Eathan Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Trochę rowerów zobaczyłem i wygląda na to, że temat schowka w ramie daje więcej możliwości. 1. Cube - nie chce spaść z listy bo za 13500 zł (Pan Niemieć ceny się 1500 zł mniej), dostaję Di2 w nowej wersji, wiem, że to przerost formy nad treścią carbonowe koła, kierownicę i sztycę, wagę na poziomie 8,5 kg nie muszę NIC zmieniać i ten kolor 😁 Minus to to, że nadal tego roweru nie można zobaczyć... 2. Merida Silex 7000 25 - tego nie brałem pod uwagę wcześniej ale miałem okazję się przymierzyć i było całkiem fajnie. Za 10 000 zł (ehh te obniżki) rower waży ponad 9,3 kg, ale: wymiana kół na carbony + tubeless pozwala zjechać z wagą poniżej 9 kg, po zmianie kół budżetowo wyjdzie na poziomie cube, pełna grupa GRX 820 bez kombinowania z klamkomanetkami, zaciskami i korbą, kaseta i łańcuch M7100 więc też lepiej niż 6100. rower w odpowiednim rozmiarze jest, czeka kilka km ode mnie. Minus to kolor... Zastanawia mnie dlaczego jest tak mało testów tego roweru? Jest słaby? Trudno dostępny? Jestem ciekaw co myślicie o tej Meridzie. Ktoś ma? A może jeździł i się może wypowiedzieć? https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4876/silex-7000-25 Dodam, że poprzednia wersja z tą ogromną główką zupełnie mi się nie podobała. To była szkarada. Tutaj jest dużo lepiej. Cytuj
chrismel Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Na pewno chcesz mieć kasetę 10-51 ? W zeszłym roku jeździłem na niej w Alpach. Założyłem z konieczności (zakres przełożeń). Po powrocie stwierdziłem że nigdy więcej. W tym roku (znów Alpy) jako że nie miałem alternatywy a nie chciałem wydawać pieniążków na kolejną modernizację roweru ponownie ją założyłem. I naprawdę nigdy więcej. Sam zaczynam się przymierzać do wymiany gravela i po przemyślaniach doszedłem do wniosku że 2x nie chcę a jak 1x to na chwilę obecną wchodzi w grę tylko i wyłącznie SRAM 1X13. Z tego co znalazłem dla siebie najbardziej podchodzi mi nowy Scott Addict Gravel 20: https://www.bike-discount.de/en/scott-addict-gravel-20-3 jeżeli będzie dostępny faktycznie w tej cenie czyli €3,119.20. Rzuć okiem. Cytuj
Eathan Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @chrismel z tego co widzę można zejść na 10-45t. Aktualnie mam 11-42 w układzie 1x11 z 40 z przodu. Nie mam żadnego doświadczenia z 10-51t i tarczą 42. Cytuj
chrismel Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 10-45 daje tylko lepsze stopniowanie przy niższych prędkościach. Początek, czyli tragiczne wg. mnie 10-12-14-16-18-21 jest taki sam. To jest dobre stopniowanie ale do MTB. Do gravela jak dla mnie dramat. Po pierwsze skok 18-21 wypada w najczęściej używanym zakresie. Po drugie przy wyższych prędkościach mamy skok o 20%. Czyli jedziesz 40 km/h, chcesz trochę przyspieszyć i żeby zachować zbliżoną kadencję powinieneś zacząć jechać prawie 50 km/h. Dlatego jak dla mnie są tylko 2 opcje. 2x12 albo 1x13. Przy 1x12 powinni zejść z rozpiętością do około 400% i wtedy jest kilka kombinacji bez takich dziur w kasecie. No ale Shimano takich kaset nie ma i nie zapowiada się żeby zrobiło. Zamiast tego wymyślili 9-45 z pewnie praktycznie bezużyteczną 9-ką. PS. 11-42 11s jest dość przyjemną kasetą. Masz tam przede wszystkim 15-17-19-21 co osobiście jest moim ulubionym fragmentem. Skoki są wyraźnie zauważalne ale nie mam wrażenia że są dziury w przełożeniach. Edytowane 2 godziny temu przez chrismel Cytuj
Mandoleran Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja tam wole jednak 2 blaty. Połączenie 11-34 przy blacie 48-31 i mam to czego oczekuje, na podjazdach nie ma problemu i też na szybkich odcinkach nie czuje za bardzo dziur, kultura pracy jest lepsza dla mnie i tyle . Żeby nie było, jedno-blata też posiadam w konfiguracji 10-51 i 44 tarcza i jest to dobre połączenie dla... miejskiej jazdy/komunikacyjnej . 1 Cytuj
Eathan Napisano 56 minut temu Autor Napisano 56 minut temu (edytowane) @chrismel no to na szybko. Byłem w sklepie, mieli tego nowego Addict Gravel 20. Cena u nas to 16 z małym hakiem. Negocjacji brak. Poza tym zaliczyłem: Orbea Terra z garbem - nie chcę nawet jak będą dopłacać Bez garba fajna, ale mało miejsca na opony. Trek Checkpoint SL5 - i to było zaskoczenie bo klamki i przerzutka były z Force a korba Apex. Jeździ to bardzo, bardzo sympatycznie. Tyle, że ciężkie, Trzeba by koła wymienić. Finalnie 13k + koła (nawet chińczyk) daje równowartość Scotta, Cube C:62 EX - najwcześniej w marcu będzie można zobaczyć. Edytowane 35 minut temu przez Eathan Cytuj
chrismel Napisano 26 minut temu Napisano 26 minut temu U nas negocjowanie cen na Scotta jest trudne. Taka polityka firmy. Dlatego ja będę polował w Niemczech. Zobaczymy czy taka cena się utrzyma jak wejdą realnie na magazyn w bikediscount. A może jak pojawi się większa dostępność to po prezentacji oferty z netu i alternatywie spuszczają z ceny albo wychodzę i klikam w domu cena się zmieni. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi