kkorlik Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Hej, Potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia roweru, mam juz U - locka a to zabezpieczenie by bylo "permamentne" czyli moze byc ciezkie brzydkie grube i inne pejoratywy , najlepiej tez jak najtansze. Przyszlo mi do glowy kupic lancuch ze stali hartowanej. Czy to dobry pomysl? Jesli tak, to moglbym poprosic o jakies dobre propozycje? Zrozumialem ze srednica musi byc minimum 10mm, bo "dobre klodki" dopiero sie w takiej srednicy mieszcza. Dobre, czyli jakie? Dzieki za pomoc Cytuj
Seb Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) W dobie szlifierek na baterie w dzisiejszych czasach nie bardzo jest jak zabezpieczyć swój rower przed kradzieżą bo czy tu U-lock czy hartowany łańcuch to 2 minuty dla kogoś kto miał szlifierkę w ręku i umie jej używać. Stalowa linka to np kilka sekund żeby przeciąć. Sam mam łańcuch hartowany z dobrą kłódką trzpieniową i jak na razie nikt tego jeszcze nie sforsował ale ja mało zostawiam rower na dłużej bez opieki. Stal hartowana jest twardsza i po prostu trudniej ją przeciąć czyt. zajmie to chwilę dłużej ale ma szansę odstraszyć lub zniechęcić zwykłego sebixa spod monopolowego. Generalnie w zabezpieczeniach chodzi o to aby wytrzymały troszkę dłużej niż kilka sekund cięcia i nie dało ich się sforsować byle nożycami do drutu z pierwszego lepszego sklepu budowlanego, jak dla mnie jak masz sensownego u-locka ze stali hartowanej to jest wystarczające i łańcuch hartowany tutaj jest pewnie niżej jeżeli chodzi o poziom zabezpieczenia, tani u-lock też nie jest ze stali hartowanej więc też da się go łatwo przeciąć. Jakby co jak masz dobrego u-locka to nie warto kupować hartowanego łańcucha ale to tylko moja opinia. Edytowane 30 Marca przez Seb Cytuj
HSM Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Nie ma znaczenia jak gruby i brzydki będzie łańcuch czy kłódka, bo współcześnie nie ma to żadnego znaczenia. A jak dodasz do tego "najlepiej jak najtańsze", to już w ogóle... Od kiedy istnieją akumulatorowe szlifierki kątowe żadne zabezpieczenie (poza kilkoma cholernie drogimi ulockami) nie jest w stanie oprzeć się zainteresowanym. Koncepcje minimalnej grubości łańcucha były dobre w czasach poczciwych przecinaków do metalu (nawet tych z meeega dźwignią). Dla Twojej wyobraźni - pałąk takiego Kryptonite Fahgettaboudit Mini, który przez lata uchodził za najsolidniejsze zabezpieczenie, bo ma 18 mm średnicy hartowanej stali - tnie się (już nie pamiętam) 20-30 sekund. Mógłbym polecić Ci łańcuchy w stylu Kryptonite 1410 (ogniwa 14 mm) czy Abus z serii 14KS i wszelkie naprawdę grube zapięcia motocyklowe np. od Oxforda, gdzie ogniwa mogą być jeszcze grubsze, ale to wszystko są drogie albo bardzo drogie rozwiązania, które i tak są cieńsze niż wspomniany Fahgettaboudit (18 mm)... Natomiast całkowicie zapomnij o pomysłach w stylu: kupić gdzieś łańcucha na metry i kłódkę do tego... No chyba, że tylko o odstraszanie rozmiarami. 2 Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca (edytowane) Dzieki za komentarz - zdaje sobie sprawe z 95% rzeczy ktore tu uwzgledniliscie i generalnie rozumiem ze stawianie roweru poza domem to ryzyko i chocbym go 10 ulockami spial to nie jest bezpieczny. Niestety, nie mam innej mozliwosci a lancuch ten ma byc bazą do wpiecia ulocka - aktualnie rower jest zabezpieczany ulockiem ale w szprychy - 10 sekund i odpiete kolo Chce wiec zwiekszyc bezpieczenstwo roweru - sasiedzi widzialem ze obwiazali slup w garazu podziemnym lancuchami i do tego wpinali U-locka. Szukam wiec takiego lancucha i klodki (bo moge kupic dobry lancuch a potem klodka bedzie najslabszym ogniwem Edytowane 30 Marca przez kkorlik Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca To kup dedykowane rozwiązanie, jak chociażby wspomniany Kryptonite. Tam nie ma kłódki jako takiej, tylko poprostu solidny zamek. Ja mam chyba nieco niższy model niż 1410, metrowy i waży z 5kg. Ja podchodzę do tego tak. Nie ma zabezpieczeń idealnych, jak ktoś będzie chciał to i tak te rowery ukradnie, chociaż w moim przypadku będzie to skrajnie trudne. Pozostaje liczyć na to, że jak ktoś zobaczy taki zestaw, to machnie ręką i stwierdzi że za duże ryzyko. Co do łańcucha na metry. Obijesz ramę i wszystko dookoła. Dedykowane zapięcia są owinięte materiałem, a i tak zdarza się uderzyć końcówką o rower. No i kwestia też tego, gdzie jest granica zdrowego rozsądku. Można narobić zabezpieczeń że rzeczywiście złodziej machnie ręką, natomiast Ty przy każdym wyjeździe będziesz rozbrajał rower przez 30 minut. Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca Dedykowane rozwiazanie bedzie: 1. Za krotkie (na oko 150/200cm minimum dlugosci) 2. Za drogie Dlatego pytam o konkretny lancuch i klodke. Bede wpinal U-locka w ten lancuch. Cytuj
pecio Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) I najsłabszym elementem będzie łańcuch . A nie lepiej osadzić na żywicy w betonie pancerną kotwę. Albo to co na foto poniżej. Wiercisz dziurę " widią" wkładasz i zalewasz CX5. Za godzinę bomba atomowa tego nie ruszy. Edytowane 30 Marca przez pecio Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca Niestety to ingerencja w budynek i nie mozna. Plus, jak bede wyjezdzal spialbym wszystkie rowery o siebie i do takich rur, wiec wolalbym miec taki ogromny lancuch. Czemu on mialby byc najslabszy? Cytuj
Wojcio Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Każde dodatkowe zabezpieczenie u Ciebie zwiększy szansę, że złodziej weźmie rower sąsiada. A co koledzy piszą o szlifierkach to prawda - jak prawdziwy złodziej będzie chciał Twój rower, to nie ważne czy 3 czy 13mm będzie miało ogniwo. A propos - łańcuch 13mm waży ok 4kg na metr długości 😀 Cytuj
Seb Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) W sumie jeżeli łańcuch ma służyć jako zastępstwo dla kotwicy w betonie, to dlaczego by nie zastosować ultra grubego łańcucha do odstraszania złodziei np o średnicy drutu 26mm. Niestety mb takiego łańcucha waży prawie 14kg Edytowane 30 Marca przez Seb Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Bo wtedy kłódka będzie najsłabszym ogniwem Inna sprawa, jak tu przeplatać przez rowery 14kg łańcucha. Już jakieś 4-5kg jest ciężkie i irytujące. Cytuj
rowerzysta01 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca @kkorlik na tej stronie masz łańcuchy hartowane ze zdjęcia wynika, że to czeska firma Richter, a łańcuch jest hartowany 52 HRC ewentualnie gdzieś indziej można cos innego kupić... była fajna firma linplast, ale oni już chyba nie robią łańcuchów hartowanych .... do tego kłódka LOB ze wzgledu na wysoki poziom antykorozyjności, lub gerda HSS Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca 17 godzin temu, pecio napisał: I najsłabszym elementem będzie łańcuch . A nie lepiej osadzić na żywicy w betonie pancerną kotwę. Albo to co na foto poniżej. Wiercisz dziurę " widią" wkładasz i zalewasz CX5. Za godzinę bomba atomowa tego nie ruszy. Może i bomba nie ruszy, ale oczko ktoś przetnie łatwiej niż łańcuch 🙃 Cytuj
pecio Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca (edytowane) @przecietny.kolarz to oczko jest z pręta fi 18 z hartowanej stali. Jak dobrze wpuścisz w beton to podwójne cięcie. A jak się postarasz z pracami " budowlanymi " czyli zrobisz to w niecce to się skichasz a nie przetniesz . Edytowane 31 Marca przez pecio Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca To wtedy łańcuch będzie najsłabszym ogniwem i tak lecimy dookoła. Naprawdę chciałbym zobaczyć, jak ktoś owija rower metrowym łańcuchem który waży 14kg. Ja bym postawił na dobry łańcuch i oddzielny U-Lock na koło/koła, żeby już na pierwszy rzut oka było widać że jest to więcej roboty niż przecięcie jednego łańcucha. Trzeba postawić na aspekt praktyczny, bo tak jak pisałem, można uwiesić i 30kg łańcucha, tylko kto będzie się z tym bawił przy odpinaniu? No i wszyscy piszą że przy dzisiejszych narzędziach, to wszystko można przeciąc. Pewnie jest to prawda, tylko mnie tak zastanawia: rzeczywiście słyszeliście że ktoś miał dobre zapięcia a mimo to rower zniknął, czy raczej miał zapięcia za 30 zł, a reszta historyjki o złodziejach co tną 2cm łańcuch jest dopowiedziana jako nieistniejące przypadki? W taki sposób można wpaść w lekką paranoję. Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Sam sąsiadce niedawno przecinałem kłódkę w piwnicy maleńką akumulatorową szlifierką za 80 zeta z ali na trzycalowe krążki. Chwilę to trwało, ale poszło. Ludziom z chaty kradną rowery, jak jest zlecenie na dany egzemplarz. Wiec owszem - przygodnego złodzieja zabezpieczenia zniechęcą. Im bardziej przygodny - tym mniejsze wystarczą. Ale jak ktoś upatrzy sobie cel, to i kasę pancerną da się sforsować. Cytuj
Wojcio Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca JaK wyżej. Też niedawno ciąłem kłódkę koleżance diaksem za 80pln (sieciowym) i mimo, że dobra kłódka to poszło migiem. Cytuj
Seb Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca (edytowane) Z tym użyciem 14kg łańcucha to był taki żart jakby co, proszę nie brać tego na poważnie 😄 Po za tym kolega potrzebuje ze 2 metry więc robi nam się 28kg 🙂 Edytowane 31 Marca przez Seb Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi