Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale nawet jeżeli nie ma luzu, ale sztycę trzyma to wg mnie nie ma żadnego problemu.

Zawsze możesz zastosować nieprofesjonalne wg wielu rozwiązanie:

5 godzin temu, smw44199 napisał:

między zacisk, a ramę zrób sobie podkładkę, pierścień  gumy/plastiku/blaszki

Napisano

Delikatne jajo. Będzie żyło 😃.

Nowy zacisk, ewentualnie wymiana sztycy i zapominasz o problemie. To nie są wysokie koszta, przeżyjesz 😎.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Kuba1123   próbując jedną ręką zmierzyć a drugą cykać foty  to nigdy dobrze tego nie zrobisz.  Zmierz  na spokojnie tak dla siebie po kilku przekątnych  wewnątrz podsiodłówki   ( fotek nie rób )   i podziel się wynikami. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Okej tak zrobię, czy ja wiem czy jajo, przecież z jednej strony jest nacięcie w ramię i wiadomo że tam średnica będzie trochę mniejsza jak z drugiej strony 

Napisano

No dobra a jaki zacisk polecacie? Nie mogę znaleźć podobnego do tego co miałem czyli ze skośną przerwa, wszystkie wyskakują mi takie klasyczne, chyba że taki też się nada (rama karbon sztyca Alu)

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Kuba1123 napisał:

Okej tak zrobię, czy ja wiem czy jajo, przecież z jednej strony jest nacięcie w ramię i wiadomo że tam średnica będzie trochę mniejsza jak z drugiej strony 

Tylko Ty nadal nie masz wymiaru 31.8mm.

Mniejsza o to. Ja polecam produkty firmy PRO, chociaż tak naprawdę każdy inny zacisk powinien być ok. Tak jak Ci pisałem, trzeba uważać gdy sztyca jest karbonowa. Przy aluminium nie ma to znaczenia.

Swoją drogą, Kross to jednak Kross. Rower za około 10k, chyba najwyższy model Level z amortyzatorem SID i napędem XT, a oni wsadzają aluminiową sztycę, a rama nie ma frezu pod zacisk sztycy... Juz pomijam fakt, że rama z lakierem nie ma nawet 31.8mm jeżeli autor dobrze zmierzył.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

A czemu rama ma mieć 31.8?

Przecież level 12 w specyfikacji ma sztyce 27.2 mm i tyle ma otwór w rurze roweru autora.

Autorze tematu, skoro inna sztyca siedzi ok to problem był w sztycy.

Zmieniłeś sztyce, nie opada, zostaw.

Edytowane przez przemeg
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Kuba1123 napisał:

No dobra a jaki zacisk polecacie? Nie mogę znaleźć podobnego do tego co miałem czyli ze skośną przerwa, wszystkie wyskakują mi takie klasyczne, chyba że taki też się nada (rama karbon sztyca Alu)

Jak chcesz być PRO to kup coś z napisem pro, jak ci na tym nie zależy kup dowolny inny, nawet z ali za 9zł 😉.

PS Sztyca nie opada, to przestań sie przejmować, tutaj niektórzy jak słyszą rama carbon to myślą, że to kosmiczna technologia  która wymaga kosmicznych narzędzi, kosmicznego osprzętu (koniecznie z nazwą pro) i kosmicznej obsługi 😉

No i chińskie to BE, bo tanie nie pro i w ogóle... Tylko zapominają, że Chińczycy to lepią pędzlem dla większości europejskich marek, bo do ręczna robota, a tam sila robocza jest tańsza

Edytowane przez smw44199
Napisano

A, ok, bo kolega @przecietny.kolarz pisał o zew. wymiarze.

Obawiam się Panowie, że z ręki to tak idealnie nie wyjdzie te 31.8. O ile w środku taką miarką można złapać zębami dłuższy odcinek i zmierzyć o tyle z zewnątrz łapiemy trzymając miarkę poziomo, zęby miarki są cienkie, utrzymać idealny kąt - niemożliwe.

Zaciski na szczęście mają regulacje :D 

Imo - skoro na innej sztycy działa to problemem jest poprzednia sztyca. Żeby faktycznie zmierzyć ramę to trzeba by mieć inny sprzęt, złapać faktycznie przeciwległe punkty itd.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, smw44199 napisał:

Jak chcesz być PRO to kup coś z napisem pro, jak ci na tym nie zależy kup dowolny inny, nawet z ali za 9zł 😉.

PS Sztyca nie opada, to przestań sie przejmować, tutaj niektórzy jak słyszą rama carbon to myślą, że to kosmiczna technologia  która wymaga kosmicznych narzędzi, kosmicznego osprzętu (koniecznie z nazwą pro) i kosmicznej obsługi 😉

No i chińskie to BE, bo tanie nie pro i w ogóle... Tylko zapominają, że Chińczycy to lepią pędzlem dla większości europejskich marek, bo do ręczna robota, a tam sila robocza jest tańsza

Przecież dyskusja wynika z faktu, że po skręceniu obejmy ścianki się prawie stykają, a to nie jest typowe.

Nikt tu nie pisze żeby wywalić rower na śmietnik, tylko fajnie by było zorientować się co jest przyczyną problemu. No chyba że ktoś nie chce, chociaż autor odpisuje więc sądzę że jest zainteresowany.

Wiesz że PRO to nazwa marki Shimano? Poprostu dobre, sprawdzone komponenty w rozsądnych cenach. Jeżeli autor ma problem, to mam polecać Chińczyka za 5 zł zamiast czegoś sprawdzonego? Czy gdybym napisał żeby kupił obejmę Accent to byłoby lepiej? ;)

@przemeg nie wiem jak doszedłeś do wniosku, że łatwiej zmierzyć suwmiarką wymiar wewnętrzny niż zewnętrzny. Suwmiarką nie powinno się mierzyć średnicy wewnętrznej.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano

To widać na zdjęciach. Łatwiej ci ustawić ramiona jak są wewnątrz rury. A te miarki z wyświetlaczem działają w obie strony.

Zacisk może być walnięty, albo może w ogóle jest pod 34,9. 

Jednak jeśli zmieniona sztyca siedzi ok to drogą eliminacji - problem jest ze sztycą.

Napisano

Nie mierzy się suwmiarką wewnątrz, bo nie masz pewności że złapiesz rurę w najszerszym miejscu. Dodatkowo sama szczęka ma grubość, co zakłamuje pomiar, ale w tym przypadku jest to pomijalne.

Na zewnątrz pomiar jest banalny, bo suwmiarka przecież nie jest płaska i zaciśnięcie szczęki spowoduje że ustawi się prostopadle do mierzonej powierzchni.

Napisano
5 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Nie mierzy się suwmiarką wewnątrz, bo nie masz pewności że złapiesz rurę w najszerszym miejscu. Dodatkowo sama szczęka ma grubość, co zakłamuje pomiar, ale w tym przypadku jest to pomijalne.

Na zewnątrz pomiar jest banalny, bo suwmiarka przecież nie jest płaska i zaciśnięcie szczęki spowoduje że ustawi się prostopadle do mierzonej powierzchni.

Ale nie wiesz, czy ramiona są równolegle w osi i faktycznie masz 2 punkty naprzeciw siebie czy jeden wyżej a drugi niżej :) Oba pomiary z ręki są obarczone błędem.

@Kuba1123a nie masz pod domem sklepu rowerowego, zeby jechać i dobrac sobie zacisk na żywo?

Napisano

50 km do miasta 

No dobra a z tym podwójnym że jedna śruba na ramię druga na sztycy ci jest nie tak? Tam nic się nie styka pasuje idealnie, może on uszkodzić ramę? Nie widzę entuzjazmu z waszej strony co do niego. Zależy mi na tym rowerze i żeby wszystko z tym było okej.

Napisano
10 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Nie mierzy się suwmiarką wewnątrz, bo nie masz pewności że złapiesz rurę w najszerszym miejscu. Dodatkowo sama szczęka ma grubość, co zakłamuje pomiar,

śmiechłem :), po to jest suwmiarka lol

w robocie cały czas mierzę rurki/tulejki wew. i zew. i jakoś wszystko pasuje, to nie NASA, nie musisz mierzyć podsiodłówki mikromierzem, a Wy tu robicie z tego doktorat

aaa i potwierdzam, że PRO to marka shimano - akcesoria i narzędzia :)

• +1 pomógł 1
Napisano

Ta laminowana rura podsiodłowa wcale nie musi być idealnie okrągła, może też być oryginalnie jajowata. Może być sklejana z dwóch połówek (wzdłuż osi). Tak jak napisał przedmówca, nie róbcie z głupiej sprawy filozofii😉

Napisano (edytowane)

Tutaj chyba ktoś nie potrafi do końca obsługiwać suwmiarki 😉

PS W lepszej jakości suwmiarkach jest blokada, gdzie po pomiarze blokuje suwmiarkę i nie pozwala na przesunięcie podczas wyciągania z elementu pomiarowego. Kiedyś były śrubki, teraz przycisk, a w tych g... elektronicznych nic nie ma. Jednak nawet taka g... elektroniczna jest w zupełności wystarczająca do takiego pomiaru

Edytowane przez smw44199