeby to jeszcze miało sens, to musiałby ważyć góra 12 -13 kg, w przeciwnym razie turlanie się przez większość czasu ciężkim rowerem może zniechęcić, a też nie do końca chodzi o to, żeby np. wymieniać opony na grawelowe itp. ; HT będzie z lepszym osprzętem, a jeśli taki nie jest konieczny, to można nieco zaoszczędzić - tzn. zejść nieco z kwotą na rower, a za resztę dokupić ciuchy i gadżety, jeśli są potrzebne. 2 Cytuj
trooy Napisano Środa o 05:53 Autor Napisano Środa o 05:53 (edytowane) Cytat Czyli HT. Wybór jest taki : przy założeniu takiej samej kwoty, full będzie zawsze te 2 -3 kg cięższy, do tego serwis droższy, potencjał terenowy większy, ale jeśli nie ma parcia na trudniejszy teren, to pojawia się znak zapytania, czy aby na pewno będzie potrzebny. Według mnie, żeby to jeszcze miało sens, to musiałby ważyć góra 12 -13 kg, w przeciwnym razie turlanie się przez większość czasu ciężkim rowerem może zniechęcić, a też nie do końca chodzi o to, żeby np. wymieniać opony na grawelowe itp. ; HT będzie z lepszym osprzętem, a jeśli taki nie jest konieczny, to można nieco zaoszczędzić - tzn. zejść nieco z kwotą na rower, a za resztę dokupić ciuchy i gadżety, jeśli są potrzebne. Nie wiem czy będzie specjalnie duży wybór tych rowerów w moim przypadku. W budżecie powinienem się spokojnie zmieścić... z tego co zauważyłem i na razie widzę, to takie rowery nie są jakieś wygórowane cenowo. Coś powyżej 2k euro to chyba rzadkość, przynajmniej tak na szybko to przeglądając. Na Decathlonie też widzę, że sporo rowerów można już za kilka stówek wyciągnąć... tylko, że tam jest dużo używanego sprzętu też. W zasadzie to większość mi znalazło używanych rowerów Patrzyłem bardziej za ramami karbonowymi bo tu mi też tak trochę zasugerowano, ale większość jest aluminiowych. Czy alu jest w czymś gorsze od karbonu? To, że jest pewnie trochę cięższy to wiem...to akurat może być z jednej strony wada, a z drugiej zaleta. Ponoć trwałość karbonu jest mniejsza? Ale czy przy moim sposobie użytkowania to będzie miało takie znaczenie? W ogóle mam pytanie, czy w rowerowych sklepach stacjonarnych, przy kupnie nowego roweru dają możliwość wymiany kół np. na mniejsze lub większe niż to co jest w katalogu? Bo większość rowerów na stronie ma 29''. A gdybym tak wolał np. mieć mniejsze koła, np. 27,5''? Czy taka wymiana jest możliwa? Bo rama jest dopasowywana indywidulanie, tak? A z kołami to nie wiem. Może nie zawsze taka zmiana jest możliwa, może inny rozmiar kół później nie będzie współgrał z ramą czy coś. Do mojego wzrostu lepiej byłoby mieć chyba 27,5'' calowe koła, które i tak wyglądają już na dosyć spore w stosunku do mojej postury https://www.fahrrad-xxl.de/fahrraeder/mountainbikes/hardtail/geschlecht.herren/radgroesse.27-5-zoll_29-zoll/?o=docscore&pfrom=791&pto=3104 Edytowane Środa o 05:55 przez trooy Cytuj
NerfMe Napisano Środa o 06:41 Napisano Środa o 06:41 Pisałem to wielokrotnie, napiszę jeszcze raz: nawet moja dziewczyna (wzrost 160 cm) jeździ na kole 29 i jest zachwycona. Nigdy jej tak gładko się nie jeździło rowerem. Przesiadła się z 26. Jedynie niektóre modele fulli dają możliwość zmiany rozmiaru kół i to też najczęściej tylnego. Kiedyś chyba Decathlon robił jakiś wynalazek gdzie można było włożyć 27,5 i 29 calowe koła. 29 cali jest najpopularniejsze, masz największy wybór opon i kół. Nie zastanawiaj się nawet nad 27,5 jak nie masz 140 cm wzrostu, lub specyficznych potrzeb. Z droższych HT zawsze Rose PDQ mi się podobał, ale widzę że dostępność i strona producenta kuleje. Cytuj
skarzyski Napisano Środa o 08:07 Napisano Środa o 08:07 (edytowane) Do niektórych piszących wyżej mam pytanie czemu ma ograniczać budżet jeśli ten budżet ma? Dla jednego elektronika za dodatkowy 1000 PLN to głupota, a dla drugiego wielka wygoda za którą jest gotów zapłacić. Jeśli stać go będzie na późniejszy serwis to zawsze wyższa grupa będzie odczuwalnie lepsza od tej tańszej. A pierwszy wpis świadczy że zakładający temat na rowerze jeździ i cieszy się nim, więc pewnie to też zauważy i doceni. Druga sprawa to po co mu Full jak dokładnie wypisał gdzie i jak jeździ. Mnie do tego opisu bardziej pasuje jakiś rower typu cross czy coś w rodzaju FX Sport od Trecka ze sztywnym widelcem niż MTB na fullu. Na co mu dodatkowe kilogramy gdy będzie jeździł głównie po płaskim i równym terenie. Serwis też droższy, a sam rower bardziej problematyczny. Stoję ostatnio przed podobnym wyborem i coś tam w necie przeglądałem. Jeśli jesteś z DE to szukałbym spośród dobrze wycenionych tam marek jak Cube, Radon. Na twoim miejscu szedłbym w hardtaila z lepszym osprzętem. Najważniejsze według mnie to rama i jej geometria i jak ty się będziesz na niej czuł. Wygodna pozycja na rowerze to według mnie najważniejsza rzecz kupując rower. Gdy wygody brak, to ani karbon ani elektronika nie pomoże i radość jazdy będzie dużo mniejsza. Pamiętaj że tabelki, kalkulatory mogą Cię zawieźć. To że dla jednego jest wygodny dany rower nie oznacza że jest on wygodny dla każdego. Na twoim miejscu poświęciłbym czas na miejscu w sklepie by przetestować rower najlepiej jak się tylko da. W Niemczech są duże sklepy jak Bike Discount, wspomniany przez ciebie Fahrrad. Może jest możliwość wypożyczenia takiego roweru, bo w sklepie przejechanie dwa razy w koło to czasem za mało. Z moich typów to ten Cube i seria Reaction jest dobrze wyceniona oraz seria Jaelous od Radona: https://www.fahrrad-xxl.de/cube-reaction-c-62-race-m000104747 https://www.cube.eu/pl-pl/cube-reaction-c-62-race-liquidred-n-white/145310 https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/ Jeśli chciałbym dołożyć i było by gdzie przetestować to odwiedziłbym Canyona (nie wiem czy mają dystrybucję stacjonarną czy tylko net) ale pewnie na drodze w DE dużo rowerów tej marki można spotkać to i można z właścicielami pogadać. To takie moje przemyślenia także trzeba brać pod uwagę że jest duża szansa że są one błędne. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, bo nie taki był zamiar. Pozdrawiam i życzę zakupu udanego i przede wszystkim wygodnego roweru. Edytowane Środa o 08:10 przez skarzyski 1 Cytuj
trooy Napisano Środa o 08:39 Autor Napisano Środa o 08:39 @skarzyski spokojnie, czym miałbyś kogoś urazić? Na pewno nie mnie. Napisałeś z sensem, no i masz sporo racji. I dzięki, że przeczytałeś ze zrozumieniem, co napisałem w pierwszym wpisie. Rzeczywiście rozglądam się już raczej za HT. Co do Crossa to jak pisałem, miałem już taki rower i on już nie zawsze poradzi sobie w miejscach, w których będę jeździł - to pewnie kwestia szerokości opon, lepszej przyczepności czy coś. Dlatego jakiś dobry rower górski HT byłby dla mnie chyba odpowiedni. Ten Cube, który podesłałeś w pierwszym linku wydaje mi się, że jest całkiem spoko. Nie jestem co prawda specjalistą od osprzętu i ocenę tu pozostawię innym, ale parametry na pierwszy rzut oka mojego nieeksperckiego oka wydają się całkiem dobre Widzę, że rower jest lekki bo tylko 10,5 kg, rama karbonowa, przerzutki XT też nieźle. Już reszta parametrów mówi mi mniej, dlatego trzeba się będzie jeszcze poradzić innych. Jedyne co to mógłby być trochę większy wybór kolorów ramy, czarny i szary do wyboru to trochę mało...no ale kolory akurat nie są najważniejsze, choć oczywiście byłoby ok, gdyby rower fajnie wyglądał i się naprawdę podobał, jeśli chodzi o design. Z tych Radonów ten w żółtym odcieniu mi się podoba, ale tam pewnie osprzęt jest słabszy wnioskując po cenie, jeszcze dokładnie tego nie przeglądałem. Tu w Niemczech chyba zdecydowanie najczęściej widzę ludzi na Cube'ach. Ale Canyony też widuję. Gdzieś na pewno powinny być jakieś sklepy stacjonarne, gdzie takie rowery można byłoby kupić. A co powiecie na coś takiego? W ogóle nie kojarzę tej marki (Storck): https://boc24.de/products/storck-rebel-4-platinum-xt-1x12 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 14:12 Mod Team Napisano Środa o 14:12 Storck to znana marka - może niekoniecznie u nas, a na pewno nie powszechnie/masowo. Rower OK, jednak opis nie do końca zgadza się ze zdjęciem - amor wygląda jak Fox Factory, a obręcze mają wyższy profil niż 1900 -tki. Czarny lakier matowy to minus przy czyszczeniu. Co do Radona, to ograniczeniem w ramach do XC jest mała ilość miejsca na opony (max 2.25") - lepiej mieć zapas niż brak. Plusem jest dobry osprzęt. Kolega @skarzyski chyba jednak nie czytał zbyt uważnie, skoro wyjechał z cross'em Co do uwagi o niższej grupie osprzętu (napęd, hamulce), to chodzi o to, że nie jest on najważniejszy - już Deore jest dobre, a jedyny problem, to chyba ewentualne narzekanie, że w tym budżecie nie ma XT, albo elektroniki (u nas można kupić już za 8 k hiszpańskiego MMR Rakish z GX AXS i dożywotnią gwarancją). Cytuj
skarzyski Napisano Środa o 14:22 Napisano Środa o 14:22 @KrissDeValnor czytałem czytałem, wiem że jeździł na crosowym rowerze. Chodziło mi że przy takich wymaganiach według mnie autor szybciej by się odnalazł na DOBRZE DOBRANYM crossie, czy gravelu z flat barem niż na Full MTB. Coś w stylu Trek FX Sport (którego ze względu stosunek ceny do osprzętu nie polecam) z jakąś szerszą oponą według mnie byłby bardziej odpowiedni niż ciężkie MTB. Nie upieram się przy swoim zdaniu bo nie mam tak dużego doświadczenia jak inni piszący i stąd duża pewność że tej racji nie mam. Wiem na pewno że dla większości ludzi tani ale wygodny rower, z dobrze dobraną ramą i geometrią pod danego człowieka będzie lepszy niż drogi rower na lepszym osprzęcie, gdzie mimo ustawień będzie powyginany. I na to bym najbardziej zwracał uwagę. Tu lub na innym forum był chyba temat że człowiek szukał MTB w budżecie do 5K, kupił Kellysa na którym nie mógł jeździć. Sprzedał go i kupił używanego Krossa za chyba ok. tysiaka i bardzo go chwali. Cytuj
Tyfon79 Napisano Środa o 15:59 Napisano Środa o 15:59 Fajnie, że w końcu ustalone do takiej eksploatacji HT😂 Ułatwię wybór czyli szukaj bez kabli w sterach. Cytuj
leotdipl Napisano Środa o 19:39 Napisano Środa o 19:39 (edytowane) 21 godzin temu, trooy napisał: @leotdipl - więc sugerujesz, żeby za taki budżet kupić fulla? No ok, tylko nie wiem czy przeczytałeś poprzednie wpisy i w sumie nie wiadomo czy mi full jest tak bardzo potrzebny. Napiszę ci tak. Mam Fulla i Nie Fulla. Mam też swoje lata Jeżdżę asfaltem, gdzie bywają uskoki z różnych powodów, szutrami, i ścieżkami leśnymi. Nic wymagającego. Normalna dziadkowa jazda. I nie ma porównania. Rób jak uważasz. Dla mnie tyłek dużo mniej podskakujący ma duże znaczenie. I jeszcze jedno. Przymierzałem się do paru crossów, i nie zaiskrzyło A ten, który kupiłem od razu u mnie zaskoczył. Tak jak ci piszą. Przymierz się do kilku, i zadecyduj. Tutaj są wyłącznie opinie. Każdy z nas jest przecież inny. Tak jak rowery są różne. Edytowane Środa o 19:56 przez leotdipl 1 Cytuj
trooy Napisano Środa o 23:01 Autor Napisano Środa o 23:01 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi od mojego ostatniego wpisu przed pójściem do pracy Myślę, że jak mi się nie będzie chciało za bardzo kombinować i jeździć gdzieś do dalszych sklepów, gdzie byłby wybór innego asortymentu, który jest dostępny bliżej, to może zaprzyjaźnię się znowu z marką Cube Z tego i tak tutaj jest zdecydowanie największy wybór... na swojego crossa od Cube nie narzekałem. Co powiecie o tym rowerze? https://www.fahrrad-xxl.de/cube-reaction-c-62-pro-m000104746 Albo o tym, który podesłał wcześniej jeden z Was w linku: https://www.fahrrad-xxl.de/cube-reaction-c-62-race-m000104747 lub też taka Orbea (nie mam pojęcia, czy rowery tej marki są godne uwagi...patrzę na osprzęt i wydaje się podobny do tego, co oferują powyższe modele). https://www.fahrrad-xxl.de/orbea-alma-m20-m000089763# Cytuj
trooy Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Za nieco ponad tydzień mam urlop i nie będę przeciągał za bardzo kupna tego roweru. Myślę, że w sobotę zdecyduję się na coś albo spośród tego co tutaj już wklejałem w linkach, albo inni mi sugerowali. Natomiast ktoś tu wspominał jeszcze o marce Canyon i wizualnie podoba mi się ten rower: https://www.canyon.com/de-de/mountainbike/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf/exceed-cf-7/3988.html?dwvar_3988_pv_rahmenfarbe=M160_P03 To jest w ogóle Hardtail? Bo nie widzę żeby było to jasno napisane. Pisze MTB - Trail. Amor niby jest tylko przedni. Zmieściłbym się tu w budżecie, tylko trzeba byłoby pojechać do Koblencji do sklepu, chociaż oni niby mogą rower w pudle wysłać ale wolałbym samemu sprawdzić na miejscu. Co myślicie o tym rowerze? Dorównuje lub przewyższa pozostałe, które były tu wspomniane? Głównie mi chodzi oczywiście o osprzęt. Cytuj
NerfMe Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Z wyżej wymienionych nie chciałbym żadnego. Jeździłem na starszej wersji Reactiona i to były bardzo fajne ramy, natomiast obecnej generacji bym nie kupił ze względu na udziwnione mocowanie sztycy, podobnie jak w Canyonie. Orbei z kolei bym, nie chciał, bo jej najnowsza odsłona i kształt ramy jest jak dla mnie paskudny. Poza tym jednak ma mniej udziwnień, więc jak Ci pasuje to spójrz w jej stronę. Edytowane 9 godzin temu przez NerfMe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi