bart50 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Hej, Rozważam jeszcze taką opcję, zanim przejdę na 2x, jak skrócenie ramion nowej korby Deore HT2 3x ze 175 na 155 mm. Całość, czyli przewiercenie i gwintowanie oraz nowy profil końcówki ramienia zleciłbym w profesjonalnym warsztacie obróbki metalu, ale nie na maszynie CNC. Czy może, któryś z Kolegów, który miał może za sobą podobne eksperymenty, więc mógłby doradzić, czy gra jest warta świeczki, zwłaszcza z pominięciem CNC. Koszty robocizny są akceptowalne, zatem teoretycznie cała operacja jest dla mnie opłacalna. Mógłbym nawet sprzedać Deore i wiercić w Alivio, jednak podobno nawet do jazdy turystycznej różnica w sztywności oraz pracy pinów i ramp jest odczuwalna. Nie miałem okazji sprawdzić, ale wiem, że są tu większym doświadczeniem od mojego Będę wdzięczny za komentarze. Cytuj
Maciorra Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu (edytowane) Może ten przekrój przez przykładową korbę HT2 ostudzi Twój entuzjazm do jej skracania o 20mm Edytowane 59 minut temu przez Maciorra literówka 2 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Cześć! @Maciorra wydaje mi się że korby Deore nie są puste w środku. Cytuj
Maciorra Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu (edytowane) Jeśli to jest korba Hollowtech2, tak jak pisze @bart50 to raczej jest pusta, jak sama nazwa wskazuje. Edyta dodaje, że po szybkim rzucie okiem na stronę Shimano Deorki chyba faktycznie nie są HT. Pytanie o jakiej dokładnie korbie rozmawiamy. Edytowane 48 minut temu przez Maciorra Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu Nie kojarzę żeby korby Deore 3x były puste w środku. Strzelam że autor zastosował skrót myślowy, mając na myśli korbę z zintegrowaną osią. @bart50 w zasadzie to jeżeli będzie to zrobione równo, to nie widzę powodu dlaczego to by nie miało działać. 1 Cytuj
Turysta05 Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu Ciekawi mnie sprawa zasadnicza: @bart50 jesteś przekonany, że potrzebujesz taki dziecięcy rozmiar 155mm? Jakie uzasadnienie? Jeżeli znajdziesz korbę która pozwala na wiercenie, to sama robota dla ogarniętego ślusarza jest łatwa, trudność sprowadza się do zamocowania na stole maszyny i posiadania prawego i lewego gwintownika. Nawet wiertarka stołowa (ale ta profesjonalna😉) da radę👍. Cytuj
Maciorra Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu Ale jak widać nawet i HT2 nie są przypadkiem beznadziejnym: https://www.mtb-news.de/forum/t/kurbel-kuerzen-kleine-fotostory.645259/page-7#post-12989376 Cytuj
chrismel Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu 30 minut temu, Maciorra napisał: Jeśli to jest korba Hollowtech2, tak jak pisze @bart50 to raczej jest pusta Nie raczej a na pewno. Nazwa Hollowtech określa takie właśnie wykonanie ramion a nie korbę ze zintegrowaną osią. Czyli możemy mieć korbą ze zintegrowaną osią i nie wykonaną w technologii Hollowtech. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi