Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę rowerów zobaczyłem i wygląda na to, że temat schowka w ramie daje więcej możliwości.

1. Cube - nie chce spaść z listy bo za 13500 zł (Pan Niemieć ceny się 1500 zł mniej), dostaję

• Di2 w nowej wersji, wiem, że to przerost formy nad treścią ;) 
  • carbonowe koła, kierownicę i sztycę,
  • wagę na poziomie 8,5 kg
  • nie muszę NIC zmieniać
  • i ten kolor 😁

Minus to to, że nadal tego roweru nie można zobaczyć... 

2. Merida Silex 7000 25 - tego nie brałem pod uwagę wcześniej ale miałem okazję się przymierzyć i było całkiem fajnie. Za 10 000 zł (ehh te obniżki) rower waży ponad 9,3 kg, ale:

• wymiana kół na carbony +  tubeless pozwala zjechać z wagą poniżej 9 kg,  
  • po zmianie kół budżetowo wyjdzie na poziomie cube, 
  • pełna grupa GRX 820 bez kombinowania z klamkomanetkami, zaciskami i korbą, 
  • kaseta i łańcuch M7100 więc też lepiej niż 6100. 
  • rower w odpowiednim rozmiarze jest, czeka kilka km ode mnie. 

Minus to kolor... :D 

Zastanawia mnie dlaczego jest tak mało testów tego roweru? Jest słaby? Trudno dostępny? Jestem ciekaw co myślicie o tej Meridzie. Ktoś ma? A może jeździł i się może wypowiedzieć? 

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4876/silex-7000-25

Dodam, że poprzednia wersja z tą ogromną główką zupełnie mi się nie podobała. To była szkarada. Tutaj jest dużo lepiej. 

Napisano

Na pewno chcesz mieć kasetę 10-51 ? W zeszłym roku jeździłem na niej w Alpach. Założyłem z konieczności (zakres przełożeń). Po powrocie stwierdziłem że nigdy więcej. W tym roku (znów Alpy) jako że nie miałem alternatywy a nie chciałem wydawać pieniążków na kolejną modernizację roweru ponownie ją założyłem. I naprawdę nigdy więcej. Sam zaczynam się przymierzać do wymiany gravela i po przemyślaniach doszedłem do wniosku że 2x nie chcę a jak 1x to na chwilę obecną wchodzi w grę tylko i wyłącznie SRAM 1X13. Z tego co znalazłem dla siebie najbardziej podchodzi mi nowy Scott Addict Gravel 20:

https://www.bike-discount.de/en/scott-addict-gravel-20-3

jeżeli będzie dostępny faktycznie w tej cenie czyli €3,119.20. Rzuć okiem.