Charr Napisano 16 Grudnia 2025 Napisano 16 Grudnia 2025 Cześć, stosuje ktoś z was jakieś okulary sportowe przy większej wadzie wzroku (powyżej -6 dioptrii) i mógłby się podzielić gdzie takowe znaleźć - do tej pory te które znalazłem z wkładkami przeważnie mają do -4, sporadycznie -5 i -6, ale dla mnie to za mało. Szkła kontaktowe odpadają przy moich wadach wzroku. Cena właściwie bez znaczenia, byle były ładne i dobrej jakości. Jeśli nie będzie jakiś typowi sportowych no to poszukam jakiś zwykłych korekcyjnych i dostosuję. Cytuj
przemeg Napisano 16 Grudnia 2025 Napisano 16 Grudnia 2025 Miałem około minus 6 dioptrii i przez lata nie znalazłem nic co by mi pasowało. Inna sprawa, ja nosiłem szkła kontaktowe a na to fotochromy, głównie w celach ochrony soczewek. 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Grudnia 2025 Napisano 16 Grudnia 2025 W oakley true digital się tego nie ogarnie? 1 Cytuj
kazafaza Napisano 16 Grudnia 2025 Napisano 16 Grudnia 2025 Według mnie takie nakładki / wpinki nie mają za wiele sensu bo przy dużej wadzie i tak raczej nie będzie się używać samych oksów. Poza tym - dodatkowe elementy ruchome, szykujące się do wypadnięcia lub zgubienia w najmniej oczekiwanym momencie. Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w dedykowane bryle a nie bawić się w składaki. Moja wada nie jest aż tak duża, przerabiałem jednak wszystkie możliwe opcje i w końcu mam przyciemnione bryle z korekcją i mam spokój. 3 godziny temu, Charr napisał: Jeśli nie będzie jakiś typowi sportowych no to poszukam jakiś zwykłych korekcyjnych i dostosuję. Chyba prędzej dostosujesz sportowe wymieniając szkła na lecznicze, no bo w drugą stronę jak usportowisz "zwykłe" - naklejki, spojlery, tytanowe śruby, kevlarowe zauszniki? 🤡 1 Cytuj
Charr Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Napisano 17 Grudnia 2025 5 godzin temu, Mihau_ napisał: W oakley true digital się tego nie ogarnie? Nie w Oakley mają do -6 dioptrii, no chyba że za dodatkową opłatą by nadszarpnęły do mojej wady (-7 i -6). ------- Cytat Chyba prędzej dostosujesz sportowe wymieniając szkła na lecznicze, no bo w drugą stronę jak usportowisz "zwykłe" - naklejki, spojlery, tytanowe śruby, kevlarowe zauszniki? UP: bardziej myślałem o Oakley lub Rudy (np.: RUDY PROJECT Spinair 57), w wersji bardziej klasycznej i zamontowanymi fotochromami lub przyciemnianymi z polaryzacją z odpowiednią korekcją i indeksowaniem. Cytuj
PawelW84 Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 (edytowane) Obawiam się że przy tak dużych - okulary sportowe ( z wkładką korekcyjna ) się nie sprawdza, a i z takimi wyposażonymi w szkła korekcyjnymi może być problem. Robiłem 2 wkładki, jedna u producenta druga u optyka przy wadzie -2 albo -2,5 (nie pamiętam dokladnie). W obu przypadkach wyszła lipa. Z powodu zakrzywienia okularów. Pamiętam że od ich używania bolały mnie oczy i miałem bardzo zaburzone wyczucie odległości. Edytowane 17 Grudnia 2025 przez PawelW84 1 Cytuj
Eathan Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 @Charr zerknij tutaj Może RUDY będzie mieć coś dla Ciebie. M 1 Cytuj
zekker Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 Godzinę temu, PawelW84 napisał: W obu przypadkach wyszła lipa. Z powodu zakrzywienia okularów. Pamiętam że od ich używania bolały mnie oczy i miałem bardzo zaburzone wyczucie odległości. To w obu przypadkach coś sknocili, choć obawiam się że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Ja mam -1 z hakiem i po zmianie okularów musiałem się przyzwyczaić za każdym razem. Kilka, kilkanaście pierwszych wypadów było nieprzyjemnych ale potem już się pewnych rzeczy nie dostrzega. Problemem jest mocne gięcie od strony nosa i jak się patrzy tym skrajem i rusza głową, to widać jak wszystko się gnie. Najlepiej w miarę możliwości wybierać najmniej gięte oprawki, choć zwykle jest kiepski wybór o ile cokolwiek mają nadającego się do wsadzenia korekcji. Kompletną lipę miałem raz jak coś nie tak poszło z doborem kąta cylindrów na jedno oko. Nie wiem czy źle mi się wydawało, że będzie ok, czy optyk coś źle zamontował ale do tego byłoby się ciężko przyzwyczaić. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 (edytowane) Chciałem podjąć kolejną próbę u 3 optyka ale po rozmowie z nim odpuściłem. Gość nie podjął się dorobienia szkieł bo jak zobaczył gięcie to od razu powiedział, że nic z tego dobrego nie wyjdzie. Problemem jest - i to że przez krzywiznę okularów nie patrzysz przez szkło na wprost tylko po skosie. Sypie się wtedy cała optyka soczewki. Podobno im większy wygięcie okularów i im większy - tym gorzej. Podobno z + jest prościej. Tak słyszałem, ale czy tak jest naprawdę nie wiem. Zapytam się z drugiej strony, czy rozważaliście laserową korektę wzroku ? Biorąc pod uwagę koszt porządnych sportowych okularów korekcyjnych+ okularów na co dzień + fakt że raz na 2-3 lata takie okulary wypada wymienić bo wyglądają już po prostu źle, to koszt takiego zabiegu nie wydaje się zaporowy. Edytowane 17 Grudnia 2025 przez PawelW84 1 Cytuj
Charr Napisano 19 Grudnia 2025 Autor Napisano 19 Grudnia 2025 (edytowane) Właśnie odebrałem oprawki od Rudy Projekt model DELTABEAT OPTICAL DOCK oraz RYDON OPTICAL DOCK, a jutro idę do optometrysty i zobaczę co on wykombinuje. @PawelW84 ja prawdopodobnie będę miał robioną korektę wzroku, ale w moim przypadku, będzie możliwa dopiero za około rok lub półtora roku po przed nią mam dwie inne operacje, a przerwa między nimi to minimum 6 miesięcy. Edytowane 19 Grudnia 2025 przez Charr Cytuj
Eathan Napisano 20 Grudnia 2025 Napisano 20 Grudnia 2025 @Charr daj znać jak poszło i co wymyślili z tymi oprawkami. Sam zastanawiam się nad tym kierunkiem. Cytuj
PawelW84 Napisano 20 Grudnia 2025 Napisano 20 Grudnia 2025 Będę wdzięczny za info jak poszło z oprawkami Cytuj
Charr Napisano 23 Grudnia 2025 Autor Napisano 23 Grudnia 2025 (edytowane) Właśnie dzisiaj odebrałem oprawki z szkłami z salonu. Na początku badanie szczegółowe wzroku oraz dostosowanie szkieł do mojej wady wzroku i sposobu widzenia, następnie zamówienie odpowiednich szkieł z sporym indeksowaniem 1,67 (zastanawiałem się nad 1,74 ale tutaj już cena była zabójcza). W modelu DELTABEAT zastosowane zostały szkła Transitions Gen. S - kolor czarny z indeksem 1,67 dodatkowo po bokach zostały lekko przeszlifowane dla zmniejszenia wagi co nie przyniosło wpływu na obraz. W modelu Rydon soczewki barwione w kolorze pomarańczowym, tak samo w indeksie 1,67 oraz tak samo dostosowane przez optometrystę do mojej sposobu patrzenia i wady, w przeciwieństwie do tych z Transitions nie są dodatkowo cieniowane po bokach. Po dwóch godziny jazdy w terenie, z DELTABEAT mogę powiedzieć, że jest całkiem ok, widzę bardzo dobrze, ściemniają i rozjaśniają się szybko, waga i wygoda ok. Przez święta planuję więcej pojeździć w tych okularach to mogę dać relację po jakiś 300 km. Edytowane 23 Grudnia 2025 przez Charr 3 Cytuj
PawelW84 Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Jaki wyszedł koszt okularów i szkieł ? Cytuj
nctrns Napisano wczoraj o 11:28 Napisano wczoraj o 11:28 Możesz wrzucić zdjęcia gotowych okularów? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi