Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie wiem jaka odległość Was dzieli, wydaje się, że inpost z blaszką za ~20pln będzie bardziej zasadny , ale wtedy nie wyrobi sobie skilla jakiego masz Ty ;) :P 

Napisano
3 godziny temu, Tyfon79 napisał:

W innych przypadkach 100% skuteczności i szybkości. Oczywiście wykluczam tych co im tam gdzieś minimalnie muska bo to już przypadki kliniczne są a nie techniczne; 

Tą metodą dokręcam, ale przy mocniejszym dokręcaniu śrubki zacisk mi się jednak minimalnie obkręca. Więc najczęściej na starcie ustawiam minimalnie źle, żeby potem się wyrównało przy dokręcaniu. Średnie, ale jakoś tam w końcu się udaje.

3 godziny temu, emski napisał:

na oko najprostsza metoda ... chyba że masz wadę wzroku, blaszka miedzy klocki  30 sek i gotowe

To podejście wydaje się najprostsze i najlepsze, ale takie grube kloce to u mnie między zacisk i tarczę nie wejdą. Kombinowałem już w tym guście wkładając kawałki papieru, ale to z kolei trochę za cienkie. Może ze starą puszką jeszcze spróbuję.

Napisano (edytowane)
Cytat

ale przy mocniejszym dokręcaniu śrubki zacisk mi się jednak minimalnie obkręca

spróbuj mocniej nie dokręcać tylko tak krok po kroku delikatnie jak baryłkę przerzutki raz jedną, raz drugą tak wiesz tyci,tyci😆 po kilku razach powinieneś już móc mocniej dokręcać bez przemieszczania zacisku.

Edytowane przez Przecietny
Napisano
Cytat

spróbuj mocniej nie dokręcać tylko tak krok po kroku delikatnie jak baryłkę przerzutki raz jedną, raz drugą tak wiesz tyci,tyci😆 po kilku razach powinieneś już móc mocniej dokręcać bez przemieszczania zacisku.

Dokładnie. Miałem dwa różne komplety hamulców w tym samym rowerze i jedne miały tendencję do przekręcania się przy dokręcaniu śrub, a drugie nie, więc nie jest to kwestia źle splanowanego mocowania PM. Bardzo delikatne dokręcanie śrub naprzemiennie pomaga.

Blaszki są fajne ale nie wszędzie wchodzą - np Formula Cura ma bardzo mały odstęp między tarczą, a klockami i moja blaszka praktycznie nie wchodzi...

Napisano (edytowane)

Co Wy bez przerwy o tych blaszkach... Wsunięcie jakiejś tekturki w hamulcach na linkę i to tylko od strony twardego klocka jest przydatne/konieczne aby zachować niezbędny odstęp od tarczy.

Hydrauliczne (o ile tłoczki niezatarte) pracują płynnie obustronnie i trzymają tarcze centralnie.  Można tam wpychać blaszki, ale często kończy się to niepotrzebną irytacją jak coś idzie nie tak, co wyżej piszecie.

Podstawa to czucie w palcach i stopniowo dokręcać obustronnie. 

Edytowane przez Turysta05
Napisano (edytowane)

Jak Ci bije tarcza minimalnie w jedną stronę, to można wsadzić kartkę, zacisnąć zacisk i wtedy dokręcić. Spowoduje to że zacisk będzie przesunięty tak, że tarcza nie będzie ocierała. Robiłem tak wiele razy.

Ogólnie nie bardzo rozumiem tę batalię która tu się rozpoczęła. Każda metoda która działa jest dobra. Shimano nie wspomina jak ustawiać zacisk, więc nie ma jakiś ścisłych wytycznych. Naciśnięcie klamki i dokręcenie zacisku jest tak samo popularne jak ustawianie na oko. Jak mocowanie jest równe a tarcza nie ma dużego bicia, to metoda z zaciśnięciem zacisku na tarczy jest bardzo szybka i skuteczna.

Edytowane przez przecietny.kolarz