kamilodirt Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Za błędny tytuł/oznaczenie przepraszam. Postanowilem założyć do swojego marina slxy 4 tłoczkowe, i sugerowana tarcza do tych zacisków to SM-RT70. Zauważyłem różne opinie o tej tarczy. Może znacie jakiś lepszy zamiennik jej?. Okładziny są co prawda żywiczne, ale planuję je zmienić na ceramiczne. najlepiej żeby było to 180mm Cytuj
emski Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 każdy wyższy model tarcz shimano center lock PS do wskazanych pasują w zasadzie wszystkie tarcze center lock, niższe modele shimano pod klocki wide (nie polecane) jak i wyższe shimano pod narrow, i innych producentow - >. Weź te >100pln i które Ci wizualnie pasują, te z wewnętrzym aluminiowym pająkiem są ciut lżejsze i sztywniejsze. Cytuj
wr81 Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Najczęściej polecane są z shimano centerlock MT800. Ja akurat używam SM-RT70 (180&160) bez złych dośewiadczeń ale w hardatailu jezdżonym w stylu gravelowym (tyle że masa rowerzysty 90kg) Przy zakupie zwróć uwagę na nakrętki( lockring) w zestawie. Genralnie do MTB a już na pewno do osi 15mm potrzebujesz zewnętrzne (external). Tani komplet 2 szt RT-70 (bez opisu jakie Lockringi ale na zdjęciu wewnętrzne) za 27EUR https://www.hibike.de/fahrradteile/bremsen/bremsscheiben-disc/shimano-slx-sm-rt70-ice-tech-bremsscheibe-180mm-centerlock-2er-pack-p6b091d50bcdce561dc9d0f2db927536a#var_BRS20003 Cytuj
TheJW Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 (edytowane) Przede wszystkim - centerlock czy 6 śrub? Bo to znacznie zawęzi wyniki. Czemu z góry założyliście, że to CL, skoro autor nic na ten temat nie napisał? Edytowane 23 Grudnia 2025 przez TheJW Cytuj
TheJW Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 No sh*t, Sherlock?! Ja wywnioskowałem jedynie tyle, że autor sprawdził zalecaną w katalogu/na jakiejś stronie tarczę do posiadanego hamulca i o nią pyta. Mógł nawet nie zwrócić uwagi, że RT70 to wersja pod CL, a jej odpowiednik pod IS ma zupełnie inne oznaczenie modelowe... Cytuj
wr81 Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Autor napisał o RT70 a licznik postów trójcyfrowy więc nie jest to pytanie "z ulicy" Poza tym jako rower ma wbity RIft Zone który fabrycznie ma CL z tego co pamiętam. Cytuj
emski Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 47 minut temu, TheJW napisał: No sh*t, Sherlock?! Ja wywnioskowałem jedynie tyle, że autor sprawdził zalecaną w katalogu/na jakiejś stronie tarczę do posiadanego hamulca i o nią pyta. Mógł nawet nie zwrócić uwagi, że RT70 to wersja pod CL, a jej odpowiednik pod IS ma zupełnie inne oznaczenie modelowe... Watson'ie za wąska synteza Cytuj
kamilodirt Napisano 23 Grudnia 2025 Autor Napisano 23 Grudnia 2025 (edytowane) Tak, to centerlock, chciałem to doprecyzować edytując temat, ale nie mogłem tego zrobić 😓😓 Edytowane 23 Grudnia 2025 przez kamilodirt Cytuj
NerfMe Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Kolejny głos na MT800. Nie sprawiają u mnie problemów. Cytuj
chester_jds Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Ja od lat używam pływających tarcz tajwańskiego ICE-STOP https://www.ice-stop.com/副本-rotor Cytuj
DyktaTusek Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Się podepnę skoro już o tarczach ale z innym pytaniem. Nikogo nie znam co próbował, czy tarcze 2mm wejdą w zaciski Shimano, albo bardziej nie czy wejdą bo wiem jaka jest szpara tylko czy to będzie działać w sensie nie będzie trało, będzie się dało odp. cofnąć tłoczki itp. Konkretnie 4tłoki XTRa 9120 + Galfery 2.0mm CL mnie interesuje. Cytuj
emski Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 2 godziny temu, kamilodirt napisał: Tak, to centerlock, chciałem to doprecyzować edytując temat, ale nie mogłem tego zrobić 😓😓 zobacz RT-CL700 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 24 Grudnia 2025 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2025 7 godzin temu, DyktaTusek napisał: Się podepnę skoro już o tarczach ale z innym pytaniem. Nikogo nie znam co próbował, czy tarcze 2mm wejdą w zaciski Shimano, albo bardziej nie czy wejdą bo wiem jaka jest szpara tylko czy to będzie działać w sensie nie będzie trało, będzie się dało odp. cofnąć tłoczki itp. Konkretnie 4tłoki XTRa 9120 + Galfery 2.0mm CL mnie interesuje. Polecałem wcześniej Sramy HS2 i one mają 2mm. Mam te tarcze z zaciskami SLX z tytułu tematu, nie trą, działają b. dobrze. Cytuj
DyktaTusek Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Chciałem tego Galfera koniecznie spróbować, bo kto nie używał ten chwalił. Ale dzięki za info, skoro 2mm wchodzi i działa to najważniejsze dla mnie. Cytuj
Maciorra Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 @DyktaTusek Cytat Chciałem tego Galfera koniecznie spróbować, bo kto nie używał ten chwalił. Chodzi o Galfer Wave, czy te obłędnie drogie Sharki? Jeśli chodzi o Wave to faktycznie bardzo dobre tarcze, ale równie dobre są np Formula Monolithic (2mm od rozmiaru 180mm wzwyż), czy stare dobre japońskie RT-66 i pewnie cały tabun innych jakościowych tarcz na rynku. Generalnie dobre tarcze, ale niczym się specjalnie nie wyróżniają. Na Sharkach nie jeździłem - cena mnie zniechęca:) Cytuj
DyktaTusek Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Tak tego Wave, Shark na próby to faktycznie cena przegięcie. Cytuj
zekker Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 Nawet jak te grubsze tarcze będą na początku ocierać, to się całość dotrze i będzie ok. Ostatnio w mieszczuchu zmieniałem klocki i nie udało mi się do końca cofnąć tłoczków, więc na początku ocierały. Nie zanotowałem kiedy przestały ale obecnie po 300km na pewno jest już ok. W fullu jak zakładałem te Galfery, to chyba też trochę tarło. Cytuj
wr81 Napisano 26 Grudnia 2025 Napisano 26 Grudnia 2025 W dniu 24.12.2025 o 14:24, Maciorra napisał: ale równie dobre są np Formula Monolithic (2mm od rozmiaru 180mm wzwyż), Z jakimi hamulcami używałeś tych tarcz (chodzi mi głównie o shimano wąski/szewroki klocek)? Co do grubości to czy jesteś pewien tych 2mm powyżej 180 średnicy? Znajduję różne informacje nt. grubości ale generalnie piszą że 160 i 180 są cieńsze (1.8 lub 2mm) a 203 i 220 (2.25-2.3mm) Dobra oferta na powyższe w wersji CL160mm ( @vincek ?) 9.99EUR https://www.bike-discount.de/en/formula-monolitic-centerlock-160mm-disc-rotor 1 Cytuj
Maciorra Napisano 26 Grudnia 2025 Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) @wr81 używałem ich z Curami2. Mam 180mm, 203mm i 220mm. 180 i 203 mają 2mm grubości - mierzyłem własnoręcznie. 220mm nie mierzyłem, ale mogę to zrobić bo jeszcze leży w piwnicy:) Edyta dodaje, że 160mm też mogę jutro zmierzyć, bo mam je przecież obecnie w gravelu. W tym rowerze mam hamulce TRP Spyre, więc klocek taki jak stare Deore oidp... Edytowane 26 Grudnia 2025 przez Maciorra 1 Cytuj
Maciorra Napisano 27 Grudnia 2025 Napisano 27 Grudnia 2025 Pomierzyłem - wszystkie egzemplarze tarcz Formuli w rozmiarach od 160mm do 220mm mają 2mm grubości. 1 Cytuj
wr81 Napisano 27 Grudnia 2025 Napisano 27 Grudnia 2025 @Maciorra Dzięki za sprawdzenie tej grubości. Ciekwa sprawa bo w naprawdę wielu miejscach (sklepy fora) piszą o tych 2.3mm tyko na stronie Formuli nic nie można znależć.. Miałbym jeszcze jedno dodatkowe pytanie przy okazji : Nakrętki CL - trafiłem na wątek na forum niemieckim : https://www.mtb-news.de/forum/t/shimano-cl-lockring-an-formula-monolitic-bremsscheibe-sieht-komisch-aus.997976/ Tarcza formuli ma śrub/nity bliżej osi i nakrętka opiera się o nie.. cuda na kiju, nakrętka Formuli jest trochę inna (wkręcana na klej), proponują używanie adapterów CL- śrub itp. Czy uzywasz fabrycznych nakrętek formulu czy jakiś patentów? Obawiam się ze ta tarcza 160mmz b-d. za 9.99 może być bez nakrętki... Cytuj
Maciorra Napisano 28 Grudnia 2025 Napisano 28 Grudnia 2025 (edytowane) @wr81 Odnośnie grubości tarcz Formuli - Cury zarówno dwu jak i czterotłoczkowe mają bardzo małą odległość między klockami a tarczami, wątpię, żeby Formula zrobiła do nich kiedyś tarcze grubsze niż 2mm, bo to by był festiwal ocieractwa:) Nie pamiętam skąd mi się wzięła informacja, ktorą podałem wyżej, że mają 2mm od rozmiaru 180. Gdzieś to widziałem w necie... Strona Formuli, tak jak piszesz raczej oszczędnie gospodaruje informacjami na temat tarcz. Odnośnie nakrętek CL - niestety nie pomogę. Hejtuję Shimano za wymyślanie takich głupot jak Centerlock (albo Flatmount... ja pierdziu...:)) Konsekwentnie od lat trzymam się w rowerach piast i tarcz na 6 śrub. Edytowane 28 Grudnia 2025 przez Maciorra Cytuj
zekker Napisano 28 Grudnia 2025 Napisano 28 Grudnia 2025 Też nie byłem przekonany do CL, aż nie musiałem chcąc nie chcąc zamontować. Nie wiem czemu tyle lat się męczyłem z tymi 6 śrubami i to jeszcze w większości przypadków torxowymi, których nie lubię (klucz nie siedzi stabilnie w gnieździe). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi