Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za błędny tytuł/oznaczenie przepraszam.

Postanowilem założyć do swojego marina slxy 4 tłoczkowe, i sugerowana tarcza do tych zacisków to SM-RT70. Zauważyłem różne opinie o tej tarczy. Może znacie jakiś lepszy zamiennik jej?.
Okładziny są co prawda żywiczne, ale planuję je zmienić na ceramiczne.

najlepiej żeby było to 180mm

Napisano

każdy wyższy model tarcz shimano center lock 

PS do wskazanych pasują w zasadzie wszystkie tarcze center lock, niższe modele shimano pod klocki wide (nie polecane) jak i wyższe shimano pod narrow, i innych producentow - >. Weź te >100pln i które Ci wizualnie pasują, te z wewnętrzym aluminiowym pająkiem są ciut lżejsze i sztywniejsze.

Napisano

Najczęściej polecane są z shimano centerlock MT800. Ja akurat używam SM-RT70 (180&160) bez złych dośewiadczeń ale w hardatailu jezdżonym w stylu gravelowym  (tyle że masa  rowerzysty 90kg)

Przy zakupie zwróć uwagę na nakrętki( lockring) w zestawie. Genralnie do MTB a już na pewno do osi 15mm potrzebujesz zewnętrzne (external). 

Tani komplet 2 szt RT-70 (bez opisu jakie Lockringi ale na zdjęciu wewnętrzne) za 27EUR 

https://www.hibike.de/fahrradteile/bremsen/bremsscheiben-disc/shimano-slx-sm-rt70-ice-tech-bremsscheibe-180mm-centerlock-2er-pack-p6b091d50bcdce561dc9d0f2db927536a#var_BRS20003

Napisano (edytowane)

Przede wszystkim - centerlock czy 6 śrub? Bo to znacznie zawęzi wyniki. :) Czemu z góry założyliście, że to CL, skoro autor nic na ten temat nie napisał?

Edytowane przez TheJW
Napisano

No sh*t, Sherlock?! :) Ja wywnioskowałem jedynie tyle, że autor sprawdził zalecaną w katalogu/na jakiejś stronie tarczę do posiadanego hamulca i o nią pyta. Mógł nawet nie zwrócić uwagi, że RT70 to wersja pod CL, a jej odpowiednik pod IS ma zupełnie inne oznaczenie modelowe...

Napisano

Autor napisał o RT70 a licznik postów trójcyfrowy więc nie jest to pytanie "z ulicy" :) Poza tym jako rower ma wbity RIft Zone który fabrycznie ma CL z tego co pamiętam.

Napisano
47 minut temu, TheJW napisał:

No sh*t, Sherlock?! :) Ja wywnioskowałem jedynie tyle, że autor sprawdził zalecaną w katalogu/na jakiejś stronie tarczę do posiadanego hamulca i o nią pyta. Mógł nawet nie zwrócić uwagi, że RT70 to wersja pod CL, a jej odpowiednik pod IS ma zupełnie inne oznaczenie modelowe...

Watson'ie za wąska synteza

Napisano

Się podepnę skoro już o tarczach ale z innym pytaniem. Nikogo nie znam co próbował, czy tarcze 2mm wejdą w zaciski Shimano, albo bardziej nie czy wejdą bo wiem jaka jest szpara tylko czy to będzie działać w sensie nie będzie trało, będzie się dało odp. cofnąć tłoczki itp. Konkretnie 4tłoki XTRa 9120 + Galfery 2.0mm CL mnie interesuje.

Napisano
2 godziny temu, kamilodirt napisał:

Tak, to centerlock, chciałem to doprecyzować edytując temat, ale nie mogłem tego zrobić 😓😓

zobacz RT-CL700