Janusz123 Napisano Niedziela o 11:13 Napisano Niedziela o 11:13 Witam wszystkich chciałbym zdjąć tylne koło z tego przeklętego Canyona i nie wiem czy dobrze to robie. Z lewej strony wyciąga tą zawleczkę i z prawej jest wejście na imbus 6m i kręcę w lewo ale tak mocno to siedzi ze boję sie ze coś źle robie na dole daje zdjęcia Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 11:43 Autor Napisano Niedziela o 11:43 To jakiś żart nic nie chce iść a boję sie ze to połamie żenada jakąś ide z tym gównem na serwis 2 Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 11:51 Napisano Niedziela o 11:51 Ja to wyciągam to ustrojstwo, przekręcam o 90stopni i nim wykręcam oś bez narzędzi. Ktoś to musiał strasznie docisnąć jak nie idzie. Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 12:24 Autor Napisano Niedziela o 12:24 Ale dziadostwo przednie koło w 10 minut zamleczylem. Jeszcze raz dla pewności na dole daje zdjęcie musze to gówno wciskać do dołu w lewo i nic innego sie nie robi ? Cytuj
zekker Napisano Niedziela o 13:43 Napisano Niedziela o 13:43 2 godziny temu, Janusz123 napisał: Z lewej strony wyciąga tą zawleczkę i z prawej jest wejście na imbus 6m i kręcę w lewo ale tak mocno to siedzi ze boję sie ze coś źle robie Jeżeli z prawej strony oś ma otwór na imbus, to absolutnie nie kręć w lewo, bo ją mocniej wkręcisz. Jak już to w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i ja bym jako wsparcie do odkręcania tą wbudowaną dźwignią. No chyba że Canyon coś namerdał ale z filmu wyżej wygląda, że jest normalnie. Kiedyś popełniłem ten błąd i próbowałem oś wykręcić od prawej strony (jakby co to w Treku). Ciężko szło, myślałem, że się zapiekło ale coś się ruszało. Jak wziąłem solidniejszy klucz, jak się zaparłem, to w końcu tę oś ukręciłem. Na szczęście tylko ona pękła, a gwint w ramie nieuszkodzony. Cytuj
emski Napisano Niedziela o 13:51 Napisano Niedziela o 13:51 (edytowane) @Janusz123to do wyciągnąłeś "pull" równolegle do ramy/prostopadle do osi - i tak ("do dołu w lewo"), przeciwnie do wskazówek zegara. Przed skręceniem daj smaru na całą oś (+gwint + podkładka miedziana) i nie dokręcaj ile fabryka dała. Edytowane Niedziela o 14:24 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 13:59 Autor Napisano Niedziela o 13:59 Ta już do tego doszedłem że to miejsce od strony napędu to jest mocowanie haka do ramy i odkręca się w prawo i to jest chore. Wszystko i wszędzie powinno mieć jeden standard w prawo przykręcamy w lewo odkręcamy. takie gówno mi dziś popsuło dzień pewnie jak bym włożył na tą ala ich dźwignię jakąś rurkę czy coś psiknoł jeszcze WD mocniej sie zaparł pewnie by puściło ale wole oddać to na serwis 9 minut temu, emski napisał: @Janusz123to do wyciągnąłeś "pull" równolegle do ramy/prostopadle do osi - i tak ("do dołu w lewo"), przeciwnie do wskazówek zegara. Przed skręceniem daj smaru na całą oś (+gwint + podkładka miedziana) i nie dokręcaj ile fabryka dała. Oj dam smaru oj dam tylko pierw niech mi ktoś to odkręci, a tą podkładkę miedzianą gdzie dokładnie umieścić bo nigdy nie słyszałem o takim czymś. Ogólnie odkręcałem już sporo sztywnych osi z przodu z tyłu normlanie na imbus nigdy nie było problmu nawet jak nie było smaru Cytuj
emski Napisano Niedziela o 14:07 Napisano Niedziela o 14:07 a i to dziadostwo, jak nazwałeś jest znacznie wygodniejsze niż imbus szczególnie z dala od bazy Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 14:11 Autor Napisano Niedziela o 14:11 Ja mam zawsze imbusy przy sobie XD, trochę sie boje że coś będzie z tym, jakaś większa lipa a nawet jeszcze nie jeździłem na tym rowerze Cytuj
emski Napisano Niedziela o 14:11 Napisano Niedziela o 14:11 podkładka będzie między główką "dziadostwa" a ramą, po porostu delikatnie smarnij, bez przesady Cytuj
chester_jds Napisano Niedziela o 14:14 Napisano Niedziela o 14:14 Cytat Wszystko i wszędzie powinno mieć jeden standard w prawo przykręcamy w lewo odkręcamy. I tak tu też jest, tylko jak patrzymy na śrubę od strony gwintu, a nie jej główki, to lewa staje się prawą. Cytuj
emski Napisano Niedziela o 14:15 Napisano Niedziela o 14:15 Teraz, Janusz123 napisał: trochę sie boje że coś będzie z tym, jakaś większa lipa a nawet jeszcze nie jeździłem na tym rowerze nie przeżywaj za bardzo, jak już się poddałeś, daj do serwisu i "przy okazji" zrób serwis zerowy amorów i jeździj Cytuj
emski Napisano Niedziela o 14:32 Napisano Niedziela o 14:32 20 minut temu, Janusz123 napisał: Ja mam zawsze imbusy przy sobie XD "Powiedział, że matka siedzi z tyłu" Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 14:51 Autor Napisano Niedziela o 14:51 (edytowane) 36 minut temu, emski napisał: nie przeżywaj za bardzo, jak już się poddałeś, daj do serwisu i "przy okazji" zrób serwis zerowy amorów i jeździj 500 zł chcieli mnie skasować za niby full serwis tylko bez amortyzatorów. Wszędzie mniej więcej patrzyłem to smar jest i poprzykręcane nawet w wahaczu widać ten smar to po co mam płacić i 150 zł za tublesowanie. Jestem zbyt dużym Januszem by tyle im płacić ale to niech mi zrobią bo nie ufam temu gdyby to był imbus zrobił bym większą dźwignie i by puściło Edytowane Niedziela o 14:52 przez Janusz123 Cytuj
Turysta05 Napisano Niedziela o 15:43 Napisano Niedziela o 15:43 . Godzinę temu, emski napisał: ...daj do serwisu i "przy okazji" zrób serwis zerowy amorów.... .. i znowu o potrzebie "serwisu zerowego" amortyzatorów, to tak zostało "wdrukowane do głów", że prawdopodobnie nie da się wyplenić, bo przecież: "renomowani producenci amortyzatorów nie wlewają właściwej ilości oleju, a jeżeli nawet wleją, to nie jest odpowiedniej jakości, bo przecież pan Kaziu serwisant wie lepiej", A jeszcze daj do autoryzowanego serwisu, to oni są dobrze przygotowani na takie okazje, pokażą Ci szmatę z opiłkami które usunęli z twojego amorka, to jest ta szmata którą pokazują kolejnym frajerom. @Janusz123 trafnie ocenił intencje serwisantów i pisze: 500 zł chcieli mnie skasować za niby full serwis tylko bez amortyzatorów. Wszędzie mniej więcej patrzyłem to smar jest i poprzykręcane nawet w wahaczu widać ten smar to po co mam płacić .. A teraz doliczyć jeszcze amortyzatory - serwis "0", czyli nadwyrężenie już "ułożonych" uszczelek, chyba tylko po to aby po 50 godzinach rzeczywiście był konieczny serwis, bo wszystko cieknie🥴.. 1 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 17:08 Napisano Niedziela o 17:08 @Turysta05 zamiast po raz kolejny pisać brednie poparte zerowym doświadczeniem, spójrz sobie chociażby na kanał "Kuba Jędrzejczyk" lub "SerwisBajka" i zobaczysz co siedzi w nowych amortyzatorach. Tak jak już kiedyś Ci pisałem. Rozebrałem osobiście Rock Shox Recon. W środku były opiłki jak i jeden wiór. Gąbki były praktycznie suche, smaru na uszczelkach brak, cokolwiek oleju wyleciało tylko z jednej goleni, z drugiej ledwo coś kapnęło. Przy serwisie zerowym nikt uszczelek nie rusza. W ogóle wiesz czym jest serwis zerowy? Jak się kupuje rower za grubą kasę, to chyba można przeznaczyć trochę na porządny serwis, prawda? Na ogół pomijam posty, no ale takimi "złotymi radami" możesz kogoś narazić na uszkodzenie amortyzatorów. Jeżeli chodzi o samą oś. Ktoś za mocno dokręcił pewnie, natomiast samo rozwiązanie wydaje się bardzo fajne, co nie zmienia faktu że ja też wole gniazda pod imbus 2 Cytuj
gnomon Napisano Niedziela o 17:31 Napisano Niedziela o 17:31 Ja też raz miałem hardcora z odkręceniem oski przedniej z RSa ...w nowym rowerze, przed pierwsza jazdą, chciałem się upewnić, że jakby co, to ew koło w terenie będę mógł odkręcić. Jakie było moje wielkie zdziwienie, gdy nie byłem w stanie tego ruszyć. W serwisie też polegli, ośka została dopiero rozwiertakiem wykręcona 😉 Cytuj
emski Napisano Niedziela o 18:06 Napisano Niedziela o 18:06 @Janusz123dałeś za rower >15k, lecisz do serwisu z odkręceniem ośki bo się boisz, a rzeźbisz na 2x150 PLN (może 2x200) na zerówkę amortyzatorów w złocie, żal. @Turysta05 takie porady to udzielaj w dziale siodełek z ali 3 godziny temu, Janusz123 napisał: Wszędzie mniej więcej patrzyłem to smar jest i poprzykręcane nawet w wahaczu widać ten smar bo to dobre rowery są co nie zmienia faktu, że amory mogły leżakować jak wino - na montowni. Cytuj
Janusz123 Napisano Niedziela o 18:22 Autor Napisano Niedziela o 18:22 (edytowane) Powiem tak Zwycięstwo udało mi sie wszystko zrobić, mówię ryzyk fizyk wziąłem starą sztycę włożyłem w te ustrojstwo i powolutku napierałem widziałem jak sie rusza i puściło . Ośka była nasmarowana podkładka miedziana też była zamontowana, pewnie jakiś koks to po prostu tak dokręcił, jeszcze obydwie tarcze mi obcierały elegancko jest wyregulowałem. Pewnie bym zapłacił ze 250 zł za taki serwis a tak samemu można zrobić. Teraz jest tyle wiedzy w necie plus fora jak te, ale będę śmigał na 3 króli uuuuu oby pogoda byłą Co do amortyzatorów jak coś wyczuje to wtedy pójdę z nimi na serwis albo samemu zrobię XD Edytowane Niedziela o 18:25 przez Janusz123 2 Cytuj
zekker Napisano Niedziela o 22:49 Napisano Niedziela o 22:49 8 godzin temu, Janusz123 napisał: Wszystko i wszędzie powinno mieć jeden standard w prawo przykręcamy w lewo odkręcamy. A potem zdziwienie jak niektóre elementy same się odkręcają Niestety ale miejscami lewy gwint jest konieczny. 2 Cytuj
Turysta05 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Kolega @Janusz123 rozwiązał problem, rozsądnie zignorował te zerowe serwisy, ma doświadczenie i sam ogarnia swoje rowery. W gorszej sytuacji są ci młodzi co za oszczędności kupili wymarzony rowerek, przeczuleni i wystraszonych łatwo przekierować do serwisów. A apologeci serwisu "0" podbijają bębenek przy każdej okazji: W dniu 4.01.2026 o 19:06, emski napisał: Janusz123dałeś za rower >15k, lecisz do serwisu z odkręceniem ośki bo się boisz, a rzeźbisz na 2x150 PLN (może 2x200) na zerówkę amortyzatorów w złocie, żal. W dniu 4.01.2026 o 18:08, przecietny.kolarz napisał: ...Tak jak już kiedyś Ci pisałem. Rozebrałem osobiście Rock Shox Recon. W środku były opiłki jak i jeden wiór. Gąbki były praktycznie suche, smaru na uszczelkach brak, cokolwiek oleju wyleciało tylko z jednej goleni, z drugiej ledwo coś kapnęło... Gdzie i od kogo kupiłeś tą "kaszanę"? Zgłosiłeś reklamację? Masz jakieś zdjęcia? @przecietny.kolarz podajesz że to opisałeś, załącz linka. Żal że miałeś takiego pecha, zdarza się, współczuję. A jak inne rowery, spoko? Serwisowanie amortyzatorów to kontrowersyjny temat, wolna amerykanka, każdy wie swoje, wystarczy przejrzeć internet. Do tego każdy widzi jak pracuje jego amortyzator. Poruszam ten temat aby Ci wystraszeni trochę ochłonęli,... spokojnie, trochę poczytajcie. O rzetelną informację w tym zamieszaniu trudno, ale da się znaleźć: https://www.forumrowerowe.org/topic/272905-amortyzator-jak-to-jest-z-tym-serwisowaniem/?do=findComment&comment=2521526 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @Turysta05 chyba o to już kiedyś pytałem: Ile miałeś amortyzatorów i ile serwisów zrobiłeś samodzielnie? Co do młodych i wystraszonych. Wiek nie idzie w parze z mądrością Pierwszy link z brzegu: https://www.mtbr.com/threads/metal-shavings-inside-fox-38-damper-side-leg.1231745/ Film na YT z kanału o którym pisałem: Brak smaru, jakiś obiekt w komorze, uszkodzony o-ring, zarysowany popychacz. Opiłków nie ma, ale wspomina że to sprawdza. Jesteś z tych ludzi, co myślą że każdy chce Cię naciągnąć i okraść? Nie ma sensu dyskutować, ale nie dawaj rad które mogą być szkodliwe dla sprzętu. 1 Cytuj
emski Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @przecietny.kolarzszkoda klawiatury, @Turysta05 doradza czego nie robić z fox kasihma z perspektywy użytkownika widelca z ali, który kosztuje tyle co serwis amora. 1 Cytuj
Janusz123 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Moim skromnym zdaniem każdy facet który jara sie rowerami i tym sportem i ma na to czas to jest bardzo ważne. Powinien praktycznie samemu wszystko zrobić, ewentualnie poza Amorami ale może nawet i to nie jest takie skomplikowane. Ja pewnie za jakiś czas będę grzebał w piastach mam w tym spectral 125 cf 9 dwie piasty dt swiss 180, one mają w sobie łożyska ceramiczne i podobno mają bardzo niskie opory toczenia ale trzeba często je smarowa dbać itp. Będą chciał kupić jakiś fajny zestaw do wybijania takich łożysk i wprasowywania ale to za jakiś czas założę nowy post. A najlepsze jest w tym wszystkim że to sprawia dużo radości jak się samemu coś zrobi, mnie bynajmniej te serwisowanie wkręciło. Trochę rzeczy już popsułem ale mimo to finansowo jestem na + a ile radochy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi