Eathan Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Trochę rowerów zobaczyłem i wygląda na to, że temat schowka w ramie daje więcej możliwości. 1. Cube - nie chce spaść z listy bo za 13500 zł (Pan Niemieć ceny się 1500 zł mniej), dostaję Di2 w nowej wersji, wiem, że to przerost formy nad treścią carbonowe koła, kierownicę i sztycę, wagę na poziomie 8,5 kg nie muszę NIC zmieniać i ten kolor 😁 Minus to to, że nadal tego roweru nie można zobaczyć... 2. Merida Silex 7000 25 - tego nie brałem pod uwagę wcześniej ale miałem okazję się przymierzyć i było całkiem fajnie. Za 10 000 zł (ehh te obniżki) rower waży ponad 9,3 kg, ale: wymiana kół na carbony + tubeless pozwala zjechać z wagą poniżej 9 kg, po zmianie kół budżetowo wyjdzie na poziomie cube, pełna grupa GRX 820 bez kombinowania z klamkomanetkami, zaciskami i korbą, kaseta i łańcuch M7100 więc też lepiej niż 6100. rower w odpowiednim rozmiarze jest, czeka kilka km ode mnie. Minus to kolor... Zastanawia mnie dlaczego jest tak mało testów tego roweru? Jest słaby? Trudno dostępny? Jestem ciekaw co myślicie o tej Meridzie. Ktoś ma? A może jeździł i się może wypowiedzieć? https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4876/silex-7000-25 Dodam, że poprzednia wersja z tą ogromną główką zupełnie mi się nie podobała. To była szkarada. Tutaj jest dużo lepiej. Cytuj
chrismel Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Na pewno chcesz mieć kasetę 10-51 ? W zeszłym roku jeździłem na niej w Alpach. Założyłem z konieczności (zakres przełożeń). Po powrocie stwierdziłem że nigdy więcej. W tym roku (znów Alpy) jako że nie miałem alternatywy a nie chciałem wydawać pieniążków na kolejną modernizację roweru ponownie ją założyłem. I naprawdę nigdy więcej. Sam zaczynam się przymierzać do wymiany gravela i po przemyślaniach doszedłem do wniosku że 2x nie chcę a jak 1x to na chwilę obecną wchodzi w grę tylko i wyłącznie SRAM 1X13. Z tego co znalazłem dla siebie najbardziej podchodzi mi nowy Scott Addict Gravel 20: https://www.bike-discount.de/en/scott-addict-gravel-20-3 jeżeli będzie dostępny faktycznie w tej cenie czyli €3,119.20. Rzuć okiem. Cytuj
Eathan Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu @chrismel z tego co widzę można zejść na 10-45t. Aktualnie mam 11-42 w układzie 1x11 z 40 z przodu. Nie mam żadnego doświadczenia z 10-51t i tarczą 42. Cytuj
chrismel Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) 10-45 daje tylko lepsze stopniowanie przy niższych prędkościach. Początek, czyli tragiczne wg. mnie 10-12-14-16-18-21 jest taki sam. To jest dobre stopniowanie ale do MTB. Do gravela jak dla mnie dramat. Po pierwsze skok 18-21 wypada w najczęściej używanym zakresie. Po drugie przy wyższych prędkościach mamy skok o 20%. Czyli jedziesz 40 km/h, chcesz trochę przyspieszyć i żeby zachować zbliżoną kadencję powinieneś zacząć jechać prawie 50 km/h. Dlatego jak dla mnie są tylko 2 opcje. 2x12 albo 1x13. Przy 1x12 powinni zejść z rozpiętością do około 400% i wtedy jest kilka kombinacji bez takich dziur w kasecie. No ale Shimano takich kaset nie ma i nie zapowiada się żeby zrobiło. Zamiast tego wymyślili 9-45 z pewnie praktycznie bezużyteczną 9-ką. PS. 11-42 11s jest dość przyjemną kasetą. Masz tam przede wszystkim 15-17-19-21 co osobiście jest moim ulubionym fragmentem. Skoki są wyraźnie zauważalne ale nie mam wrażenia że są dziury w przełożeniach. Edytowane 7 godzin temu przez chrismel Cytuj
Mandoleran Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ja tam wole jednak 2 blaty. Połączenie 11-34 przy blacie 48-31 i mam to czego oczekuje, na podjazdach nie ma problemu i też na szybkich odcinkach nie czuje za bardzo dziur, kultura pracy jest lepsza dla mnie i tyle . Żeby nie było, jedno-blata też posiadam w konfiguracji 10-51 i 44 tarcza i jest to dobre połączenie dla... miejskiej jazdy/komunikacyjnej . 1 Cytuj
Eathan Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowane) @chrismel no to na szybko. Byłem w sklepie, mieli tego nowego Addict Gravel 20. Cena u nas to 16 z małym hakiem. Negocjacji brak. Poza tym zaliczyłem: Orbea Terra z garbem - nie chcę nawet jak będą dopłacać Bez garba fajna, ale mało miejsca na opony. Trek Checkpoint SL5 - i to było zaskoczenie bo klamki i przerzutka były z Force a korba Apex. Jeździ to bardzo, bardzo sympatycznie. Tyle, że ciężkie, Trzeba by koła wymienić. Finalnie 13k + koła (nawet chińczyk) daje równowartość Scotta, Cube C:62 EX - najwcześniej w marcu będzie można zobaczyć. Edytowane 5 godzin temu przez Eathan Cytuj
chrismel Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu U nas negocjowanie cen na Scotta jest trudne. Taka polityka firmy. Dlatego ja będę polował w Niemczech. Zobaczymy czy taka cena się utrzyma jak wejdą realnie na magazyn w bikediscount. A może jak pojawi się większa dostępność to po prezentacji oferty z netu i alternatywie spuszczają z ceny albo wychodzę i klikam w domu cena się zmieni. 1 Cytuj
Chociemir Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu (edytowane) 5 godzin temu, Eathan napisał: Orbea Terra z garbem - nie chcę nawet jak będą dopłacać Bez garba fajna, ale mało miejsca na opony. Nie wiem, którą Terrę masz na myśli, ale nowy model ma prześwit na opony 50 mm czyli jak w Cube. Edycja: zapomniałem, ze jest wersja Race. Edytowane 13 minut temu przez Chociemir Cytuj
Eathan Napisano 13 minut temu Autor Napisano 13 minut temu @Chociemir nowa faktycznie jest na 50, ale przez ten garb na dolnej rurze odpada. Poprzedni model nie ma garbu ale jest ciasno z oponami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi