Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, stosuje ktoś z was jakieś okulary sportowe przy większej wadzie wzroku (powyżej -6 dioptrii) i mógłby się podzielić gdzie takowe znaleźć - do tej pory te które znalazłem z wkładkami przeważnie mają do -4, sporadycznie -5 i -6, ale dla mnie to za mało.

Szkła kontaktowe odpadają przy moich wadach wzroku.

Cena właściwie bez znaczenia, byle były ładne i dobrej jakości.

Jeśli nie będzie jakiś typowi sportowych no to poszukam jakiś zwykłych korekcyjnych i dostosuję.

Napisano

Miałem około minus 6 dioptrii i przez lata nie znalazłem nic co by mi pasowało. Inna sprawa, ja nosiłem szkła kontaktowe a na to fotochromy, głównie w celach ochrony soczewek. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Według mnie takie nakładki / wpinki nie mają za wiele sensu bo przy dużej wadzie i tak raczej nie będzie się używać samych oksów.  Poza tym - dodatkowe elementy ruchome, szykujące się do wypadnięcia lub zgubienia w najmniej oczekiwanym momencie.  

Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w dedykowane bryle a nie bawić się w składaki.  Moja wada nie jest aż tak duża, przerabiałem jednak wszystkie możliwe opcje i w końcu mam przyciemnione bryle z korekcją i mam spokój. 

3 godziny temu, Charr napisał:

Jeśli nie będzie jakiś typowi sportowych no to poszukam jakiś zwykłych korekcyjnych i dostosuję.

Chyba prędzej dostosujesz sportowe wymieniając szkła na lecznicze, no bo w drugą stronę jak usportowisz "zwykłe" - naklejki, spojlery, tytanowe śruby, kevlarowe zauszniki?  🤡

• +1 pomógł 1
Napisano
5 godzin temu, Mihau_ napisał:

W oakley true digital się tego nie ogarnie?

Nie w Oakley mają do -6 dioptrii, no chyba że za dodatkową opłatą by nadszarpnęły do mojej wady (-7 i -6).

-------

Cytat

Chyba prędzej dostosujesz sportowe wymieniając szkła na lecznicze, no bo w drugą stronę jak usportowisz "zwykłe" - naklejki, spojlery, tytanowe śruby, kevlarowe zauszniki?

UP: bardziej myślałem o Oakley lub Rudy (np.: RUDY PROJECT Spinair 57), w wersji bardziej klasycznej i zamontowanymi fotochromami lub przyciemnianymi z polaryzacją z odpowiednią korekcją i indeksowaniem.

Napisano (edytowane)

Obawiam się że przy tak dużych - okulary sportowe ( z wkładką korekcyjna ) się nie sprawdza, a i z takimi wyposażonymi w szkła korekcyjnymi może być problem. 

Robiłem 2 wkładki, jedna u producenta druga u optyka przy wadzie -2 albo -2,5 (nie pamiętam dokladnie). W obu przypadkach wyszła lipa. Z powodu zakrzywienia okularów. Pamiętam że od ich używania bolały mnie oczy i miałem bardzo zaburzone wyczucie odległości.

Edytowane przez PawelW84
  • +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, PawelW84 napisał:

W obu przypadkach wyszła lipa. Z powodu zakrzywienia okularów. Pamiętam że od ich używania bolały mnie oczy i miałem bardzo zaburzone wyczucie odległości.

To w obu przypadkach coś sknocili, choć obawiam się że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Ja mam -1 z hakiem i po zmianie okularów musiałem się przyzwyczaić za każdym razem. Kilka, kilkanaście pierwszych wypadów było nieprzyjemnych ale potem już się pewnych rzeczy nie dostrzega. Problemem jest mocne gięcie od strony nosa i jak się patrzy tym skrajem i rusza głową, to widać jak wszystko się gnie.
Najlepiej w miarę możliwości wybierać najmniej gięte oprawki, choć zwykle jest kiepski wybór o ile cokolwiek mają nadającego się do wsadzenia korekcji.

Kompletną lipę miałem raz jak coś nie tak poszło z doborem kąta cylindrów na jedno oko. Nie wiem czy źle mi się wydawało, że będzie ok, czy optyk coś źle zamontował ale do tego byłoby się ciężko przyzwyczaić.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Chciałem podjąć kolejną próbę u 3 optyka ale po rozmowie z nim odpuściłem. 

Gość nie podjął się dorobienia szkieł bo jak zobaczył gięcie to od razu powiedział, że nic z tego dobrego nie wyjdzie. Problemem jest - i to że przez krzywiznę okularów nie patrzysz przez szkło na wprost tylko po skosie. 

Sypie się wtedy cała optyka soczewki.

Podobno im większy wygięcie okularów i im większy - tym gorzej.

Podobno z + jest prościej.

Tak słyszałem, ale czy tak jest naprawdę nie wiem. 

Zapytam się z drugiej strony, czy rozważaliście laserową korektę wzroku ? 

Biorąc pod uwagę koszt porządnych sportowych okularów korekcyjnych+ okularów na co dzień + fakt że raz na 2-3 lata takie okulary wypada wymienić bo wyglądają już po prostu źle, to koszt takiego zabiegu nie wydaje się zaporowy.

Edytowane przez PawelW84
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Właśnie odebrałem oprawki od Rudy Projekt model DELTABEAT OPTICAL DOCK oraz RYDON OPTICAL DOCK, a jutro idę do optometrysty i zobaczę co on wykombinuje. 

@PawelW84 ja prawdopodobnie będę miał robioną korektę wzroku, ale w moim przypadku, będzie możliwa dopiero za około rok lub półtora roku po przed nią mam dwie inne operacje, a przerwa między nimi to minimum 6 miesięcy. 

Edytowane przez Charr
Napisano (edytowane)

Właśnie dzisiaj odebrałem oprawki z szkłami z salonu.

Na początku badanie szczegółowe wzroku oraz dostosowanie szkieł do mojej wady wzroku i sposobu widzenia, następnie zamówienie odpowiednich szkieł z sporym indeksowaniem 1,67 (zastanawiałem się nad 1,74 ale tutaj już cena była zabójcza).

W modelu DELTABEAT zastosowane zostały szkła Transitions Gen. S - kolor czarny z indeksem 1,67 dodatkowo po bokach zostały lekko przeszlifowane dla zmniejszenia wagi co nie przyniosło wpływu na obraz.

W modelu Rydon soczewki barwione w kolorze pomarańczowym, tak samo w indeksie 1,67 oraz tak samo dostosowane przez optometrystę do mojej sposobu patrzenia i wady, w przeciwieństwie do tych z Transitions nie są dodatkowo cieniowane po bokach.

Po dwóch godziny jazdy w terenie, z DELTABEAT mogę powiedzieć, że jest całkiem ok, widzę bardzo dobrze, ściemniają i rozjaśniają się szybko, waga i wygoda ok.

Przez święta planuję więcej pojeździć w tych okularach to mogę dać relację po jakiś 300 km.

Edytowane przez Charr
  • +1 pomógł 3
  • 2 tygodnie później...