Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Wiking1313 dzięki za podpowiedź z diodami. Czyli realnie mogę przyjąć 1000 km zasięgu na baterii. 

Co do gwarancji i zakresu przeglądów. Nie wiem jaki jest ten zakres, nie wnikałem i uznałem, że to opłaca za gwarancję.

Napisano
3 godziny temu, Eathan napisał:

Zastanawiałem się jak to jest z tymi bateriami w przerzutkach. W myśl zasady przezorny zawsze ubezpieczony, ustawiłem sobie graficzne wskaźniki na ekranie Garmina. Przed każdą jazdą sprawdzałem. Idąc na rower z @Mandoleran również sprawdziłem - lekko uszczuplona bateryjka. Dałbym z 90%. Z drugiej strony najechane było 800 km. No ale przecież technologia nie kłamie. Pojechaliśmy. Jakieś 60 km od domu Garmin zakomunikował, że bateria ma poziom krytyczny :D

Jak mówiłem u mnie to wygląda na Wahoo procentowo i co 10% mnie informuje jaki jest stan baterii ( 100,90,80... ) a jak już jest na 10% to wywala komunikatem że trzeba ładować, tyle że po terenach na których z reguły się poruszam-y to spokojnie ze 100km się na pewno zrobi, a najwyżej zostanie na przerzutce i tyle :)  ( kiedyś człowiek posiadał rower bez przerzutek i też było  ) Nie wiem, może na Garminie i Sram też da się tak ustawić 🤔

3 godziny temu, Eathan napisał:

Finalnie wykręcone 930 km na jednym ładowaniu (fabrycznym) i bateria jeszcze działała. Nie testowałem dalej i naładowałem. 

Bardzo fajny wynik jak na taką kompaktową bateryjkę, aż sam z ciekawości do swojego zeszyta zajrzałem ile ja wykręcam. U mnie było ostatni raz 1430km ale jeszcze było 30%, po zimie po prostu doładowałem. 

• +1 pomógł 1
Napisano
9 godzin temu, Wiking1313 napisał:

PS odnośnie SRAM AXS, które użytkuję  od początku pojawiania się na rynku. Jak działa NIE RÓBCIE AKTUALIZACJI.,

Robiłem kilka aktualizacji -Sram 2x12, D2- i nie wystąpiły żadne problemy.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
31 minut temu, Chociemir napisał:

Robiłem kilka aktualizacji -Sram 2x12, D2- i nie wystąpiły żadne problemy.

Widocznie miałem jakiegoś pecha 😉. Może dlatego, że to były początki tej technologii. Nie aktualizuję i jeżdżę 🙂 happy i wszystko działa jak należy. 

Edytowane przez Wiking1313
Napisano

@Wiking1313 prawdę mówiąc nie wiem co to za piasta. Klasyczne szprychy J Poza tym bębenek na zapadki, raczej z tych cichszych (cieszej niż na DT). Trudno było mi się przestawić z DT Swiss i racheta. Miałem wrażenie dziury przy zazębianiu. Poza tym koła całkiem lekkie, fajnie się kręcą, nie miałem problemów z tubelessami oraz zakładaniem / zdejmowaniem opon. Rozważałem przez chwile zakupu innych kół ale uznałem, że jeżdżę na tych. Mam ~1000 km i do tej pory nie mam problemów. 

Gdzieś czytałem, że ten model niby to na DT Swiss jest, ale na 100% nie moje. Może wersja montowana w fabryce różni się od tej sprzedawanej jako oddzielny produkt? Może zmienili specyfikacje w ostatnim czasie? Trudno powiedzieć. 

Napisano

Dawno temu to robiłem ale pamiętam, że w tych z 3 zapadkami to był mi potrzebny jakiś klucz imbus, chyba 10 i bo go specjalnie kupowałem. 

Ciekawe czy w kołach z 30 mojej żony jest ta sama piasta. 

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć.

Dwa pytania. Czy jest do kupienia sztyca bez tej lampki/zaślepki? Czy to prawda, że wymiana piast przykładowo na DTSwiss skutkuje utratą gwarancji?

PS.

Fajny rower, celuję w "taupe beige", tylko ciężko z rozmiarem S. Tu przy okazji mogę potwierdzić, że przy wzroście 176cm i nodze 81cm rozmiar M jest za duży.

Dzięki,

M.

Napisano

@MSJ 

1. nie wiem, czy można kupić. Musisz szukać na stronach Scotta / Syncrosa.

2. zmiana piasty w kole systemowym w całości firmowanym przez 1 producenta i utrata gwarancji dla mnie jest zrozumiała. Musisz rozpleść koło, zapleść ponownie. Bez obaw możesz zmienić całe koła na inne. 

Napisano

Oczywiście, że gwarancja jest dostępna i zapewne niewiele różni się od gwarancji innych producentów. W kontekście pytania @MSJ poniżej wyboldowałem klauzule, które mogą mieć zastosowanie w przypadku wymiany elementów roweru. Pamiętajmy, że zapis jest zawsze ogólny, a dopiero jego interpretacja oznaczać będzie określone konsekwencje. A nie wiem, czy wymiana kół warta będzie batalii w sądzie, by udowadniać, że wypełniło się bądź nie warunki gwarancji. Czytając poniższe można by wysnuć wniosek, że zlecenie wymiany kół (czy przeplecenia, whatever) autoryzowanemu dealerowi SCOTT nie powinno naruszyć praw do gwarancji. 

Subiektywny wyciąg z warunków gwarancji SCOTT w 2026 roku:

Okres gwarancji rozpoczyna swój bieg od daty zakupu. Gwarancja jest udzielana wyłącznie pierwszemu
nabywcy pod warunkiem rejestracji roweru SCOTT na stronie www.scott.pl w ciągu 10 dni od daty zakupu
.
Gwarancja udzielana jest jedynie w przypadku zakupu w pełni zmontowanego roweru dokonanego u autoryzowanego
dealera SCOTT
. Gwarancja wygasa po upływie okresu gwarancji.

Warunkiem udzielenia pięcioletniej gwarancji na ramę oraz wahacze jest wykonywanie czynności sprawdzających
zgodnie z „Harmonogramem obsługi oraz czynności serwisowych” oraz dokonywanie przeglądów
serwisowych zgodnie z „Planem serwisowym” przez autoryzowanego dealera
SCOTT
.

Niniejsza gwarancja nie obejmuje wad, które nie istniały przed przeniesieniem ryzyka na kupującego. Niniejsza
gwarancja nie obejmuje produktów wykorzystywanych w działalności związanej z wynajmem. Niniejsza gwarancja
nie obejmuje rowerów, które nie zostały kompletnie złożone i przygotowane do użytkowania przez autoryzowanego
dealera SCOTT. Niniejsza gwarancja nie obejmuje żadnych uszkodzeń spowodowanych przez: normalne
zużycie, wypadek, zaniedbanie, niewłaściwą obsługę, niewłaściwe użycie lub nadużycie, silę wyższą, niewłaściwy
montaż, nieprzestrzeganie zalecanych procedur konserwacji i pielęgnacji, niewłaściwe lub nieprawidłowe wykonanie
konserwacji lub naprawy przez podmiot, który nie jest autoryzowanym dealerem SCOTT
, użycie niewłaściwych
akcesoriów, części lub narzędzi oraz przeróbkę produktu.
Niniejsza gwarancja nie obejmuje blaknięcia
kolorów w wyniku ekspozycji na światło słoneczne.

OGRANICZENIE GWARANCJI INNYCH PODZESPOŁÓW NIŻ SCOTT
Niniejsza gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych użytkowaniem niewłaściwym lub niezgodnym
z przeznaczeniem albo określoną przez producenta specyfikacją, uszkodzeń spowodowanych
wypadkiem lub zderzeniem z innym pojazdem albo wskutek innych okoliczności, w których produkt
był poddany siłom lub obciążeniom nieprzewidzianym przez konstrukcję, uszkodzeń spowodowanych
zastąpieniem oryginalnych części przez nieoryginalne
, brakiem przestrzegania dedykowanych interwałów
serwisowych, uszkodzeń spowodowanych niewłaściwą instalacją okablowania, uszkodzeń powstałych
na skutek obsługi przez podmiot inny niż autoryzowany dealer SCOTT
.
Niniejsza gwarancja nie obejmuje produktów modyfikowanych.

Napisano

Jeżeli warunki gwarancji są takie, że trzeba się zastanawiać czy wymiana piast w kołach nie spowoduje utraty gwarancji na cały rower to znaczy, że są absurdalne. Kupiłem niedawno rower gravelowy, w którym nie ma obowiązku wykonywania przeglądów, mogę wymienić w nim co tylko zechcę i zachowuję gwarancję. Dlatego jak czytam powyższe to przecieram oczy ze zdumienia. 

Napisano

Przynajmniej się dowiedziałem, że to kanadyjski producent (fizycznie w sensie fabryki, bo headoffice w USA). Nigdy tego nie sprawdzałem, a sama nazwa wyglądała mi na bałkany (typu Słowenia), heh. Ale tam chyba najtańszy rower warty więcej, co moje wszystkie razem wzięte, więc to nie moje progi. 

I znów, kwestia uznawania czegoś jest kwestią interpretacji. Faktem jest, że producent nie nakazuje serwisowania i tu jest zdecydowanie pozytywna różnica (a ponieważ jak coś jest za darmo, to ktoś musiał za to zapłacić, to pewnie płaci się stosowną cenę za takie eleganckie podejście), ale znów w gwarancji masz: 

Cervélo does not warrant against: [...] Any modification of any frame or component.

Cervélo’s warranty does NOT apply to: [...] 3rd party components not manufactured by Cervélo.

Dodatkowo jest pełno klauzul, które zawsze mogą podlegać interpretacji, zupełnie tak samo jak u Scotta, na przykład: 

The warranty is void if the part is modified from its original condition in any manner or used outside normal intended use, as determined by Cervélo in its sole discretion.

Czyli nie tylko Cervelo zastrzega sobie prawo do anulowania gwarancji w przypadku modyfikacji (dowolnej?) części, ale również zastrzega sobie wyłączne prawo do stwierdzenia, czy taka modyfikacja jego zdaniem nastąpiła. 

Ale na koniec, żeby nie było tak pesymistycznie. To, o czym ostatnie posty mówią, to kwestia ogólnych warunków gwarancji "na rower". Natomiast to, co raczej bardziej interesuje kupującego, to gwarancja na ramę. I wydaje mi się, że gwarancja na ramę jest obojętna na wymianę kół (o ile te koła nie są niewłaściwe i spowodują uszkodzenie ramy przez sam fakt ich zamontowania), więc z drugiej strony nie można podchodzić do tej sprawy tak najeżonym. Ile problemów z ramami dotyczy okolic osi? Niewiele w porównaniu z okolicami wejścia sztycy czy suportu. Dlatego bym się tym tak nie przejmował i te koła wymienił, jeśli stanowią problem. Bardziej bałbym się wymieniać sztycę, bo ewentualne pęknięcie tam ramy szybko zostałoby zdiagnozowane jako konsekwencja owej wymiany, a jakże. A jeśli kupiony rower będzie miał ewidentną wadę produkcyjną, to pewnie wyjdzie ona zanim te koła zdąży się wymienić.

Napisano (edytowane)

Gwarancja u polskiego dystrybutora SCOTT to fikcja. Pisze to jako długoletni użytkownik rowerów tej marki. 

Edytowane przez KNKS
Napisano
57 minut temu, chester_jds napisał:

1.Cervélo does not warrant against: [...] Any modification of any frame or component.

2. Cervélo’s warranty does NOT apply to: [...] 3rd party components not manufactured by Cervélo.

1.Ale ja nie zamierzam modyfikować ramy czyli np. wiercić w niej otworów - natomiast mogę wymieniać komponenty na dowolne.

2.A z jakiego tytułu Cervelo miałoby być gwarantem części, które np. ja zamontowałem?